Saturday, November 23, 2013

Οι Μεγάλες Πετρελαϊκές Ευθύνονται για Τεράστιο Μέρος των Εκπομπών Αερίων του Θερμοκηπίου.

Οι μεγάλες πετρελαϊκές, όπως η Chevron, η ExxonMobil και η ΒΡ είναι ανάμεσα στις 90 επιχειρήσεις που θεωρούνται περισσότερο υπεύθυνες για την έκλυση των αερίων του θερμοκηπίου που οδηγούν στην κλιματική αλλαγή.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε έρευνα του αμερικανικού Ινστιτούτου Κλιματικής Υπευθυνότητας, το οποίο εκτιμά πως οι 90 αυτοί όμιλοι έχουν εκλύσει τα δύο τρίτα των αερίων του θερμοκηπίου από τις αρχές της βιομηχανικής επανάστασης. Το ποσό αυτό αγγίζει τους 914 γιγατόνους CO2 από ένα σύνολο 1450 γιγατόνων από το 1751 ως το 2010.

Εξυπακούεται ότι στον κατάλογο με τις 90 εταιρείες συγκαταλέγονται τόσο οι μεγάλες πολυεθνικές του πετρελαίου, όσο και οι κρατικές εταιρείες, όπως είναι η Saudi Aramco και η Gazprom.


Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι το 30% των εκπομπών αυτών παρήχθησαν από τις 20 πρώτες εταιρείες, ενώ οι μισές εκπομπές παρήχθησαν μόλις τα τελευταία 25 χρόνια.

Όλα αυτά τη στιγμή που ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) προειδοποιεί ότι τα δύο τρίτα των παγκόσμιων αποθεμάτων ορυκτών καυσίμων θα πρέπει να παραμείνουν ανεκμετάλλευτα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της διατήρησης της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη σε μια αύξηση έως 2 βαθμών Κελσίου αυτόν τον αιώνα.

Επίσης, αρνητικά είναι τα νέα από την ηλεκτροπαραγωγή, καθώς ο άνθρακας δείχνει να κερδίζει και πάλι έδαφος στο μείγμα παραγωγής, τη στιγμή που οι ΑΠΕ αντιμετωπίζουν ρυθμιστικά και άλλα εμπόδια, τα οποία καθυστερούν την ανάπτυξή τους.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=76505
23/11/13
--

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin