Friday, November 08, 2013

WWF: Ειδικοί συνιστούν συστήματα λέβητα βιομάζας για θέρμανση. -Αναζητώντας λύσεις αντί για πετρέλαιο.

Μια διαδικτυακή εκπομπή αφιερωμένη στην αναζήτηση εναλλακτικών συστημάτων θέρμανσης, αντί του πετρελαίου, πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες, με πρωτοβουλία της WWF, στο πλαίσιο του προγράμματος Καλύτερη Ζωή. Τρεις ειδικοί απάντησαν online σε ερωτήσεις των πολιτών για το θέμα, αναλύοντας τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα κάθε συστήματος. Τα συμπεράσματα της συζήτησης συνοψίζει εδώ η οργάνωση. 

Οι τρεις ειδικοί σε θέματα θέρμανσης και ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που συμμετείχαν στη συζήτηση, στο στούντιο του Garage TV, ήταν οι Γιώργος Μαρκογιαννάκης και Γιάννης Βουγιουκλάκης από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας και ο Βαγγέλης Γερασόπουλος από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
 
Συνολικά απαντήθηκαν περισσότερες από 140 ερωτήσεις. Αυτό που απασχόλησε κυρίως τους πολίτες, όπως ήταν αναμενόμενο, ήταν το κόστος θέρμανσης αλλά και ο αντίκτυπος του κάθε συστήματος στην υγεία και το περιβάλλον. 
 
Υπέρ και κατά
 
Σύμφωνα με τους ειδικούς, πιο οικονομική λύση (και ταυτόχρονα  πιο φιλική για το περιβάλλον και την υγεία) είναι τα συστήματα λέβητα βιομάζας, δηλαδή οι λέβητες που αντί να καίνε πετρέλαιο, τροφοδοτούνται με πέλετ ή ξύλα. Επίσης, οικονομική είναι η λύση του aircondition, αρκεί αυτό να είναι  καλής ενεργειακής κλάσης (Α, Α+, Α++). Ωστόσο, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι η ποιότητα θέρμανσης δεν είναι τόσο ικανοποιητική, όπως αυτή ενός συστήματος με λέβητα (δηλαδή με καλοριφέρ).
 
Κάτι άλλο που προέκυψε από τη live εκπομπή ήταν η ανάγκη αξιοποίησης του επιδόματος θέρμανσης από όσους το δικαιούνται. Δεν είναι κάτι ικανοποιητικό, αλλά είναι σίγουρα καλύτερο από το τίποτα. 
 
Αναφορικά με τους θερμοπομπούς, η πεποίθηση του πάνελ των ειδικών ήταν πως δεν είναι μια τόσο συμφέρουσα επιλογή. Για το ίδιο θέμα  καταρρίφθηκε ένας ακόμα μύθος: Πρόεκυψε ότι οι θερμοπομποί δεν είναι επικίνδυνοι για την υγεία, καθώς έχουν διεξαχθεί πολλές έρευνες πριν βγουν σε εμπορική χρήση χωρίς ανησυχητικά ευρήματα. Επιπλέον, οι ειδικοί συνέστησαν στους πολίτες να αποφύγουν με κάθε τρόπο μη πιστοποιημένες συσκευές θέρμανσης, με άλλα λόγια να αποφύγουν τους πειραματισμούς.
 
Για τα τζάκια υπήρξε ομοφωνία: Θα πρέπει να αποφευχθούν. Δεν είναι μόνο το ότι δεν ζεσταίνουν, είναι επίσης ότι έχουν χαμηλή απόδοση, πράγμα που εκτοξεύει το κόστος στα ύψη. Είναι η πιο ακριβή πηγή θέρμανσης (μαζί με τους λέβητες ηλεκτρισμού), με κόστος μεγαλύτερο από αυτό του πετρελαίου θέρμανσης. Τα τζάκια επίσης, όπως και οι ξυλόσομπες, συμβάλλουν τα μέγιστα στην εμφάνιση επεισοδίων αιθαλομίχλης. Οι σόμπές πέλετ είναι μια προτιμότερη επιλογή, που όμως έχει μεγάλο κόστος εγκατάστασης.
 
Εξοικονόμηση ενέργειας
 
Πέρα από τα συστήματα θέρμανσης, η συζήτηση στράφηκε και στην εξοικονόμηση ενέργειας. Όλοι συμφώνησαν πως καλύτερη ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώνεται. Υπάρχουν απλοί τρόποι μείωσης των αναγκών για θέρμανση, όπως η αξιοποίηση του ήλιου, το κλείσιμο των χαραμάδων, βαριές κουρτίνες στα παράθυρα και καλή συντήρηση των συστημάτων θέρμανσης. 
 
Οι πολίτες ρώτησαν επίσης για την ένταξη στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον». Οι ειδικοί ήταν σαφείς: το «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», παρά τα προβλήματα, είναι ένα πρόγραμμα  στο οποίο αξίζει να συμμετέχουν οι πολίτες. Υπάρχει δυνατότητα ενεργειακής αναβάθμισης της κατοικίας και αλλαγής του συστήματος θέρμανσης, με επιδότηση του κράτους που μπορεί να φτάσει μέχρι και το 70%.
 
Ο φετινός χειμώνας
 
Τέλος, η συζήτηση ανέδειξε τους προβληματισμούς για αυτά που πρόκειται να συμβούν τον φετινό χειμώνα. Αν η χρήση τζακιού εξαπλωθεί ή/και αν ο χειμώνας είναι πιο κρύος, τότε τα προβλήματα ρύπανσης θα είναι μεγαλύτερα. Προβλήματα που δεν αφορούν μόνο την ατμόσφαιρα, αλλά και τους εσωτερικούς χώρους, καθώς και μέσα στο σπίτι μας μπορεί να συγκεντρωθούν μεγάλες ποσότητες επικίνδυνων χημικών και αιωρούμενων σωματιδίων αν επιλέξουμε ακατάλληλες πηγές θέρμανσης. Ο αερισμός των χώρων σε περίπτωση χρήσης τζακιού, ξυλόσομπας, σομπών υγραερίου και άλλων  είναι απαραίτητος. Όμως έτσι μεγαλώνουν και οι απώλειες θερμότητας δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο.
 
Σε κάθε περίπτωση, όπως φάνηκε από τα στατιστικά επισκεψιμότητας, ήταν μια πολύ καλή συζήτηση που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των e-τηλεθεατών. 
 
Μπορείτε να δείτε κι εσείς την εκπομπή εδώ!
 enet.gr
8/11/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin