Wednesday, December 04, 2013

Σαχίνης, ΔΕΠΑ: Δεν Υπάρχει Μόνο η Μείωση της Τιμής του Φ.Αερίου στην Ατζέντα των Διαπραγματεύσεων με την Gazprom

 Της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Και άλλα ζητήματα, που σχετίζονται με τις αβεβαιότητες της αγοράς, συμπεριλαμβάνονται στις διαπραγματεύσεις ΔΕΠΑ-Gazprom, εκτός από το βασικό θέμα, που είναι η μείωση της τιμής του φυσικού αερίου.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Χάρης Σαχίνης, μιλώντας το πρωί στο συνέδριο του ΙΕΝΕ «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2013», έκανε γνωστό ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχουν τεθεί ακόμη και οι ποσότητες που θα προμηθεύεται η ελληνική πλευρά από το ρωσικό κολοσσό. Κι αυτό γιατί καταγράφεται βραχυχρόνια μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή, που αντιπροσωπεύει το 65% της συνολικής ζήτησης.

Ο κ. Σαχίνης επισήμανε ότι «δεν υπάρχει συμφωνία, μέχρι να υπάρξει συμφωνία», ενώ ανέφερε ότι αν η ΔΕΠΑ εξασφαλίσει την τιμή που επιδιώκει τότε η μέση τιμή εισαγωγής θα είναι ίδια με το μέσο όρο της τιμής που πληρώνουν τα ευρωπαϊκά κράτη μέσω αντίστοιχων μακροχρόνιων συμβάσεων. Ο ίδιος διαμήνυσε ότι «δεν φοβόμαστε να πάμε σε Διαιτησία, αν αυτό είναι το σωστό» αν και, όπως υπογράμμισε, δεν είναι αυτός ο σκοπός της ΔΕΠΑ. 

Ο επικεφαλής της ΔΕΠΑ αναφέρθηκε και στην πρόσφατη αποτυχία του δεύτερου διαγωνισμού για τις τρεις νέες ΕΠΑ, την οποία απέδωσε σε παρεμβάσεις της τρόικας. Όπως είπε, η τρόικα υποδεικνύει οι πελάτες των ΕΠΑ να γίνουν επιλέγοντες και να υπάρξει διαχωρισμός της προμήθειας από τη διανομή. Αυτό, όμως, όπως επισήμανε, δημιουργεί μια σειρά από προβλήματα, καθώς οι άδειες για τις ΕΠΑ περιλαμβάνουν συγκεκριμένους όρους, τίθεται θέμα αποζημιώσεων των επενδυτών και επιπλέον, ακυρώνονται τα κίνητρα για την προσέλκυση νέων επενδυτών. «Είναι αρκετά πολιτικό το όλο θέμα και θα πρέπει να βρούμε κάποια λύση και γι αυτούς που φέρνουν τα κεφάλαια τους, διαφορετικά δεν θα τα φέρουν». 

Σε ό,τι αφορά τις οφειλές των ηλεκτροπαραγωγών προς τη ΔΕΠΑ ο κ. Σαχίνης έκανε γνωστό ότι ανέρχονται σε 250 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο.
Για τα επενδυτικά σχέδια της ΔΕΠΑ ο κ. Σαχίνης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον αγωγό EastMed, για τον οποίο έχει ήδη ολοκληρωθεί pre-feasibility study, ενώ η εταιρία είναι έτοιμη να προχωρήσει και στην επόμενη φάση για το feasibility study. Ο κ. Σαχίνης ανέφερε ότι δεν φαίνεται να υπάρχει προοπτική κατασκευής αγωγού μέσω Τουρκίας για τη μεταφορά του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη, δεν φαίνεται, επίσης, να υπάρχει αρκετό αέριο που να υποστηρίξει την επένδυση του τέρμιναλ LNG στην Κύπρο, δεν φαίνεται να γίνεται πλωτό LNG στο Ισραήλ για λόγους ασφάλειας, συνεπώς, η λύση του αγωγού πολιτικά, τεχνικά και χρηματοδοτικά θεωρείται ως η μόνη εφικτή. 

Για τον IGB ο κ. Σαχίνης έκανε γνωστό ότι στα μέσα του 2014 η ΔΕΠΑ θα λάβει την τελική επενδυτική απόφαση, με τη Βουλγαρία να «τρέχει» κι αυτή τις αντίστοιχες διαδικασίες για το έργο. Όπως επισήμανε ο ίδιος, σε ένα ορατό μέλλον θα συγκεντρώνονται μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, με την Ελλάδα να έχει ένα κρίσιμο ρόλο στη διαπραγμάτευση των τιμών. 

Ακόμη, ανακοίνωσε ότι η ΔΕΠΑ σχεδιάζει, τη δημιουργία και άλλων πρατηρίων για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και στον άξονα Αθήνας-Θεσσαλονίκης, την κατασκευή μικρών αποθηκών LNG σε νησιά και παράλια, όπου δεν υπάρχει δίκτυο, ενώ βρίσκεται σε συζητήσεις με εκπροσώπους της ναυτιλίας για τη χρησιμοποίηση του LNG ως ναυτιλιακού καυσίμου στις ακτοπλοϊκές γραμμές Ελλάδας-Ιταλίας και Πειραιά-Κρήτη. 
energia.gr
4/12/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 ---------------

 

 

 

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin