Saturday, April 19, 2014

Πτωχεύει ένας στους τέσσερις εργολάβους. - Καταρρέει η βιομηχανία των κατασκευών. - Στο σφυρί περιουσίες

Γράφει: Βάσος Βασιλείου
Λευκωσία: Ακόμη και κολοσσοί, για τα δεδομένα της Κύπρου, στην οικοδομική βιομηχανία σείονται συθέμελα και αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, ενώ άλλες εταιρείες βλέπουν περιουσίες τους να βγαίνουν στο σφυρί με τα «κρούσματα» εκποίησης ακινήτων να παρουσιάζουν αυξητική τάση το τελευταίο διάστημα.

Δυστυχώς, τα προς εκποίηση ακίνητα δεν ανήκουν μόνο στις υπό εκκαθάριση κατασκευαστικές εταιρείες αλλά, εν μέρει, ανήκουν και σε αγοραστές που βρέθηκαν μετέωροι επειδή διάφοροι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνεια τους στις τράπεζες, οι οποίες προχωρούν στην εκποίηση ακινήτων.


Σε κάποιες από τις περιπτώσεις οι αγοραστές κατέβαλαν και ολόκληρο το ποσόν και εκεί που ανέμεναν να πάρουν τίτλους ιδιοκτησίας του σπιτιού ή του διαμερίσματός τους, καλούνται εμμέσως να τα ξαναπληρώσουν.

Πιο συγκεκριμένα, καλούνται να εξοφλήσουν το δάνειο του επιχειρηματία-κατασκευαστή που μπορεί να ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, οπόταν ουσιαστικά είναι ωσάν να αγοράζουν ξανά τα ακίνητα που πλήρωσαν ήδη. Οι πιο «τυχεροί» που δεν πρόλαβαν να πληρώσουν ολόκληρο το πόσον, επιλέγουν να χάσουν όσα πλήρωσαν ήδη και να αναζητήσουν άλλη λύση στέγασης.

Επαγγελματίες οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον τομέα των εκποιήσεων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, υποδεικνύοντας πως υπάρχει κίνδυνος και για την τουριστική βιομηχανία λόγω της αβεβαιότητας που τείνει να δημιουργηθεί από το γεγονός ότι πολλές μονάδες είναι υποθηκευμένες και τα δάνεια θεωρούνται μη εξυπηρετούμενα. Όπως μας ελέχθη, αυτό είναι δυνατό να έχει επιπτώσεις επειδή οι τουριστικοί πράκτορες που ενημερώνονται για την οικονομική κατάσταση των μετόχων των ξενοδοχείων, λόγω της αβεβαιότητας ως προς το κατά πόσον θα εκποιηθεί ή μη ένα ξενοδοχείο τους επόμενους μήνες, ίσως επιλέξουν να διοχετεύουν σε άλλους προορισμούς τους τουρίστες.

Όταν ρωτήσαμε «πώς θα ενημερωθούν οι τουριστικοί πράκτορες ότι ένα ξενοδοχείο αντιμετωπίζει προβλήματα», μας ελέχθη, πως αυτός που αναλαμβάνει να εκκαθαρίσει μια εταιρεία, ενημερώνει όλους όσοι οφείλουν χρήματα στο ξενοδοχείο (στους οποίους περιλαμβάνονται και τουριστικοί πράκτορες) και τους καλεί να αποπληρώσουν τις οφειλές τους, οπόταν λαμβάνουν γνώση της κατάστασης που επικρατεί.

«Δεν είναι ρόδινη η κατάσταση»

Ένα άλλο ζήτημα που εγείρεται είναι πως ακόμη και σε περιπτώσεις που ακίνητα έφτασαν στο σημείο να πουληθούν υποχρεωτικά, κατόπιν ενεργειών των τραπεζών, στο τέλος δεν μπορούν να εκποιηθούν επειδή τα χρήματα που προσφέρονται από τους υποψήφιους αγοραστές είναι τόσο λίγα (σε σχέση με την αξία των ακινήτων) που τελικά δεν πωλούνται και η εκκρεμότητα παρατείνεται.

Το ερώτημα είναι, τι θα γίνει όταν αρχίσουν μαζικές εκποιήσεις ακινήτων για τα οποία συνήφθησαν δάνεια και κρίνονται ως μη εξυπηρετούμενα.

Ύστερα από πρόσφατες δημοσιεύσεις για εκποίηση ακινήτων επικοινωνήσαμε με τον εκκαθαριστή Μιχάλη Αβραάμ, ο οποίος ανέλαβε να εκποιήσει κάποια ακίνητα και διαπιστώνει ότι η κατάσταση δεν είναι καθόλου ρόδινη.

Ο κ. Αβραάμ διαπιστώνει ότι ο αριθμός των εταιρειών που οδηγούνται προς εκκαθάριση, και ειδικά όσων δραστηριοποιούνται στην οικοδομική βιομηχανία, αυξήθηκε κατακόρυφα. Αναφέρει ότι ενώ παλαιότερα οι εκκαθαρίσεις εταιρειών αποτελούσαν σπάνιο φαινόμενο, σήμερα μιλάμε για κάτι το σύνηθες.

«Δραστηριοποιούμαι 26 χρόνια στον τομέα εκκαθαρίσεων και εκποιήσεων φυσικών προσώπων, εταιρειών και μπορώ να πω, πως τα πρώτα 24 χρόνια έκανα περιορισμένες διαχειρίσεις ενώ τα τελευταία δύο χρόνια ανέλαβα πολλαπλάσιες υποθέσεις», είπε ο κ. Αβραάμ.

Παρατήρησε, πάντως, πως παλαιότερα απέφευγαν και οι τράπεζες να κινήσουν τις διαδικασίες εκκαθάρισης, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σήμερα.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του «Φ», ανέφερε πως οι εκκαθαρίσεις, ειδικά στον τομέα των ακινήτων, προσλαμβάνουν διαστάσεις και ανάμεσα στις εταιρείες που επηρεάζονται περιλαμβάνονται και κάποιες που έχουν χρέη μερικά εκατομμύρια ή μερικές δεκάδες εκατομμύρια.

Ο κ. Αβραάμ εκτιμά πως κάποιες εταιρείες οδηγούνται σε εκκαθάριση, επειδή δεν διαχειρίστηκαν σωστά το θέμα της λειτουργίας τους, ενώ υπάρχουν και αυτές που ενώ ήταν οριακά φερέγγυες ή ακόμη και φερέγγυες, με την αλλαγή των δεδομένων, από το 2008 και εντεύθεν (που άρχισε η αντίστροφη μέτρηση και η πτώση στην οικοδομική βιομηχανία των ακινήτων, μέχρι να φτάσουμε στον Μάρτη του 2013 με το «κούρεμα») οι εξελίξεις ήταν δραματικές.

Όπως εξηγεί, η μείωση των αξιών των ακινήτων άρχισε από το 2008 και πολύς κόσμος υπέθεσε πως ήταν κάτι παροδικό και ότι σε κάποιο στάδιο θα σταθεροποιείτο η κατάσταση αλλά δυστυχώς, όπως λέει, οδηγείτο από το κακό στο χειρότερο.

Κληθείς να απαντήσει «ποιες ρυθμίσεις γίνονται με τους αγοραστές των εταιρειών που τελούν υπό εκκαθάριση και οι οποίες πούλησαν ακίνητα (στους αγοραστές)» ανέφερε, ότι γίνονται διακανονισμοί σε συνεννόηση με τους ενυπόθηκους δανειστές.

Προσπαθούμε, είπε, να βοηθήσουμε όσο γίνεται, όπου είναι εφικτό, με το να καταβάλουν οι αγοραστές κάποια επιπλέον χρήματα για την περιουσία που έχουν αγοράσει για να μην χάσουν το σύνολο των χρημάτων τους. Σε κάποιες περιπτώσεις οι αγοραστές καλούνται να πληρώσουν επιπλέον 50%.

Διακανονισμός επιτυγχάνεται πιο εύκολα όταν οι αγοραστές εγκατασταθούν στα σπίτια ή στα διαμερίσματά τους, αφού έχουν στέγη, έστω και αν κληθούν να πληρώσουν επιπλέον χρήματα τη στιγμή που έχουν ήδη αποπληρώσει την περιουσία που αγόρασαν.

Πιο δύσκολα είναι τα πράγματα στις περιπτώσεις που κάποιος καταβάλλει χρήματα και η πολυκατοικία στην οποία αγόρασε διαμέρισμα βρίσκεται ακόμη στο στάδιο του σκελετού. Σε κάποιες από τις περιπτώσεις αυτές δεν συμφέρει στους αγοραστές να αποπληρώσουν το διαμέρισμα, αφού μπορεί με τα χρήματα που θα δώσουν να το αγοράσουν δύο φορές.

Κάποιοι προτιμούν να αγοράσουν ένα νέο διαμέρισμα, αν έχουν χρήματα. Ο ίδιος παρατήρησε επίσης, πως οι τράπεζες δεν ενδιαφέρονται μόνο να είναι εξασφαλισμένες με ακίνητη περιουσία του υποψήφιου δανειζόμενου αλλά και κατά πόσον αυτός έχει σταθερή εργασία που θα του επιτρέψει να αποπληρώσει το δάνειο, ό,τι και να συμβεί.

Αυξήθηκε το έργο των εκκαθαριστών

Η δουλειά των παραληπτών/εκκαθαριστών αυξήθηκε το τελευταίο διάστημα, λέει ο εκκαθαριστής Μιχάλης Αβραάμ, ο οποίος επισημαίνει επίσης πως κάποιες από τις εκκαθαρίσεις δεν ολοκληρώνονται, επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα εκποίησης ακινήτων αφού δεν υπάρχουν χρήματα, δανειοδοτήσεις και αγοραστές, για να αγοράσουν την υπό εκκαθάριση ακίνητη περιουσία.

Όπως εξηγεί, ένα ακίνητο που άξιζε €400.000 και σήμερα αξίζει €230.000, μπορεί να πουληθεί από τον αγοραστή, έστω και αν η τιμή που προσφέρεται είναι πολύ χαμηλή, αλλά η διαδικασία προσκρούει στο ότι δεν υπάρχει αγοραστής ούτε για τις €230.000, οπόταν το ακίνητο μένει απούλητο μέχρι να βρεθεί αγοραστής.

«Είχαμε τέτοιες περιπτώσεις που υπεβλήθησαν προσφορές αλλά η διαδικασία ναυάγησε, επειδή δεν εξασφαλίστηκε δανειοδότηση, συμπλήρωσε ο κ. Αβραάμ.

Από πλεόνασμα σε έλλειμμα

Επικαλούμενος περίπτωση την οποία χειρίστηκε ο ίδιος, ο κ. Αβραάμ, ανέφερε ότι μία εταιρεία είχε περιουσία ύψους €3,5 εκατ. το 2008 και παράλληλα χρωστούσε σε τράπεζα €2 εκατ. οπόταν ήταν φερέγγυα ως εταιρεία, αφού παρουσίαζε πλεόνασμα €1,5 εκατ.

Σήμερα, που τελεί υπό διαχείριση, η αξία της περιουσίας της είναι κάτω των €2 εκατ. (λόγω της μείωσης των αξιών των ακινήτων) και το χρέος της ανέβηκε με τους τόκους σχεδόν στα €3 εκατ. οπόταν αντιστράφηκαν οι όροι και διαθέτει περιουσία αξίας €2 εκατ. και οφειλές σχεδόν €3 εκατ.

Σήμερα έχει έλλειμμα €1 εκατ. τη στιγμή που είχε πλεόνασμα €1,5 εκατ.
philenews.com

19/4/14

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin