Tuesday, December 17, 2013

Υπεγράφη και επισήμως η συμφωνία για τον ΤΑΡ

Σε επίπεδο πρέσβη εκπροσωπήθηκε τελικά η Ελλάδα στο Μπακού στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας για τον αγωγό ΤΑΡ, απόντος του πρωθυπουργού και των αρμοδίων υπουργών, ύστερα από τη βλάβη που καθήλωσε στο έδαφος το πρωθυπουργικό αεροσκάφος.

Στην τελετή, κατά την οποία υπογράφηκε συμφωνία μεταξύ των εταιρειών που απαρτίζουν την κοινοπραξία του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ στην Κασπία, για την έναρξη των εργασιών εξόρυξης του φυσικού αερίου και την κατασκευή του αγωγού TAP, παρέστησαν μαζί με ομολόγους τους ευρωπαϊκών χωρών, και οι πρωθυπουργοί της Αλβανίας, Έντι Ράμα, και της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς.


Η Κροατία συμμετέχει στο σχέδιο στο πλαίσιο της μελλοντικής ανάπτυξης του Ιόνιου Αδριατικού Αγωγού (IAP -Ionian Adriatic Pipeline), που θα συνδεθεί με τον TAP και ο οποίος θα ξεκινάει από την πόλη Φίερι στη νοτιοδυτική Αλβανία και θα φθάνει στη Δαλματία, στην κροατική πόλη Σπλιτ.

Ενδιαφέρον για την επένδυση στην Κροατία έδειξαν εκπρόσωποι της BP και του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας με τους οποίους είχε επαφές ο κ. Μιλάνοβιτς στο Μπακού.

Εξάλλου, Μνημόνιο Κατανόησης (ΜοU) για τον IAP συνυπέγραψε ο υπουργός Οικονομίας της Κροατίας Ιβάν Βρντόλιακ, με τους υπουργούς που εκπροσώπησαν το Αζερμαϊτζάν, την Αλβανία και το Μαυροβούνιο.

Ο κ. Βρντόλιακ γνωστοποίησε ακόμη ότι εντός των προσεχών ημερών θα εκπονηθεί ένας οδικός χάρτης για την υλοποίηση του έργου και προσέθεσε ότι επιθυμία της Κροατίας είναι η έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών για τον IAP παράλληλα με την έναρξη των εργασιών για τον TAP, το 2015 και όχι αργότερα από το 2016. Η πρώτη μεταφορά προμηθειών φυσικού αερίου μέσω του IAP, σύμφωνα με τον ίδιο, αναμένεται να γίνει το 2020.

agelioforos.gr
17/12/13
--

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin