Friday, January 10, 2014

ΥΠΕΚΑ: Φορτίο πλοίου με 5.800 τόνους αποβλήτων ξυλείας, κατέσχεσαν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος

ΥΠΕΚΑ, 10/1/14
-
Φορτίο πλοίου, βάρους περίπου 5.800 τόνων, με απόβλητα ξυλείας (καμένα και βρεγμένα παράγωγα ξυλείας - μοριοσανίδες και κόντρα πλακέ) το οποίο εκφορτώθηκε στο λιμάνι του Λαυρίου, κατέσχεσε η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ) του ΥΠΕΚΑ υπό τον συντονισμό του Γενικού Επιθεωρητή Περιβάλλοντος, ύστερα από ελέγχους που διενήργησε στις 8 και 9 Ιανουαρίου 2014.

Το συγκεκριμένο φορτίοπαρελήφθη προς καταστροφή ως «στερεό μη επικίνδυνο απόβλητο», ακολούθως μεταφέρθηκε και παραχωρήθηκε σε μη αδειοδοτημένο διαχειριστή ως «υλικό» και τελικώς αποτέθηκε επί εδάφους σε αγρόκτημα στην θέση Γκορυτσά Ασπροπύργου Αττικής, προς αξιοποίηση με τρόπο που ερευνάται.

Σε συνεργασία με τις οικείες Τελωνειακές και Λιμενικές Αρχές και το Τμήμα Περιβαλλοντικής Προστασίας της Ελληνικής Αστυνομίας, η αποτεθείσα ποσότητα αποβλήτων κατασχέθηκε, όπως και ποσότητα περίπου 20 τόνων που παρέμεινε στο χώρο του λιμένα Λαυρίου. Παράλληλα, ακολουθήθηκε διαδικασία αυτοφώρου για τους εκπροσώπους δύο εκ των εμπλεκόμενων εταιρειών και σχηματίσθηκε δικογραφία για όλους τους εμπλεκόμενους.

Ο συγκεκριμένος έλεγχος εντάσσεται στο πλαίσιο των τακτικών προληπτικών και έκτακτων ελέγχων αρμοδιότητας της ΕΥΕΠ για την διαχείριση επικίνδυνων και μη αποβλήτων, που το τελευταίο διάστημα κατόπιν σχετικής κατεύθυνσης του Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη,  έχουν εστιαστεί στην διαχείριση αποβλήτων με θερμογόνο δύναμη, που μπορεί να χρησιμοποιηθούν παράνομα για την παραγωγή «στερεών καυσίμων» για βιομηχανική και οικιακή χρήση και τα οποία συνεισφέρουν σημαντικά στο φαινόμενο της αιθαλομίχλης και συνιστούν άμεσο κίνδυνο για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Οι έλεγχοι σε αυτή την κατεύθυνση θα ενταθούν με τη συνεργασία Κεντρικών και Περιφερειακών Ελεγκτικών Αρχών.

Μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, δήλωσε :

«Θέλω να συγχαρώ δημοσίως τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος για το έργο τους, καθώς και το Γενικό Χημείο του Κράτους για τη συνδρομή του.
Με διαρκείς ελέγχους και κεντρικό σχεδιασμό, η Κυβέρνηση και το ΥΠΕΚΑ συνεχίζουν  την συντονισμένη και πολύπλευρη προσπάθεια για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Το μήνυμα είναι σαφές: Δεν θα ανεχτούμε καμία έκπτωση για τη δημόσια υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος.»

ypeka.gr
10/1/14

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin