Wednesday, October 02, 2013

Ξανά στο Σκαμνί η ΔΕΗ από την Κομισιόν...

Στο σκαμνί καθίζει ξανά τη ΔΕΗ η Κομισιόν για το θέμα των λιγνιτών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ασκήσει αναίρεση κατά της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που δικαίωνε πριν από ένα χρόνο τη ΔΕΗ για την κατηγορία της δεσπόζουσας θέσης σε ό,τι έχει να κάνει με τα δικαιώματα εκμετάλλευσης λιγνίτη.

Έτσι, αύριο, εκδικάζεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο η αίτηση αναίρεσης της Κομισιόν, με τη ΔΕΗ να προσέρχεται με δύο επιχειρήματα. Πρώτον, την ανάθεση της εκμετάλλευσης του λιγνιτωρυχείου της Βεύης στην ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, γεγονός που θα υποστηριχθεί ότι καταρρίπτει την αιτίαση περί νόθευσης του ανταγωνισμού και δεύτερον, την απόφαση του ΥΠΕΚΑ για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, γεγονός που θα υπογραμμισθεί ως παράγων για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού και σε ιδιώτες.

Στη διαδικασία θα παραστούν νομικοί εκπρόσωποι από τη ΔΕΗ και το ΥΠΕΚΑ, ενώ υπέρ της Κομισιόν παρεμβαίνει ο όμιλος Μυτιληναίος. Το παρόν του θα δώσει για άλλη μία φορά και το σωματείο Σπάρτακος.

Με δύο αποφάσεις της, το 2008 και το 2009, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαλούσε τη ΔΕΗ, γιατί διατηρούσε αποκλειστικά προνόμια στην εξόρυξη λιγνίτη, με συνέπεια να πλήττεται ο ανταγωνισμός και ζητούσε να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για τη διόρθωση της συγκεκριμένης παράβασης. Η υπόθεση έφθασε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όπου και συζητήθηκε το Φεβρουάριο του 2012. Υπέρ της Κομισιόν είχαν παρέμβει, η Ενεργειακή Θεσσαλονίκης, της ΕΛ.ΠΕ. και η HE& D, σύμπραξη του ομίλου της Ελληνικής Τεχνοδομικής και της Ιντρακόμ.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με την απόφαση του, το Σεπτέμβριο του 2012, ακύρωσε «την απόφαση C (2009) 6244 της Επιτροπής, για τον καθορισμό συγκεκριμένων μέτρων, για τη διόρθωση των δυσμενών για τον ανταγωνισμό συνεπειών της παραβάσεως που διαπιστώθηκε στην απόφαση της Επιτροπής της 5ης Μαρτίου 2008, σχετικά με τη χορήγηση ή τη διατήρηση σε ισχύ από την Ελληνική Δημοκρατία δικαιωμάτων για την εξόρυξη λιγνίτη υπέρ της ΔΕΗ» και καταδίκαζε την Κομισιόν στην καταβολή των εξόδων στα οποία υποβλήθηκε η Δημόσια Επιχείρηση. Επ’ αυτής της απόφασης άσκησε αναίρεση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πηγές που μίλησαν στο energia. gr εξέφρασαν την άποψη ότι η αυριανή υπόθεση δεν έχει τις δυσκολίες που παρουσίαζε η πρώτη, καθώς ήδη υπάρχουν εξελίξεις που λειτουργούν υπέρ της κατάργησης της δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ στο θέμα των λιγνιτών, με πρώτη την απόφαση για τη Βεύη. Βέβαια, δεν αποκλείεται η απευθείας ανάθεση της εκμετάλλευσης του λιγνιτωρυχείου, που έγινε μέσα στον Αύγουστο και συγκέντρωσε τα πυρά της αντιπολίτευσης, εν πολλοίς να εξυπηρετεί αυτή τη σκοπιμότητα. Στο νομικό οπλοστάσιο της ΔΕΗ, επίσης, συγκαταλέγεται και η απόφαση του ΥΠΕΚΑ να δρομολογήσει την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. 
 http://www.energia.gr
2/10/13
-
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin