Friday, February 07, 2014

ΥΠΕΚΑ: Υπουργική απόφαση για το δελτίο δομικής τρωτότητας και τη μελέτη στατικής επάρκειας αυθαιρέτων - Δήλωση Υπουργού Αναπληρωτή ΠΕΚΑ Σταύρου Καλαφάτη

ΥΠΕΚΑ, 7/2/14
Την υπουργική απόφαση για το δελτίο δομικής τρωτότητας αυθαιρέτων και τη μελέτη στατικής επάρκειας αυθαιρέτων υπέγραψε σήμερα ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης, στο πλαίσιο εφαρμογής του ν. 4178/2013 «Αντιμετώπιση της Αυθαίρετης Δόμησης − Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο και άλλες διατάξεις.» (ΦΕΚ 174 Α’). Στο νόμο (άρθρο 11 παράγραφος 8) προβλέπεται ειδική ρύθμιση στο διενεργούμενο στατικό έλεγχο των παραβάσεων, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των κατασκευών. Από το νόμο απαιτείται, εκτός των άλλων δικαιολογητικών, η υποβολή είτε «Δελτίου δομικής τρωτότητας του φέροντος οργανισμού» είτε μελέτη στατικής επάρκειας, ανάλογα με το είδος του κτιρίου.

Σχετικά με το θέμα ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης δήλωσε:
«Με το νόμο για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης και το περιβαλλοντικό ισοζύγιο κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για να σταματήσουμε την αυθαίρετη δόμηση. Αυτό όμως σημαίνει ότι, για τους πολίτες που θα ενταχθούν στις ρυθμίσεις του νόμου, η Πολιτεία οφείλει να μεριμνήσει για την ασφάλεια των κτισμάτων τους. Αυτή προωθούμε με τη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση, καθώς είναι απαραίτητο δικαιολογητικό για την ένταξη στις ρυθμίσεις του νόμου. Είναι όμως παράλληλα και μία ουσιαστική διαδικασία για την ασφάλεια των πολιτών. Δυστυχώς η χώρα μας είναι σεισμογενής και το βιώνουμε με ένταση το τελευταίο διάστημα, ειδικά στην Κεφαλονιά. Οφείλουμε να προάγουμε τη στατική ασφάλεια όλων των κτιρίων – και των αυθαιρέτων – και το κάνουμε με τη βοήθεια των μηχανικών που αναλαμβάνουν τις δηλώσεις του νέου νόμου. Κλείνουμε μία εκκρεμότητα ετών στα θέματα στατικότητας των αυθαιρέτων, ώστε να νιώθουμε και να είμαστε όλοι πιο ασφαλείς».

Ειδικότερα:

«Δελτίο δομικής τρωτότητας του φέροντος οργανισμού» απαιτείται για κάθε αυθαίρετη κατασκευή ή αλλαγή χρήσης που έχει εκτελεστεί ή εγκατασταθεί σε κτίρια με επικρατούσα χρήση κατοικίας, τουριστικά καταλύματα ή κτίρια, καθώς και για μεμονωμένες αυθαίρετες κατασκευές με τις παραπάνω χρήσεις. «Μελέτη στατικής επάρκειας» απαιτείται για κάθε αυθαίρετη κατασκευή ή αλλαγή χρήσης που έχει εκτελεστεί ή εγκατασταθεί σε κτίρια ειδικής χρήσης, όπως, ενδεικτικά, κτίρια συνάθροισης κοινού, περίθαλψης, κοινωνικής πρόνοιας, εκπαίδευσης, πολιτιστικών λειτουργιών, ξενοδοχεία και λοιπές τουριστικές εγκαταστάσεις, θρησκευτικούς χώρους, εμπορικά καταστήματα, τράπεζες, κοινωφελείς οργανισμούς, δημόσιων υπηρεσιών και σε κτίρια βιομηχανικής ή βιοτεχνικής χρήσης, καθώς και σε μεμονωμένες αυθαίρετες κατασκευές με τις παραπάνω χρήσεις. Με την Υπουργική Απόφαση καλύπτεται η ανάγκη παροχής οδηγιών εφαρμογής της παρ. 8 του άρθρου 11 του ν. 4178/13, προς τους μηχανικούς, για την υποβολή στοιχείων στο πληροφοριακό σύστημα του νόμου για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης και την υπαγωγή αυθαίρετης κατασκευής ή αλλαγής χρήσης στη ρύθμιση του ν. 4178/13.

Συγκεκριμένα με την υπουργική απόφαση δίδεται ο ορισμός της «Δομικής Τρωτότητας» για την εφαρμογή των προβλέψεων του νόμου, θεσμοθετείται το πρότυπο Δελτίο Δομικής Τρωτότητας που κατατίθεται από τον μηχανικό στο πληροφοριακό σύστημα και δίδονται λεπτομερείς οδηγίες συμπλήρωσης. Τα στοιχεία του ΔΕ.ΔΟ.Τ.Α. (ΔΕλτίο ΔΟμικής Τρωτότητας Αυθαιρέτου) κατανέμονται σε οκτώ (8) Ενότητες, που περιλαμβάνουν συνολικώς σαράντα (40) Πεδία, ενώ το Έντυπο θα συνοδεύεται και από αναλυτική Τεχνική Έκθεση, με φωτογραφίες. Οι οκτώ ενότητες στοιχείων είναι:
•       Α: Ταυτότητα του κτιρίου
•       Β: Γενικά σεισμολογικά και εδαφικά στοιχεία
•       Γ: Δομικός τύπος του κτιρίου
•       Δ: Γενικά τεχνικά στοιχεία του κτιρίου
•       Ε: Στοιχεία γενικής τρωτότητας έναντι σεισμού
•       ΣΤ: Στοιχεία «πρόσθετης» τρωτότητας
•       Ζ: Ενδεχόμενη τρωτότητα έναντι άλλων αιτίων, και
•       Η: Τελική Βαθμολόγηση (Δομική) και Κατάταξη Κτιρίου.

Επιπλέον με την Υπουργική απόφαση καθορίζονται οι χρήσεις υψηλής διακινδύνευσης για τις οποίες απαιτείται μελέτη στατικής επάρκειας. Σε κάθε περίπτωση στη μελέτη στατικής επάρκειας του κτιρίου επισημαίνονται και τυχόν απαιτούμενες εργασίες ενίσχυσης του φορέα από τον έλεγχο. Οι αυθαίρετες κατασκευές και οι αυθαίρετες χρήσεις για τις οποίες απαιτείται μελέτη στατικής επάρκειας καταχωρίζονται σε 2 κατηγορίες υψηλής διακινδύνευσης:...........................http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=785&sni[524]=2980&language=el-GR

7/2/14

--
-
ΣΧΕΤΙΚΟ:

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin