Thursday, November 21, 2013

ΔΕΗ: Στρατηγικής σημασίας η νέα Λιγνιτική Μονάδα V στην Πτολεμαϊδα.

Παρά τις οικονομικές αντιξοότητες η ΔΕΗ συνεχίζει το επενδυτικό της πρόγραμμα με τη νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα V, συνολικού ύψους περίπου 1,4 δις €, μια από τις μεγαλύτερες παραγωγικές επενδύσεις που έχουν γίνει στη χώρα και η μεγαλύτερη από όλες τις ενεργειακές επενδύσεις που έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα. 

Η νέα λιγνιτική μονάδα θα διαθέτει την πλέον σύγχρονη τεχνολογία, με ισχύ 660 MW για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και 140 MW για θερμική ενέργεια για τηλεθέρμανση στην Πτολεμαϊδα.
Οι περιβαλλοντικές επιδόσεις της νέας Μονάδας ικανοποιούν τις πλέον αυστηρές απαιτήσεις της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας, βελτιώνοντας σημαντικά την περιβαλλοντική απόδοση της ΔΕΗ, γιατί θα αντικαταστήσει παλαιές και ενεργοβόρες Μονάδες, αφού θα πετύχει μεγάλη μείωση της κατανάλωσης λιγνιτών (κατά 40%) εξασφαλίζοντας πολύ μεγάλες μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (CO2) και των ρύπων.
Παράλληλα, η νέα Μονάδα θα συμβάλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΔΕΗ με την ουσιαστική ανανέωση του χαρτοφυλακίου των εγκατεστημένων Μονάδων, καθώς το κόστος λειτουργίας της θα είναι σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με τις παλαιές μονάδες.
Υπενθυμίζεται ότι, ήδη έχουν ολοκληρωθεί μεγάλες επενδύσεις από τη ΔΕΗ σε τρία μεγάλα ενεργειακά έργα, με την κατασκευή δύο νέο Μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μας που θα χρησιμοποιούν φυσικό αέριο (Αλιβέρι και Μεγαλόπολη) και με την κατασκευή του μεγαλύτερου Υδροηλεκτρικού Σταθμού που κατασκευάσθηκε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια (ΥΗΣ Ιλαρίωνα).
 
Η νέα Μονάδα Πτολεμαΐδα V θα συμβάλλει αποφασιστικά στην προώθηση της Ανάπτυξης και Απασχόλησης στην ευρύτερη περιοχή, καθώς κατά την κατασκευή της θα απασχοληθούν έως και 3.000 άνθρωποι, ενώ κατά τη λειτουργία της το μόνιμα απασχολούμενο προσωπικό εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 250 άτομα.
Παράλληλα, από τις εργασίες κατασκευής και λειτουργίας της θα επωφεληθούν, άμεσα ή έμμεσα, πολλές ελληνικές επιχειρήσεις, συμβάλλοντας στην άνοδο του κύκλου εργασιών τους.
Επιπλέον, η νέα Μονάδα αναβαθμίζει συνολικά και ενισχύει το Ενεργειακό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, καθώς θα αξιοποιεί τα εγχώρια κοιτάσματα λιγνιτών, μειώνοντας την εξάρτηση της χώρας από εισαγόμενες ενεργειακές πρώτες ύλες.
Είναι προφανές λοιπόν ότι, η κατασκευή της νέα μονάδας Πτολεμαΐδα V είναι στρατηγικής σημασίας έργο για τη μελλοντική βιωσιμότητα και ανταγωνιστική θέση της ΔΕΗ, καθώς: 
   Διασφαλίζεται η αναπλήρωση μέρους της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ, που θα τεθεί εκτός λειτουργίας τα επόμενα έτη για περιβαλλοντικούς κυρίως λόγους. 
   Αντικαθίστανται πεπαλαιωμένες μονάδες με μια νέα σύγχρονη, που ενσωματώνει τις βέλτιστες διαθέσιμες διεθνώς τεχνολογίες, οι οποίες εγγυώνται υψηλή οικονομική απόδοση και τη μέγιστη περιβαλλοντική προστασία. 
   Η νέα μονάδα θα είναι μονάδα βάσης, με το χαμηλότερο λειτουργικό κόστος, διασφαλίζοντας το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ έναντι των ανταγωνιστών της στην ηλεκτροπαραγωγή.
Ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για την υλοποίηση του έργου αποτελεί το γεγονός ότι, ο Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων Euler-Hermes έχει εγκρίνει  την ασφαλιστική κάλυψη κοινοπρακτικού δανείου προς τη ΔΕΗ ύψους 700 εκατ. ευρώ περίπου για τη χρηματοδότηση του έργου. 
 
Τα τελευταία τρία χρόνια η ΔΕΗ έχει προχωρήσει σε επενδύσεις ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού του ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού της συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ. Ανάμεσά τους η νέα μονάδα φυσικού αερίου στο Αλιβέρι, ο νέος υδροηλεκτρικός σταθμός του Ιλαρίωνα, η νέα μονάδα φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη – που βρίσκεται στο τελικό στάδιο κατασκευής – και έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενώ παράλληλα υλοποιήθηκε μεγάλος αριθμός περιβαλλοντικών έργων. 
 
Οι παραγωγικές επενδύσεις της ΔΕΗ είναι οι μεγαλύτερες που γίνονται στη χώρα και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπογραμμισθεί ότι, σχεδόν στο σύνολό τους, γίνονται στην ελληνική περιφέρεια που αντιμετωπίζει ιδιαίτερα υψηλή ανεργία.
 enet.gr
21/11/13
---
-
 ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin