Sunday, September 08, 2013

Ξεκίνησε η περισυλλογή των νεκρών ψαριών στη λίμνη Ισμαρίδα. -Οι αναλύσεις έχουν απορρίψει ως αίτιο του συμβάντος την παράνομη αλιεία με χρήση δυναμίτη.

Ξεκίνησε χθες η επιχείρηση περισυλλογής των νεκρών ψαριών από τις ιχθυοσυλληπτικές εγκαταστάσεις και τις όχθες των καναλιών και των ακτών της Ισμαρίδας λίμνης.
Τα ψάρια, που άρχισαν να νεκρώνονται μαζικά από την αρχή της εβδομάδας, μαζεύονται με μηχάνημα dragline, και αναμένεται να καταστραφούν με τη μέθοδο της καύσης από εξειδικευμένη εταιρεία στην Ξάνθη .

Η επιχείρηση κρίνεται επιτακτική, καθώς τα ψάρια ήδη άρχισαν να αποσυντίθενται και η δυσοσμία να γίνεται ολοένα και πιο έντονη στην περιοχή.



Ο Αλιευτικός Συνεταιρισμός Μαρώνειας υπολογίζει πως η καταστροφή είναι σχεδόν ολική, με τα νεκρά ψάρια (στην πλειονότητά τους κέφαλοι, και ελάχιστα χέλια, πεταλούδες και μπλε καβούρια) να υπολογίζονται σε 15 περίπου τόνους, ενώ έχουν απομείνει ελάχιστα ζωντανά.

Για την ύπαρξη των νεκρών ψαριών, ενημερώθηκε αρχικά ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας - Ισμαρίδας, από συνεργάτες του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης που πραγματοποιούσαν εργασίες λήψεις δειγμάτων υδάτων στα πλαίσια ερευνητικού προγράμματος,

Άμεσα στελέχη του Φορέα μετέβησαν στην περιοχή, όπου κατέγραψαν και επιβεβαίωσαν το περιστατικό, προχωρώντας παράλληλα και σε λήψη μετρήσεων της ποιότητας των υδάτων, και συγκεκριμένα της ποσότητας διαλυμένου οξυγόνου στο νερό σε διάφορα σημεία της λίμνης.

Επίσης, κλιμάκιο αποτελούμενο από υπηρεσίες της Π.Ε. Ροδόπης, στελέχη του Φ.Δ. και μέλη του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Μαρωνείας, μετέβησαν στη λίμνη, όπου από κοινού πραγματοποίησαν μετρήσεις και νέο έλεγχο της κατάστασης.

Οι μετρήσεις έδειξαν μείωση της στάθμης των υδάτων κατά τουλάχιστον 20 εκατοστά, και συνεπακόλουθα συνθήκες έλλειψης οξυγόνου (0,40 αντί 2 του φυσιολογικού), τόσο στο εσοδευτικό στόμιο της λίμνης όσο και σε σημείο βόρεια αυτού.

Οι αναλύσεις έχουν απορρίψει ως αίτιο του συμβάντος την παράνομη αλιεία με χρήση δυναμίτη, ενώ από βδομάδα αναμένονται και τα αποτελέσματα των εξετάσεων των δειγμάτων των νεκρών ιχθύων από το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας.

Η υδάτινη έκταση της λίμνης είναι περίπου 3.500 στρέμματα.

Πηγές:perifereianews, zougla.gr

---
-
ΣΧΕΤΙΚΟ:
 

 

--

 

--

 

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin