Friday, September 13, 2013

Φωτοβολταικά σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού προωθεί η ΑΗΚ. -Λεπτομέρειες του σχεδίου θα ανακοινωθούν στις αμέσως επόμενες ημέρες.

Η ΑΗΚ ανακοίνωσε ότι επεξεργάζεται σχέδιο για την εγκατάσταση 200 φωτοβολταϊκών συστημάτων, ισχύος 3kW έκαστο, με τη μέθοδο συμψηφισμού μετρήσεων (net metering) σε ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες οικιακών καταναλωτών (Διατίμηση 08).

Τα 200 φωτοβολταϊκά θα εγκατασταθούν στο πλαίσιο των σχεδίων που ανακοινώθηκαν από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) και το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΑΗΚ, λεπτομέρειες του σχεδίου θα ανακοινωθούν στις αμέσως επόμενες ημέρες.



Η Αρχή σημειώνει ότι κατά την πρώτη περίοδο υποβολής αιτήσεων για την πιο πάνω κατηγορία καταναλωτών που έληξε στις 8/8/2013, υποβλήθηκαν μόνο 870 αιτήσεις από το μέγιστο αριθμό των 2000 που θα γίνονταν αποδεκτές και προσθέτει ότι  θεωρεί πως η πρόταση της θα είναι υποβοηθητική στην επίτευξη του πιο πάνω στόχου.

Ο στόχος της ΑΗΚ είναι να επιτρέψει στους καταναλωτές να εγκαταστήσουν το σύστημα χωρίς να υποστούν αρχικό κόστος και να αποπληρώσουν την αξία του συστήματος με μηνιαίες ή διμηνιαίες δόσεις, αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται πως εξοικονόμηση που θα επιτυγχάνεται στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος λόγω της εγκατάστασης του συστήματος, θα είναι μεγαλύτερη από τη μηνιαία/διμηνιαία δόση που θα καταβάλλεται.

Διευκρινίζεται ακόμα ότι μετά την αποπληρωμή του συστήματος ο καταναλωτής θα επωφελείται εξολοκλήρου το οικονομικό όφελος από το σύστημα.

Η ΑΗΚ ενημερώνει επίσης τους καταναλωτές της ότι στο πλαίσιο της συνολικής προσπάθειάς της, για αποτελεσματική προώθηση των αποφάσεων και πολιτικής του Κράτους για αντιμετώπιση της κρίσης, η ΑΗΚ υπό την ιδιότητα του Διαχειριστή Συστήματος Διανομής έχει αναλάβει την παραλαβή, εξέταση και έγκριση των αιτήσεων για συστήματα συμψηφισμού μετρήσεων.

Συνεχίζοντας ενημερώνει επίσης ότι έχουν καταρτιστεί διαδικασίες και μηχανισμοί που έχουν κοινοποιηθεί και εγκριθεί από τη ΡΑΕΚ , βάσει των οποίων οι αιτήσεις διεκπεραιώνονται εντός επτά (7) εργάσιμων ημερών και πως μέχρι σήμερα έχουν παραληφθεί 723 αιτήσεις οι οποίες διεκπεραιώνονται με βάση την εγκεκριμένη διαδικασία.

Εξηγεί επίσης πως οι αιτήσεις αυτές αφορούν καταναλωτές της διατίμησης 05 καθότι για τις αιτήσεις που εμπίπτουν στις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες πληθυσμού εκκρεμεί η καταρχήν έγκριση από την Διαχειριστική Επιτροπή του Ειδικού Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞ.Ε ότι οι αιτητές είναι δικαιούχοι χορηγίας.

Καταλήγοντας, η ΑΗΚ διευκρινίζει ότι η παραλαβή και διαχείριση αιτήσεων, που ετοιμάζονται από ιδιωτικές εταιρείες για λογαριασμό καταναλωτών, από το Διαχειριστή Συστήματος Διανομής, είναι ανεξάρτητη διαδικασία και δεν επηρεάζεται με κανέναν απολύτως τρόπο από την πρόταση που ετοιμάζει η ΑΗΚ προς τις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.
- See more at: http://www.sigmalive.com/news/local/64923#sthash.aZTogCxh.dpuf

13/9/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

1 comment:

  1. «Στάλωσαν» τα φωτοβολταϊκά, οργισμένος ο Πρόεδρος...«Ή προσαρμόζονται ή θα προσαρμοστούν» δηλώνει ο Πρόεδρος στην «Κ» της Κυριακής...

    Εντονα ενοχλημένος από την καθυστέρηση που παρατηρείται στην υλοποίηση της απόφασης για αδειοδότηση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων, ως μέτρου μείωσης του κόστους ηλεκτροδότησης νοικοκυριών, ξενοδοχείων και βιομηχανιών εμφανίζεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κ» και η οποία θα δημοσιευθεί στην αυριανή έκδοση, ο Νίκος Αναστασιάδης αποκαλύπτει ότι υπάρχει μια γραφειοκρατική καθυστέρηση από πλευράς πολεοδομικών ή άλλων διαδικασιών γι’ αυτό θα συγκαλέσει σύσκεψη για να θέσει αυστηρά χρονοδιαγράμματα για την αδειοδότηση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών. «Θέλω να τονίσω ότι αυτό το φαινόμενο της γραφειοκρατίας και της καθυστέρησης θα πάρει οριστικά τέλος εντός των επομένων εβδομάδων. Ή προσαρμόζονται ή θα προσαρμοστούν οι έχοντες την ευθύνη» τονίζει χαρακτηριστικά.

    Στη συνέντευξη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποκαλύπτει επίσης τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την ενδιάμεση έλευση φυσικού αερίου για σκοπούς ηλεκτροδότησης.
    http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=147185
    14/9/13

    ReplyDelete

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin