Monday, January 27, 2014

Ο ορυκτός πλούτος δεν «ανεξαρτητοποιεί» τη Γροιλανδία, λένε επιστήμονες

Τα ορυκτά που βρέθηκαν στη Γροιλανδία δεν είναι αρκετά για να ανεξαρτητοποιήσουν οικονομικά τη χώρα από τη Δανία, σύμφωνα με έρευνα εμπειρογνωμόνων που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή (24 Ιανουαρίου).
Σύμφωνα με την έκθεση, τα οφέλη που μπορεί να αναμένει η Γροιλανδία από την εκμετάλλευση των ορυχείων της έχουν υπερτιμηθεί σημαντικά, και η χώρα θα εξαρτάται από τις ετήσιες επιδοτήσεις της Δανίας ύψους 457εκ € για τουλάχιστον άλλα 25 χρόνια.
Τα τελευταία χρόνια, οι κυβερνήσεις Δανίας και Γροιλανδίας συζητούν το πώς η Γροιλανδία θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς της πόρους όπως το ουράνιο και πιθανώς πετρέλαιο, κάτι που ενδεχομένως οδηγήσει στην ανεξαρτησία της χώρας της Αρκτικής.

Ωστόσο σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, η Γροιλανδία θα χρειαστεί περίπου 24 ορυχεία μεγάλης κλίμακας και θα κοστίσουν περίπου 670εκ € για την κατασκευή τους, προκειμένου να διατηρήσει το σημερινό επίπεδο κράτους πρόνοιας. Καθώς η Γροιλανδία έχει σήμερα μόνο δύο ορυχεία και δεδομένου ότι οι τιμές των βασικών προϊόντων έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια, οι ειδικοί λένε ότι είναι «μη ρεαλιστικό» η χώρα να μπορέσει να επιβιώσει μόνο από τα ορυχεία της.
«Δεν υπάρχει τίποτα που να υπαινίσσεται ότι ο ορυκτός πλούτος μπορεί να χρηματοδοτήσει την οικονομική ανεξαρτησία της Γροιλανδίας τα ερχόμενα χρόνια», τόνισε στη δανική εφημερίδα Politiken ο καθηγητής γεωλογίας στο πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, Minik Rossing.

Ο καθηγητής Lars Hovbakke Sørensen, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ritzau, ότι η έκθεση θα εκληφθεί με «απογοήτευση» στη Γροιλανδία, όπου η συζήτηση για τον ορυκτό πλούτο έχει αιχμαλωτίσει την κοινή γνώμη.

Η 48χρονη Πρωθυπουργός της Γροιλανδίας Aleqa Hammond, είχε τονίσει προηγουμένως ότι ελπίζει να δει μια ελεύθερη και ανεξάρτητη Γροιλανδία στη διάρκεια της ζωής της, εν μέρει χάρη στη μεγαλύτερη αυτονομία που αναμένεται από την εκμετάλλευση των ορυκτών.
 EurActiv.gr  





---

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin