Thursday, February 06, 2014

Απάντηση ΥΦΥΠΕΞ Δ. Κούρκουλα σε Επίκαιρη Ερώτηση για Καταστροφή Χημικού Οπλοστασίου Συρίας. -Ελληνικό ΥΠΕΞ

ΥΠΕΞ, Πέμπτη, 06 Φεβρουάριος 2014
Σε απάντηση της υπ’ αριθμ. 506/03-02-2014 επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή Χανίων της Νέας Δημοκρατίας κ. Μανούσου Βολουδάκη προς τους Υπουργούς Εξωτερικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σχετικά με τους ενδεχόμενους περιβαλλοντικούς κινδύνους στη Μεσόγειο από την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτριος Κούρκουλας δήλωσε τα εξής:

«Θέλω να ξεκινήσω την παρέμβασή μου διαβεβαιώνοντας την Εθνική Αντιπροσωπεία ότι στο πρόγραμμα καταστροφής των χημικών όπλων δεν προβλέπεται καμία απόρριψη ουσιών ή αποβλήτων στη θάλασσα ή στο έδαφος. Στο πλαίσιο του Οργανισμού για την Καταστροφή των χημικών όπλων όπου συζητείται το θέμα, δεν υπάρχει κανένα σενάριο που να προβλέπει απόρριψη ουσιών ή αποβλήτων είτε στη θάλασσα, είτε στο έδαφος.

Αφ’ ότου ετέθη θέμα του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, δηλαδή από τον περασμένο Οκτώβριο, το Υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί πολύ στενά και ενημερώνει την κοινή γνώμη, στο μέτρο που υπάρχουν ειδήσεις, αποφάσεις ή γεγονότα τα οποία είναι οριστικά. Υπάρχει, λοιπόν, εγρήγορση και συντονισμός μεταξύ της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου και των διπλωματικών μας αντιπροσωπειών. Έχει, ήδη, υπάρξει εξ αρχής ενημέρωση της Εθνικής Αρχής για τα χημικά όπλα.

Είμαστε σε συνεχή επαφή με την Αντιπροσωπεία μας στη Χάγη, όπου εδρεύει ο Οργανισμός για την Καταστροφή των χημικών όπλων, σε διαρκή επαφή με την ιταλική Κυβέρνηση μέσω της Πρεσβείας μας, αλλά και διμερώς, ο Αντιπρόεδρος και Υπουργός Εξωτερικών έχει επανειλημμένα συζητήσει το ζήτημα αυτό με την κυρία Μπονίνο, την Υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας. Έχουμε μεταφέρει τις ανησυχίες μας, όσον αφορά τον οριστικό τρόπο καταστροφής των χημικών όπλων και προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Υπάρχει πρόσφατη επιστολή του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, κ. Βενιζέλου προς τον Διευθυντή του Οργανισμού για την Καταστροφή των χημικών όπλων. Και, βεβαίως, η παρακολούθηση του θέματος συνεχίζεται και συνεχίστηκε και κατά τη συζήτηση που έγινε στο πλαίσιο της συνάντησης ΝΑΤΟ - Ρωσίας.

Συζητήθηκε το θέμα και στην πρόσφατη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών και Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, του κ. Βενιζέλου, με την Υφυπουργό των Ηνωμένων Πολιτειών που ήταν στην Αθήνα. Βεβαίως, όλοι είμαστε χαρούμενοι που καταστρέφεται το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας, που ήταν ένας κίνδυνος για όλη την περιοχή, αλλά πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε αυτή η διαδικασία καταστροφής να μην οδηγήσει σε άλλους κινδύνους».

 mfa.gr
6/2/14 

-
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 -----

1 comment:

  1. US-Spezialschiff zur Vernichtung syrischer C-Waffen kommende Woche im Mittelmeer erwartet...

    Das Spezialschiff „Cape Ray“ der US-Marine zur Vernichtung syrischer Chemiewaffen wird kommende Woche im Mittelmeer erwartet. Das teilte die Chefin der gemischten Mission der UN und der Organisation für das Verbot chemischer Waffen (OPCW), Sigrid Kaag, am Donnerstag in New York mit.

    Die aus Syrien gebrachten Chemiewaffen und Vorläuferstoffe für ihre Produktion würden vom dänischen Schiff „Ark Futura“ an Bord der „Cape Ray“ umgeschlagen und unter Einsatz einer Sondertechnologie unschädlich gemacht. Der OPCW zufolge wird die Entsorgung etwa zwei Monate in Anspruch nehmen.

    Die „Cape Ray“ war Ende Januar aus Portsmouth im US-Bundesstaat Virginia mit Kurs auf das Mittelmeer ausgelaufen.
    http://de.ria.ru/security_and_military/20140206/267779219.html
    6/2/14

    ReplyDelete

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin