Saturday, November 02, 2013

ΥΠΕΚΑ: Χαιρετισμό​ς Υφυπουργού ΠΕΚΑ, Μάκη Παπαγεωργί​ου, σε Ημερίδα της Ακαδημίας Αθηνών για τις Α.Π.Ε


Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Μάκης Παπαγεωργίου, απηύθυνε σήμερα, Παρασκευή 1η Νοεμβρίου 2013, χαιρετισμό στην έναρξη της Ημερίδας της Ακαδημίας Αθηνών, με θέμα «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας : Προϋποθέσεις Μαζικής Διείσδυσης στην Ηλεκτροπαραγωγή». Η Ημερίδα διεξάγεται στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.
 
Ακολουθεί ο χαιρετισμός του Υφυπουργού ΠΕΚΑ :
 
«Κυρίες και κύριοι,
 
Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή που βρίσκομαι σήμερα, προσκεκλημένος της Ακαδημίας Αθηνών, σε μία ημερίδα με ένα θέμα κομβικό για το ενεργειακό μέλλον της Ελλάδας.
Όλοι συμφωνούν πως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας πρέπει μακροπρόθεσμα να αποτελέσουν μία βασική πηγή ενέργειας για την Ευρώπη, με την οικοδόμηση στέρεων βάσεων προς μία ανταγωνιστική οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάστηκαν και θεσμοθετήθηκαν από την Ένωση, κατά την περασμένη δεκαετία, οι φιλόδοξοι στόχοι για την διείσδυση των ΑΠΕ σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Η τεχνολογική πρόοδος και η δυσμενής οικονομική συγκυρία επιβάλλουν όμως τον επαναπροσδιορισμό ως προς τις τρέχουσες ανάγκες και δυνατότητες διείσδυσης των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή.
Υψηλές εγγυημένες τιμές για ηλεκτροπαραγωγή από Ανανεώσιμες Πηγές, οδηγούν αναπόδραστα σε υψηλές τιμές για όλους τους καταναλωτές. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε πως οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στην ενέργεια υπό ανταγωνιστικό κόστος, προφυλάσσοντας παράλληλα ορισμένες κατηγορίες καταναλωτών από την ενεργειακή πενία.
Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο άλλωστε, η οικονομική συγκυρία έχει οδηγήσει πολλές χώρες να επανεξετάσουν τους στόχους και τους τρόπους διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών στο ενεργειακό σύστημα. Το κόστος υποστήριξης των ΑΠΕ είναι, με τα σημερινά δεδομένα, υψηλό - και ειδικά για ορισμένες χώρες πολύ υψηλό - για τον Ευρωπαίο καταναλωτή και την ευρωπαϊκή βιομηχανία.
Οι επιπτώσεις είναι φυσικά ακόμη πιο έντονες σε χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και φυσικά στην Ελλάδα.
Η εμπειρία που πλέον έχουμε από την μέχρι σήμερα διείσδυση των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή, καθώς και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε ως προς το κόστος υποστήριξης τους θα πρέπει να αποτελέσουν τον οδηγό για τα επόμενα μας βήματα.
Ήδη έχουμε προχωρήσει σε απαραίτητες ενέργειες για να διασφαλίσουμε πρώτα από όλα τη σταθεροποίηση και τη βιωσιμότητα του κλάδου των Ανανεώσιμων Πηγών, ώστε να περάσουμε στη συνέχεια στην οριστική του εξυγίανση. Σε παράλληλο χρόνο, υιοθετούμε μεταβατικό ρυθμιστικό πλαίσιο, για την ομαλή μετάβαση στο Ενιαίο Ευρωπαϊκό Μοντέλο (targetmodel) της αγοράς ηλεκτρισμού το 2015. 
Με το μεταβατικό ρυθμιστικό πλαίσιο δρομολογείται η σταδιακή κατάργηση υποστηρικτικών μηχανισμών, εξοικονομώντας πόρους κρίσιμους για το σύστημα, ενώ παράλληλα εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα ευέλικτων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, που ως γνωστόν είναι αναγκαίες για την υποστήριξη της διείσδυσης των ΑΠΕ.   
Προκειμένου να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα, που είναι η δημιουργία προϋποθέσεων για περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου, και μέσα από ένα νέο στρατηγικό μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για το ενεργειακό μας μέλλον, θα προσδιορίσουμε το βέλτιστο ενεργειακό μείγμα για τη χώρα μας σε ορίζοντα 20ετίας. Ως τις αρχές του νέου έτους θα γνωρίζουμε σε ποιο σημείο βρισκόμαστε, ποια κατεύθυνση επιθυμούμε να ακολουθήσουμε και σε ποιο δρόμο θα πρέπει να βαδίσουμε για να το επιτύχουμε. Με στόχους αναλυτικούς για την βέλτιστη αξιοποίηση του δυναμικού και των δυνατοτήτων της χώρας μας για κάθε τεχνολογία ΑΠΕ.
Σταθερός μας στόχος παραμένει να εξαλείψουμε οριστικά τα ελλείμματα του Ειδικού Λογαριασμού και, σταδιακά, να αποκαταστήσουμε τη διαδικασία πληρωμής των παραγωγών.
Τέλος, δημιουργούμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για περαιτέρω ανάπτυξη των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που είναι απολύτως απαραίτητη για την βέλτιστη ενσωμάτωση της διεσπαρμένης παραγωγής των ΑΠΕ στο κεντρικό Σύστημα.
Ήδη προχωρά ο διαγωνισμός για τη διασύνδεση των Κυκλάδων, η οποία θα επιτρέψει την αξιοποίηση του υψηλού τους αιολικού δυναμικού με πολλαπλά παράλληλα περιβαλλοντικά οφέλη.
Επιπλέον, δρομολογούμε την αποκρατικοποίηση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), ώστε το επενδυτικό του πρόγραμμα, το οποίο θα ενισχύσει την ευστάθεια των δικτύων και την ομαλή περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ και περιλαμβάνει επενδύσεις της τάξης των 2,5 δισεκατομμυρίων σε βάθος δεκαετίας, να υλοποιηθεί με την μικρότερη δυνατή επιβάρυνση των πολιτών.
Δημιουργούμε έτσι ένα καθαρό επενδυτικό περιβάλλον για ώριμα έργα που θα ωφελήσουν τον τελικό καταναλωτή και θα συμβάλλουν αποφασιστικά στην επίτευξη της μακροπρόθεσμης επιδίωξης για σταθερή διείσδυση των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή, με οργανωμένο τρόπο και βάσει των αναγκών της χώρας. 
 
Κυρίες και κύριοι,
 
Η δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων που θα στηρίζουν αυτόν τον στόχο απαιτούν εμπεριστατωμένη μελέτη και διεξοδική έρευνα.
Παραμένουν ακόμη μπροστά μας σημαντικές προκλήσεις στη συνεχιζόμενη πορεία αναδιάρθρωσης και αναδιάταξης της ενεργειακής αγοράς. Η κατάθεση ρεαλιστικών και γόνιμων προτάσεων είναι σήμερα περισσότερο αναγκαία παρά πότε.
Στηρίζουμε την επιστημονική έρευνα και το ικανότατο επιστημονικό προσωπικό της χώρας μας, ώστε το συμβουλευτικό του έργο να συνδράμει εποικοδομητικά στη λήψη των κατάλληλων αποφάσεων από την πλευρά της Πολιτείας.
Είμαι βέβαιος λοιπόν, πως η σημερινή ημερίδα θα αναδείξει θέματα και θα προβάλει ιδέες ιδιαίτερα χρήσιμες για την οικοδόμηση ενός γόνιμου διαλόγου ως προς τις προοπτικές ανάπτυξης και τις προτεραιότητες διείσδυσης των ΑΠΕ.
 
Σας ευχαριστώ πολύ.»
 ypeka.gr
1/11/13 
 

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin