Monday, March 17, 2014

Παρέμβαση Αντ. της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ, Ευ. Βενιζέλου, στη συζήτηση των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. με τον Επίτροπο Ενέργειας Gunther Oettinger (Βρυξέλες, 17 Μαρτίου 2014)

ΥΠΕΞ, Δευτέρα, 17 Μάρτιος 2014
Στη σχέση μεταξύ ενεργειακής και εξωτερικής πολιτικής ήταν αφιερωμένο το γεύμα εργασίας των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. με τον Επίτροπο ενέργειας κ. Oettinger, σήμερα, στις Βρυξέλλες. Όπως είναι προφανές, ένα μεγάλο μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε στην ενεργειακή διάσταση της ουκρανικής κρίσης και στις σχέσεις Ε.Ε.- Ρωσίας στον τομέα της ενέργειας.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας εκ μέρους της Ελλάδας, αλλά και της Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ε.Ε., τόνισε, ιδιαίτερα, πρώτον, τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας, λόγω, κυρίως του αγωγού φυσικού αερίου TAP και των διασυνδέσεων του, αλλά και λόγω των δυνατοτήτων που έχει και μπορεί να αναπτύξει ο τερματικός σταθμός του υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρεβυθούσας, σε συνδυασμό με τις συζητήσεις που έγιναν, φέτος, στη Βουδαπέστη για το λεγόμενο Κεντρικό Διάδρομο Αιγαίου-Βαλτικής, που μπορεί να λειτουργήσει ακόμα και με αντίστροφη ροή.

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε, δεύτερον, τις μεγάλες ανισότητες που υπάρχουν στο εσωτερικό της Ε.Ε. στον τομέα της ενέργειας, λόγω του ότι υπάρχουν κράτη που παράγουν ατομική ενέργεια και κράτη που απέχουν από αυτή τη μορφή ενέργειας, λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί στη χρήση φυσικών πόρων που έχουν ορισμένα κράτη, όπως είναι, για παράδειγμα, ο ελληνικός λιγνίτης, αλλά και λόγω των μεγάλων διαφοροποιήσεων που υπάρχουν στην τιμή του φυσικού αερίου.

Ο κ. Βενιζέλος, από την άποψη αυτή, τόνισε ότι το πρώτο βήμα που θα έπρεπε να γίνει είναι η ενιαία διαπραγμάτευση όλων των κρατών μελών, δια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έναντι των προμηθευτών φυσικού αερίου, ώστε να υπάρχει μια ενιαία τιμή και να μην αναπαράγονται αυτές οι διαρθρωτικές ανισότητες.

 mfa.gr
17/3/14
--
-

 

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin