Sunday, November 03, 2013

Το κεφάλαιο που ΔΕΝ μπορεί να μας μειώσει η Τρόικα. Το κεφάλαιο του φυσικού μας πλούτου που κανείς δεν μπορεί να μας τον μειώσει

Φέτος η Κύπρος ήταν πρωτοσέλιδη σε άρθρο του γνωστού περιοδικού National Geographic, που περιέγραφε την παράνομη εξολόθρευση στη Μεσόγειο εκατομμυρίων πουλιών που αποτελούν παγκόσμια κληρονομιά…

Ναι, έχουμε ένα τέτοιο κεφάλαιο, αλλά σχεδόν όλοι το παραβλέπουμε, μέσα στα απανωτά κτυπήματα που βρήκαν τον τόπο μας τον τελευταίο καιρό. Είναι το κεφάλαιο του φυσικού μας πλούτου που κανείς δεν μπορεί να μας τον μειώσει, εκτός αν εμείς το επιτρέψουμε. Αυτός ο συνολικός φυσικός πλούτος -που επιστημονικά ονομάζεται βιοποικιλότητα- ήταν ένα από τα ‘plus points’, ένα από τα «υπέρ» που έφερε η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την ένταξή της.


Όπως είναι γνωστό, το νησί μας είναι το γεωλογικό συναπάντημα τριών ηπείρων -Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής-, εξ ου και βρίσκονται εδώ μια πληθώρα ειδών φυτών, εντόμων, μικρών θηλαστικών που δεν υπάρχουν στην υπόλοιπη Ευρώπη. Σε κάποιες περιπτώσεις δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στη Γη τα λεγόμενα ενδημικά είδη όπως είναι το αγρινό και η κυπριακή τουλίπα. Και δεν είναι μόνο πλούσια η βιοποικιλότητά μας από είδη που φυτρώνουν, μεγαλώνουν και ζουν στον τόπο μας· η Κύπρος αποτελεί έναν από τους κύριους μεταναστευτικούς διαδρόμους που χρησιμοποιούν τα πουλιά κατά τη μετανάστευσή τους από και προς την Ευρώπη και την Αφρική.


Στην Κύπρο μπορείς να συναντήσεις περισσότερα από 400 είδη πουλιών που μόνο τα 57 είναι μόνιμοι κάτοικοι, τα υπόλοιπα περνούν από το νησί μας κατά τη μετανάστευση, είτε για να διαχειμάσουν, να φωλεοποιήσουν ή απλά να ξεκουραστούν πριν συνεχίσουν το ταξίδι τους. Στο Ισραήλ η άφιξη των διαβατικών πουλιών αποτελεί σήμερα γνωστό τουριστικό γεγονός που έρχονται να το απολαύσουν χιλιάδες ντόπιοι και ξένοι. Στην κοντινή μας νήσο Λέσβο (που δέχεται πολύ λιγότερα είδη από εμάς) άρχισε τα τελευταία χρόνια ένα ανάλογο φεστιβάλ υποδοχής των πουλιών. 

Και στην Κύπρο θα μπορούσαμε να πούμε ότι διεξάγεται ένα φεστιβάλ κάθε φθινόπωρο και άνοιξη, ένα φεστιβάλ όμως πολύ διαφορετικό: το φεστιβάλ φαγοποσίας αμπελοπουλιού. Τα μικρά πουλιά που καταφθάνουν κατάκοπα μετά το πολυήμερο ταξίδι τους πάνω από θάλασσα και στεριά, πολύ εύκολα παγιδεύονται στα απλωμένα δίκτυα ή στα ξόβεργα που τα περιμένουν. Είναι όχι μόνο κατάκοπα, αλλά κι ανυποψίαστα, διότι κάθονται εκεί που ακούνε τα κελαηδήματα άλλων πουλιών. 

Πού να ξέρουν ότι πρόκειται για ηχομιμητικές συσκευές, ειδικά στημένες για να τα παγιδέψουμε… Τέτοιες είναι οι επιδόσεις μας στο εξολόθρευμα πουλιών, που σύμφωνα με στοιχεία του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου κάθε χρόνο παγιδεύονται μέχρι και 2,5 εκατομμύρια πουλιά. Φέτος η Κύπρος ήταν πρωτοσέλιδη σε άρθρο του γνωστού περιοδικού National Geographic, που περιέγραφε την παράνομη εξολόθρευση στη Μεσόγειο εκατομμυρίων πουλιών που αποτελούν παγκόσμια κληρονομιά. Και δεν σκοτώνονται παράνομα μόνο μικρά πουλιά που απαγορεύεται να κυνηγηθούν, αλλά πιάνονται στα δίκτυα ή τα ξόβεργα εκατοντάδες άλλα σπάνια και μη φαγώσιμα πουλιά. 

Περισσότερα από 152 διαφορετικά είδη πουλιών έχουν καταγραφεί ότι παγιδεύτηκαν σε δίκτυα και ξόβεργα από τον Πτηνολογικό Σύνδεσμο Κύπρου. Κάποτε το παγίδευμα αμπελοπουλιών ήταν μια παράδοση, ασχολούνταν γέροι και νεαρά παιδιά και η σοδειά αποτελούσε μέρος της οικογενειακής τροφής. Σήμερα έγινε επιχείρηση. Τα πουλιά αποθηκεύονται κατά δωδεκάδες και προσφέρονται ολόχρονα ως μεζές στους καλοφαγάδες, σε τιμές που κυμαίνονται από 40-80 ευρώ ανά δωδεκάδα. Το κυνήγι μικρών πουλιών απαγορεύεται διά νόμου, παρομοίως και η εξολόθρευσή τους με άλλα μέσα. 

Η χρήση ξόβεργων και δικτύων, που είναι μη επιλεκτικοί τρόποι παγίδευσης, καθώς και οι ηχομιμητικές συσκευές απαγορεύονται με ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η προσφορά προς πώληση, αλλά και η κατανάλωση αποτελούν ποινικό αδίκημα. Όμως ο Κύπριος καλοφαγάς συνεχίζει ακάθεκτος, ίσως μάλιστα να τον συναρπάζει το ότι κάνει κάτι το απαγορευμένο. 

Συνειδητοποίησε άραγε ο Κύπριος καλοφαγάς ότι για τη στιγμιαία απόλαυση του απαγορευμένου μεζέ αδειάζει τους ουρανούς μας; Έχει συνειδητοποιήσει ότι αποδεκατίζει το φυσικό μας κεφάλαιο; Γράψαμε πιο πάνω ότι ο φυσικός μας πλούτος είναι ένα κεφάλαιο που καμιά Τρόικα δεν μπορεί να μας μειώσει, εκτός αν εμείς το επιτρέψουμε. Και δυστυχώς εμείς το επιτρέπουμε: όχι μόνο ο οργανωμένος εξολοθρευτής, όχι μόνο ο παράνομος εστιάτορας. 

Εξίσου υπαίτιος είναι ο macho καταναλωτής που ξεκινά από τη Λεμεσό ή τη Λευκωσία να πάει ν’ απολαύσει αμπελοπούλι στις περιοχές εξολόθρευσης, είναι η κοσμική οικοδέσποινα που για να εντυπωσιάσει τους καλεσμένους παραθέτει πιατέλες με αμπελοπούλια στο μπουφέ της, είναι ακόμα πιο υπαίτιοι οι υπουργοί και άλλοι ψηλοί αξιωματούχοι, που αντί να τηρήσουν αποστάσεις από μια έκδηλη παρανομία, απολαμβάνουν ανερυθρίαστα τον μεζέ τους. 

Είναι φυσικό ότι η παρανομία θα συνεχίσει ενόσω υπάρχει η ζήτηση. Κι ενόσω υπάρχει η παρανομία και δη με ατιμωρησία, απλά αμαυρώνουμε την εικόνα της χώρας μας. Οι Ευρωπαίοι δεν ανέχονται να σκοτώνουμε αδικαιολόγητα την παγκόσμια κληρονομιά, δηλαδή τα πουλιά που οι ίδιοι φροντίζουν με σπόρους και μικροδεξαμενές όταν βρίσκονται στη χώρα και στους κήπους τους. Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει το φαινόμενο των Ευρωπαίων ακτιβιστών που έρχονται στην Κύπρο εδικά για να ξεκρεμάσουν παράνομα δίκτυα ή ν’ απελευθερώσουν πουλιά κολλημένα στα ξόβεργα. 

Η επαναλαμβανόμενη αντίδρασή μας είναι ότι οι ακτιβιστές μπαίνουν κι ενοχλούν ιδιωτικές περιουσίες. Όμως, όπως φαίνεται από τα στοιχεία, οι ακτιβιστές δέχονται επιθέσεις ακόμα και όταν ενεργούν σε μη περιφραγμένους χώρους. Αξίζει να θυμόμαστε ότι το στήσιμο παγίδων και ηχομιμητικών συσκευών είναι παράνομο όπου κι αν γίνεται, έστω και σε περιφραγμένο χώρο. Η αποκαθήλωση παγίδων και συσκευών είναι δραστηριότητα που προωθεί τη νόμιμη προστασία της πτηνοπανίδας.
Συνεπώς, θα πρέπει να τη βάλουμε στην πλάστιγγα και να ζυγίσουμε τι είναι χειρότερο και ποιος είναι πιο εγκληματίας: αυτός που μπαίνει σε ιδιωτικό χώρο για να σταματήσει μια παρανομία, δηλαδή τα παράνομα τοποθετημένα δίκτυα/φόβεργα ή ο ιδιοκτήτης που τον κτυπά αλύπητα, προκαλώντας πραγματική σωματική βλάβη πολύ δυσανάλογη με το «παράπτωμα» της αποκαθήλωσης των δικτύων; Σε πρόσφατο επεισόδιο κυνήγησαν το τύμπανο ενός ακτιβιστή όταν ήταν αρκετά μακριά από το «πεδίο δράσης». Οι αρμόδιες Αρχές δεσμεύτηκαν επίσημα ότι οι ακτιβιστές θα συνοδεύονται από αστυνομικούς, αλλά φαίνεται ότι αυτό δεν γίνεται. 

Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι οι ακτιβιστές θ’ αποθαρρυνθούν - δεν σκέφτονται όπως εμάς. Οι ακτιβιστές είναι ταγμένοι «φύλακες της φύσης», θεωρούν το έργο τους θεάρεστο και θα το συνεχίσουν. Όπως πάμε θα θρηνήσουμε θύματα - μπορεί να μην είναι Κύπριοι. Αν είναι Ευρωπαίοι, αυτό θα ξεσηκώσει θύελλα στην Ευρώπη. Έχουν αναλογιστεί τις επιπτώσεις οι αρμόδιοι; Εμείς οι νομοταγείς πολίτες δεχόμαστε ν' αμαυρώνεται η εικόνα της Κύπρου και να κληθεί ο φορολογούμενος να καταβάλει πρόστιμο στην Ευρώπη, για να κάνουν το κέφι τους κάποιοι «άσκεπτοι καλοφαγάδες»;
ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ TERRA CYPRIA
Στο πλαίσιο του έργου BIOforLIFE

 sigmalive.com/simerini
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin