Thursday, March 27, 2014

Συναντήσει​ς του Υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, με την Πολιτειακή και Πολιτική ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατία​ς. - ΥΠΕΚΑ

ΥΠΕΚΑ, 27/3/14
Διαδοχικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους της Πολιτειακής και Πολιτικής ηγεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, σήμερα, Πέμπτη 27 Μαρτίου, στην Κύπρο, στο πλαίσιο των εργασιών του «3ου Ενεργειακού Συμποσίου» που διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ), υπό την αιγίδα του Κυπριακού Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, που γίνεται στη Λευκωσία.

Ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, με τον οποίο συζήτησαν για τους ευρύτερους προσανατολισμούς της πολιτικής των δύο χωρών σε ενέργεια και περιβάλλον, τις τελευταίες εξελίξεις που υπάρχουν για τις δύο χώρες στα θέματα έρευνας υδρογονανθράκων, την Ελληνική Προεδρία, ενώ επαναβεβαιώθηκε η ισχυρή και διαχρονική υποστήριξη των δύο κυβερνήσεων για αποτελεσματική συνεργασία σε θέματα που υπάρχουν κοινές προοπτικές.

Ο Γιάννης Μανιάτης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιαννάκη Ομήρου, τον οποίο ενημέρωσε τόσο για τις εξελίξεις σε σχέση με τα θέματα και τις πρωτοβουλίες της χώρας μας σε ενέργεια και περιβάλλον, όσο και για την ευρύτερη συνεργασία που αναπτύσσεται στους τομείς αυτούς μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Ο κ. Ομήρου από την πλευρά του συνεχάρη την χώρα μας για την μέχρι τώρα πορεία της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, που κρίνεται ως εξαιρετικά επιτυχής.

Έπειτα, ο Έλληνας Υπουργός ΠΕΚΑ είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννη Κασουλίδη, με τον οποίο συζήτησαν τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας σε θέματα περιβάλλοντος και ενέργειας, αλλά και την πορεία της συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου στους συγκεκριμένους τομείς, στο πλαίσιο των ευρύτερων πολιτικών και γεωπολιτικών εξελίξεων.

Ο Γιάννης Μανιάτης συναντήθηκε ακόμα με τους ομολόγους του Υπουργούς, Ενέργειας, Βιομηχανίας, Εμπορίου και Τουρισμού, Γιώργο Λακκοτρύπη, και Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Νίκο Κουγιάλη. Με τον κ. Λακκοτρύπη έγινε ανασκόπηση και αμοιβαία ενημέρωση στα ενεργειακά θέματα στην Ελλάδα και στην Κύπρο, ενώ συζητήθηκαν οι ενθαρρυντικές και ελπιδοφόρες εξελίξεις στις δύο χώρες αναφορικά με τη διαδικασία έρευνας υδρογονανθράκων. 


  • Εκτενής ήταν η συζήτηση που έγινε για τις προοπτικές στο θέμα της δημιουργίας τερματικού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου (LNG) στο Βασιλικό και για τον αγωγό  Eastmed, έργα που δεν είναι ανταγωνιστικά, αλλά συμπληρωματικά μεταξύ τους.

Επιπλέον, ο Κύπριος Υπουργός Ενέργειας γνωστοποίησε το ενδιαφέρον της Κυπριακής Εταιρείας Υδρογονανθράκων να μετέχει μαζί με τη ΔΕΠΑ, στη μελέτη σκοπιμότητας για τη δημιουργία του αγωγού φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ αποφασίστηκε η δημιουργία κοινής ομάδας για θέματα ενέργειας με στόχο τη συνεχή ενημέρωση και το συντονισμό μεταξύ των δύο Υπουργείων.

Στη συνάντηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Νίκο Κουγιάλη, συζητήθηκαν τα θέματα που αφορούν στους στόχους της Ευρώπης για το «Πλαίσιο πολιτικής για το κλίμα και την ενέργεια κατά την περίοδο 2020-2030». Οι δύο Υπουργοί διαπίστωσαν σύμπτωση απόψεων ως προς την πρόταση για μείωση κατά 40% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, λαμβανομένης, βεβαίως, υπόψιν της οικονομικής κατάστασης του κάθε κράτους – μέλους. Ακόμα, συζητήθηκαν τρόποι ώστε οι ΑΠΕ να ενταχθούν με παραγωγικό και επιτυχή τρόπο στα ενεργειακά συστήματα των δύο χωρών.

Ο Γιάννης Μανιάτης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα για ενίσχυση των πρωτοβουλιών για την εξοικονόμηση ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση, που πρέπει να έχουν ως στόχο τη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης με τη μείωση της ενεργειακής της εξάρτησης από εξωτερικές πηγές. Η άποψη αυτή βρήκε απόλυτα σύμφωνο τον Κύπριο Υπουργό, ο οποίος δήλωσε ότι και το Κυπριακό Υπουργείο Περιβάλλοντος προσανατολίζεται προς την ίδια κατεύθυνση. Επιπλέον, μεταξύ των δύο Υπουργών συμφωνήθηκε η δημιουργία κοινής επιτροπής συνεργασίας με αντικείμενο την άμεση ανταλλαγή απόψεων και βέλτιστων πρακτικών για θέματα περιβάλλοντος, υδάτων και δασών.

Απόψε, ο Γιάννης Μανιάτης, θα παρακαθίσει στο επίσημο δείπνο του 3ου Ενεργειακού Συμποσίου, όπου ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, αναμένεται να αναφερθεί στις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησής του για τα ενεργειακά θέματα, ενώ αύριο Παρασκευή 28 Μαρτίου, ο κ. Υπουργός θα απευθύνει ομιλία προς τους συμμετέχοντες στο διεθνές Συμπόσιο, του οποίου κεντρικό θέμα είναι «Η Συμβολή της Κύπρου στη Νέα Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Στρατηγική». Το εν λόγω Συμπόσιο θα καλύψει ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων του ενεργειακού τομέα, όπως η ενεργειακή στρατηγική στο χώρο της έρευνας και αξιοποίησης Υδρογονανθράκων, της αγοράς Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου, της αγοράς Ηλεκτρισμού, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και της Ενεργειακής Αποδοτικότητας.

ypeka.gr
27/3/14

--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 ------------

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin