Tuesday, November 19, 2013

Η Τρόικα Θέτει Εμπόδια στο Νέο Διαγωνισμό της ΔΕΠΑ.

Εμπόδια παρουσιάζονται στο νέο διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ, λόγω της εμμονής της τρόικας να θέσει θέμα αλλαγών στη λιανική αγορά φυσικού αερίου, ώστε να μην έχει την αποκλειστικότητα ένας μόνο προμηθευτής.

Δεδομένων των έντονων πιέσεων της τρόικας, το ΤΑΙΠΕΔ έχει προειδοποιήσει την κυβέρνηση για τον πιθανό εκτροχιασμό του νέου διαγωνισμού, ο οποίος κανονικά θα προχωρούσε μέσα στο 2014. Σημειώνεται ότι η τρόικα θεωρεί επιβεβλημένο το άνοιγμα της αγοράς λιανικής, διότι με τον τρόπο αυτό οι ΕΠΑ θα σταματήσουν να έχουν το αποκλειστικό δικαίωμα προμήθειας αερίου σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για διάστημα 30 ετών και κατά συνέπεια ο ανταγωνισμός θα μειώσει τις τιμές κατά 5-10%.


Το κακό στην προκειμένη περίπτωση για την κυβέρνηση είναι ότι για να στηθούν νέες εταιρείες και να δραστηριοποιηθούν στην αγορά χρειάζονται χρόνια, ενώ τα οφέλη από τον διαγωνισμό για την ΔΕΠΑ θα ήταν άμεσα. Άρα, προς το παρόν η κυβέρνηση δεν θα έχει ούτε τα έσοδα από την πώληση της ΔΕΠΑ, ούτε τα οφέλη από την ανοικτή αγορά λιανικής.

Υπάρχει όμως ακόμα ένα σκέλος στην υπόθεση, διότι η στάση της τρόικας βλάπτει την αξιοπιστία του ΤΑΙΠΕΔ και του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Από τη στιγμή που έχει εξαγγελθεί η πώληση μιας εταιρείας, θα πρέπει να πραγματοποιείται με υπεύθυνο τρόπο, τονίζουν παράγοντες της αγοράς, όπως άλλωστε προκύπτει και από την διεθνή πρακτική.

Τέλος, το θέμα με τις ΕΠΑ δεν έχει περάσει απαρατήρητο ούτε από την ιταλική κυβέρνηση, καθώς η Eni συμμετέχει στις εν λόγω εταιρείες με ποσοστό και κατά συνέπεια, ο διευθύνοντας, Πάολο Σκαρόνι, έθεσε το ζήτημα σε συνάντηση που είχε πρόσφατα με τον Αντώνη Σαμαρά.
energia.gr
19/11/13
--
-

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin