Υπό αμφισβήτηση θέτει την προνομιακή τιμή εξαγωγής του φυσικού αερίου στην Ουκρανία ο ρωσικός ενεργειακός  κολοσσός Gazprom. Σε ανακοίνωσή της η Gazprom τονίζει  πως το Κίεβο έχει ένα «τεράστιο» χρέος ύψους 1,55 δισεκατομμυρίου δολαρίων προς τη Ρωσία για το φυσικό αέριο και ενδέχεται να ακυρωθεί η έκπτωση που είχε συμφωνηθεί τον περασμένο Δεκέμβριο.

«Διατηρούμε καλές σχέσεις με την Ουκρανία, η διαμετακόμιση φυσικού αερίου λειτουργεί, πρέπει απλώς να πληρώσει το φυσικό αέριο... Μέχρι στιγμής  οι καθυστερημένες οφειλές ανέρχονται σε 1,549 δισεκατομμύριο δολάρια. Για να συνεχιστεί η μεταφορά φυσικού αερίου θα πρέπει να εξοφληθεί το χρέος, ώστε να τηρηθεί η συμφωνία» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Gazprom Σεργκέι Κουπριάνοφ στο πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti«Το χρέος είναι τεράστιο, όχι μόνο για το 2013 αλλά και για τις τρέχουσες παραδόσεις» συμπλήρωσε, τονίζοντας πως η Ρωσία έχει εκδώσει πίστωση ύψους 3 δισ. δολαρίων για την κάλυψη του χρέους.
  • Βάση της συμφωνίας, η κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ουκρανίας  Naftogaz Ukrainy είχε δεσμευθεί να καταβάλλει στη Ρωσία 1,2 εκατ. δολάρια έως τις 14 Φεβρουαρίου για τα παλαιότερα χρέη και έχει ζητήσει παράταση της αποπληρωμής τους τρέχοντος χρέους έως τις 15 Απριλίου.
http://rbth.gr
1/3/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ: