Saturday, October 19, 2013

Επιτυχής η πρώτη δοκιμή του αντιπλημμυρικού φράγματος της Βενετίας. Αναμένεται να είναι έτοιμο έως το 2016 (VIDEO)



 --
Μετά από πολλά χρόνια «στα χαρτιά», το κινητό φράγμα που σχεδιάστηκε για να προστατεύσει τη Βενετία από τις πλημμύρες δοκιμάστηκε για πρώτη φορά με επιτυχία. Το κόστος του ανέρχεται - μέχρι στιγμής - στο «τσουχτερό» ποσό των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, όμως θα μπορούσε να γλιτώσει τις αρχές και τους κατοίκους από πολύ μεγαλύτερες δαπάνες.

Το σύστημα MOSE κατασκευάζεται στο σημείο, όπου η λιμνοθάλασσα συναντά τη θάλασσα. Στην τελική του μορφή θα αποτελείται από 78 μικρά φράγματα-πόρτες, τα οποία θα αναδύονται για να σχηματίσουν ένα προστατευτικό τείχος σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων ή ανόδου της στάθμης των υδάτων με την παλίρροια.
Το μήκος του MOSE θα ξεπερνά το 1,5 χιλιόμετρο. Τα φράγματα είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να περιορίζουν την ένταση των παλιρροϊκών κυμάτων και θα μπορούσαν να προσαρμοστούν στις ανάγκες παράκτιων περιοχών και κοινοτήτων που απειλούνται από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Η Βενετία πλήττεται έως και επτά φορές το χρόνο από «συμβάντα ανόδου της στάθμης». Πριν από σχεδόν 45 χρόνια, η στάθμη ανέβηκε στα 1,94 μέτρα με αποτέλεσμα το 80% της πόλης να βρεθεί κάτω από τα νερά και χιλιάδες άνθρωποι να μείνουν άστεγοι.



Το MOSE σχεδιαζόταν επί δέκα χρόνια, όμως η ανάπτυξή του καθυστέρησε εξαιτίας και της οικονομικής δυστοκίας στην Ιταλία. Αναμένεται να είναι έτοιμο έως το 2016, παρότι εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα. Η κοινοπραξία που το κατασκευάζει ζήτησε άμεσα 600 εκ. ευρώ, προειδοποιώντας ότι οι θέσεις 4.000 εργατών κινδυνεύουν.
naftemporiki.gr
16/10/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 




















No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin