Wednesday, September 18, 2013

Μέτρα για την αιθαλομίχλη σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος

Σχέδιο δράσης για την πρόληψη και αντιμετώπιση των προβλημάτων από την αιθαλομίχλη, που αναμένεται και κατά το φετινό χειμώνα από την ευρεία χρήση ατομικών συστημάτων θέρμανσης (π.χ. σόμπες, τζάκια) και την καύση ακατάλληλων υλικών, ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης έστειλε σήμερα σχετική επιστολή προς τους συναρμόδιους υπουργούς και στα μέτρα που εισηγείται περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η λήψη έκτακτων μέτρων στις περιπτώσεις που η ατμοσφαιρική ρύπανση υπερβαίνει τα όρια που θα καθοριστούν, ο έλεγχος των στερεών καυσίμων και των συσκευών θέρμανσης που διακινούνται στην αγορά, κ.α.



Η επιστολή απευθύνεται στους υπουργούς Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστή Χατζηδάκη, υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Δένδια, και στον πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Γιάννη Σγουρό.

Οι δράσεις που προωθούνται είναι:

- Έκδοση πορίσματος για τον καθορισμό οριακών τιμών αιωρούμενων σωματιδίων, για την ενημέρωση του πληθυσμού και τη λήψη εκτάκτων μέτρων (από την ήδη υπάρχουσα επιτροπή του υπουργείου Υγείας).

- Σύσταση Διυπουργικής Επιτροπής, για τον καθορισμό έκτακτων μέτρων ανάλογα με τις υπερβάσεις των ορίων, καθώς και του μηχανισμού παρακολούθησης και εφαρμογής τους.

- Έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης, για τη θεσμοθέτηση των παραπάνω ορίων και μέτρων.

- Εντατικοποίηση και συντονισμός στοχευμένων ελέγχων της αγοράς βιοκαυσίμων και των αντίστοιχων συσκευών θέρμανσης, σε όλα τα στάδια (παραγωγή, εισαγωγή, εμπορία) από τους αρμόδιους φορείς.

- Σύσταση διυπουργικής ομάδας εργασίας, με τη συμμετοχή τουλάχιστον του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και επιστημονικών φορέων, για την επεξεργασία σχεδίου απόφασης για την καθιέρωση υποχρέωσης ελέγχου δοκιμής των λεβήτων στερεών βιοκαυσίμων όσον αφορά στις εκπομπές καυσαερίων.

- Έκδοση απόφασης σχετικά με τις υποχρεωτικές ενδείξεις των συσκευασιών καυσίμων στερεής βιομάζας (ετικέτα).

- Συντονισμός για τη διενέργεια προληπτικών ελέγχων σε εστίες καύσης (κεντρικές θερμάνσεις, αρτοκλιβάνους, βιομηχανικούς λέβητες) από τις υπηρεσίες των Περιφερειών, στις οποίες έχει μεταβιβαστεί η σχετική αρμοδιότητα.

- Εκπόνηση και εφαρμογή σχεδίου ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, τόσο για την πρόληψη του φαινομένου, όσο και κατά τη διαχείριση των επεισοδίων. Έμφαση θα δοθεί σε ειδικές ομάδες πληθυσμού (πχ. σχολεία, ευπαθείς ομάδες).

- Έκδοση πορίσματος για την αποφυγή προώθησης μη ποιοτικών συστημάτων θέρμανσης στην αγορά.

- Σύσταση ομάδας εργασίας για την παρακολούθηση της εφαρμογής της απαγόρευσης της κυκλοφορίας συγκεκριμένων κατηγοριών φορτηγών από τον Σεπτέμβριο του 2013 (Πράσινος Δακτύλιος) και της κυκλοφορίας συγκεκριμένης τεχνολογίας οχημάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
agelioforos.gr
18/9/1

---
-

ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin