Friday, December 20, 2013

Την Δευτέρα Αποφασίζει το ΔΣ της ΑΗΚ για τους «Έξυπνους Μετρητές»

 Του Απόστολου Τομαρά
Eνώπιον του διοικητικού συμβουλίου της Αρχής Ηλεκτρισμού, που συνήλθε χθες Πέμπτη τέθηκε το πιλοτικό πρόγραμμα εγκατάστασης τριών χιλιάδων «έξυπνων μετρητών» ηλεκτρικού ρεύματος που θα προμηθευτεί η ΑΗΚ, υλοποιώντας έτσι απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορά τα κράτη- μέλη.
Η απογευματινή συνεδρία παρουσίαζε ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού μεταξύ άλλων, θα ασχοληθήκε και με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούν τις διαδικασίες προμήθειας των «έξυπνων μετρητών».


Δημοσιεύματα τα οποία έκαναν λόγο για σκάνδαλο, και διατύπωναν επικρίσεις κατά της ΑΗΚ ότι προκρίνει συγκεκριμένη εταιρεία, η οποία έχει υποβάλει προσφορά για το έργο.
Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΑΗΚ Χαράλαμπος Τσουρής, σε δηλώσεις του στην «Κ» έκανε λόγο για πόλεμο που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε κάποιες από τις πέντε εταιρείες που προκρίθηκαν στην τελική διαδικασία των προσφορών.
Κατά την χθεσινή συνεδρία το μέλη του ΔΣ της ΑΗΚ εξέφρασαν άποψη για τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας παραπέμποντας το όλο θέμα για λήψη τελικής απόφασηςτην Δευτέρα.
Το ιστορικό του έργου
Σύμφωνα με τον κ. Τσουρή η ΑΗΚ από το 2008 ξεκίνησε τις διαδικασίες για εφαρμογή της Ευρωπαϊκής οδηγίας, προσλαμβάνοντας ειδικούς από ξένο οίκο οι οποίοι ετοίμασαν τις προδιαγραφές του έργου.

Εφόσον υπήρξε διαβούλευση με εταιρείες που επέδειξαν ενδιαφέρον και εφόσον μετά από υποδείξεις των εταιρειών προσαρμόστηκαν τα έγγραφα των προσφορών για το πιλοτικό πρόγραμμα των 3000 έξυπνων μετρητών, επίσημο ενδιαφέρον επέδειξαν 12 εταιρείες από τις οποίες με βάση την τεχνική αξιολόγηση των προσφορών, επιλέχθηκαν οι πέντε προφορές που πληρούσαν τα κριτήρια που είχαν τεθεί.
Και ενώ, όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΑΗΚ το διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού δεν κατέληξε στην εταιρεία η οποία θα αναλάβει το έργο, και μόλις έφθασε η ώρα ανοίγματος των οικονομικών φακέλων των προσφορών, εκεί άρχισαν τα προβλήματα.
«Όταν φάνηκαν οι τιμές άρχισαν οι αντιδράσεις από τους διαφόρους και τα δημοσιεύματα, τα οποία δεν επικεντρώνονται στην τιμή αλλά κατακρίνουν στην ουσία τις τεχνικές προδιαγραφές εμένα μου δημιουργεί ερωτηματικά» τόνισε ο κ. Τσουρής.
Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, οι αντιδράσεις που υπάρχουν εστιάζονται στο σκεπτικό ότι ναι μεν η οικονομική προσφορά συγκεκριμένης εταιρείας είναι η καλύτερη για τους τρείς χιλιάδες μετρητές, αλλά όταν θα προχωρήσει η πλήρης ανάπτυξη του προγράμματος με την εγκατάσταση μισού εκατομμυρίου μετρητών το κόστος θα είναι δυσβάσταχτο για τον οργανισμό.
Ο πρόεδρος της ΑΗΚ διευκρίνισε στην «Κ» ότι, το κατά πόσο το συγκεκριμένο σχέδιο θα συμφέρει να επεκταθεί σε παγκύπρια κλίμακα, θα εξαρτηθεί από τα στοιχεία που θα δώσει το πιλοτικό πρόγραμμα.

Στην περίπτωση επέκτασης ο κ. Τσουρής τόνισε κατηγορηματικά ότι η ΑΗΚ θα πάει και πάλι σε προσφορές. Το διοικητικό συμβούλιο της ΑΗΚ σύμφωνα με τον κ. Τσουρή μετά τα δημοσιεύματα προχώρησε σε διερεύνηση των ισχυρισμών που διατυπώνονται σε αυτά, προτού προχωρήσει σε κατακύρωση του έργου.
Σύμφωνα με τις απαντήσεις που δόθηκαν από την Επιτροπή Αξιολόγησης της ΑΗΚ και άλλους τεχνοκράτες του οργανισμού όπως μας είπε ο κ. Τσουρής, οι ισχυρισμοί που διατυπώνονται δεν ευσταθούν.
Πρόθεση του προέδρου της ΑΗΚ είναι το όλο θέμα να κλείσει στην σημερινή συνεδρία, και τα εννέα μέλη του συμβουλίου να καταλήξουν στην εταιρεία στην οποία θα ανατεθεί το πιλοτικό πρόγραμμα των έξυπνων μετρητών.
(από την εφημερίδα "Καθημερινή" της Κύπρου)
 energia.gr
20/12/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin