Friday, November 15, 2013

Επιταχύνεται και πάλι η καταστροφή του Αμαζονίου.


Έπειτα από μια τετραετία καλών ειδήσεων για το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου, η Βραζιλία επιβεβαίωσε την Παρασκευή ότι ο ρυθμός αποψίλωσης άρχισε πάλι να αυξάνεται. Σε διάστημα ενός έτους χάθηκε μια έκταση ζούγκλας μιάμιση φορά μεγαλύτερη από την Αττική.  
Προκαταρκτικά στατιστικά δεδομένα που βασίστηκαν σε δορυφορικές παρατηρήσεις δείχνουν ότι από τον Αύγουστο του 2012 έως τον Ιούλιο του 2012 αποψιλώθηκαν 5.843 τετραγωνικά χιλιόμετρα, έναντι 4.571 τ.χλμ τους προηγούμενους 12 μήνες.   Ο ρυθμός αποψίλωσης βρισκόταν σε συνεχή πτώση από το 2009, και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις αποδίδουν τη νέα αύξηση στην αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για την προστασία των δασών το 2012.

Η μεταρρύθμιση, η οποία πέρασε έπειτα από πιέσεις του λόμπι των αγροτών, και παρά τα αλλεπάλληλα βέτο της προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ, μείωσε τις ελεύθερες, προστατευόμενες εκτάσεις εντός των καλλιεργειών και έδωσε αμνηστία για τις περιοχές του δάσους που καταστράφηκαν πριν το 2008.   Ανακοινώνοντας τις δυσάρεστες εξελίξεις στο συνέδριο για το κλίμα που πραγματοποιεί ο ΟΗΕ στην Πολωνία, η βραζιλιάνα υπουργός Περιβάλλοντος Ιζαμπέλα Τεϊσέιρα χαρακτήρισε απαράδεκτο έγκλημα» την επιτάχυνση της αποψίλωσης και υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αντιστρέψει την τάση.   Υπενθύμισε δε ότι το τελευταίο έτος ασκήθηκαν περίπου 4.000 διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για βλάβες στον Αμαζόνιο.  

Η αλήθεια είναι ότι, παρά την αύξηση, η έκταση που χάθηκε πέρυσι ωχριά σε σχέση με το ιστορικό μέγιστο του 2004, όταν καταστράφηκαν 27.000 τ.χλμ ζούγκλας.  
Το 2009 η Βραζιλία δεσμεύτηκε να μειώσει κατά 80% το ρυθμό αποψίλωσης έως το 2020, συγκριτικά με το μέσο όρο της περιόδου 1996-2005.  

Διαδραστικός χάρτης των δασών σε όλο τον κόσμο
Σε μια άλλη εξέλιξη που αφορά τα δάση του πλανήτη, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ παρουσίασαν σε συνεργασία με τη Google τον πρώτο διαδραστικό άτλαντα που δείχνει τη συρρίκνωση και την επέκταση δασών σε όλο τον κόσμο από το 2000 έως το 2012.  
Σύμφωνα με το χάρτη η Βραζιλία παρουσίασε μεγαλύτερη πρόοδο από οποιαδήποτε άλλη χώρα, μειώνοντας το ρυθμό αποψίλωσης στο μισό το διάστημα 2000-2012.   Σε παγκόσμιο επίπεδο όμως χάθηκαν σε αυτό το διάστημα 1,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους, έκταση όσο της Μογγολίας.  
(news.in.gr)
energypress.gr
15/11/13
--
-
 

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin