Tuesday, April 15, 2014

ΥΠΕΚΑ: Σύσκεψη υπό τον Υπουργό ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, για τις Υδατοκαλλιέργειες Νοτίου Αιγαίου

ΥΠΕΚΑ, 15/4/14
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, είχε σήμερα συνάντηση με εκπροσώπους της Τοπικής Κοινωνίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, παρουσία του Γενικού Γραμματέα, Χωροταξίας & Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ Σωκράτη Αλεξιάδη, προκειμένου να συζητήσουν για τη χωροταξική διάρθρωση και ανάπτυξη των μονάδων υδατοκαλλιέργειας στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Αντώνης Χατζηιωάννου, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Καλύμνου, Κ. Σταυλάς, ο Δήμαρχος Καλυμνίων, Δ. Διακομιχάλης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αλιευτικών Συλλόγων Νοτίου Αιγαίου, Γ. Κατσοτούρχης.

Οι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας αναφέρθηκαν στα θέματα που δημιουργούνται από τη χωροθέτηση και ανάπτυξη υδατοκαλλιεργειών στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου λόγω αφενός του ευάλωτου οικοσυστήματος που διαθέτουν και αφετέρου λόγω της ύπαρξης του μεγαλύτερου στόλου παράκτιας αλιείας στη χώρα και δη στην ευρύτερη περιοχή του Δ. Καλυμνίων.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι το Ειδικό Πλαίσιο για τις Υδατοκαλλιέργειες, το οποίο θεσμοθετήθηκε το 2011, έχει ως στόχο τη χωρική οργάνωση των υδατοκαλλιεργειών, υιοθετώντας συγκεκριμένους κανόνες και διαδικασίες για τη χωροθέτηση τους, προωθώντας παράλληλα την οργανωμένη χωροθέτηση (με την ίδρυση των ΠΟΑΥ) και επομένως την εξέταση των συνολικών επιπτώσεων τους στο περιβάλλον, σε έναν σημαντικό κλάδο της οικονομίας, ο οποίος όμως έχει περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Περαιτέρω αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό αναθεώρηση το Περιφερειακό Πλαίσιο Νοτίου Αιγαίου, το οποίο θα εξειδικεύσει τις κατευθύνσεις του Ειδικού Πλαισίου των υδατοκαλλιεργειών στην Περιφέρεια με σκοπό να ξεπεραστούν πιθανές δυσχέρειες και δυσλειτουργίες λόγω της ιδιαίτερης γεωγραφικής φυσιογνωμίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Η αναθεώρηση του Περιφερειακού υλοποιείται σε στενή συνεργασία με εκπροσώπους της Περιφέρειας και των Περιφερειακών Ενοτήτων.

[ypeka.gr]
15/4/14

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin