Monday, September 16, 2013

ΥΠΕΚΑ: Χαιρετισμό​ς Υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, στο 3ο Ελληνο-Ρωσ​ικό Κοινωνικό Forum.

ΥΠΕΚΑ, Αθήνα, 16 Σεπτεμβρίου 2013

Εκλεκτοί εκπρόσωποι του Ελληνο-Ρωσικού Κοινωνικού Φόρουμ, Αγαπητοί φίλοι,
Η συνεργασία Ελλάδας – Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι διαχρονικά κεφαλαιώδους σημασίας για τη χώρα μας, ιδίως στον τομέα της Ενέργειας.

Η Ρωσική Ομοσπονδία αποτελεί έναν παραδοσιακό ενεργειακό εταίρο στρατηγικής σημασίας, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της διαφοροποίησης οδών και πηγών ενεργειακής διαμετακόμισης, με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού.



Η μεγάλη γεωστρατηγική σημασία της ενέργειας είναι δεδομένη σε παγκόσμια κλίμακα. Στο πλαίσιο αυτό, ενισχύθηκε πρόσφατα η θέση της Ελλάδας, με βάση τις τελευταίες ευρωπαϊκές αποφάσεις για προώθηση ενεργειακών υποδομών κοινού ενδιαφέροντος στη ΝΑ Ευρώπη. Σε συνδυασμό με τον διαχρονικά δυναμικό ρόλο μας στην προώθηση της σταθερότητας και ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή, η Ελλάδα μετατρέπεται σταδιακά σε έναν ισχυρό κόμβο στο Νότιο Ενεργειακό Διάδρομο και ευρύτερα στον Ευρω-Μεσογειακό χώρο και την περιοχή Εύξεινος Πόντος – Κασπία.

Στη βάση όλων των παραπάνω, θεωρούμε αναγκαία την περαιτέρω ανάπτυξη και εμβάθυνση των διαχρονικά εξαιρετικών σχέσεών μας με τη Ρωσική Ομοσπονδία στον Ενεργειακό τομέα.

Η Ρωσία είναι για μας στρατηγικός προμηθευτής του εθνικού ενεργειακού μας συστήματος με φυσικό αέριο στη βάση υφιστάμενης σύμβασης, της οποίας έχει ήδη δρομολογηθεί η ανανέωση για τη μετά το 2016 περίοδο.

Ευελπιστούμε ότι σε πνεύμα αλληλοκατανόησης, καλής πίστης και συνεργασίας, θα ολοκληρωθεί η σχετική διαπραγμάτευση το συντομότερο, προς αμοιβαίο όφελος.
Σημειώνω, επιπρόσθετα, ότι η Ελλάδα πάντα πιστεύει στο σχέδιο προώθησης του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη που εκτός από τα προφανή οικονομικά, ενεργειακά και περιβαλλοντικά του οφέλη, είναι επίσης έργο ευρωπαϊκής σημασίας.

Τέλος, λαμβάνοντας υπόψη το σημαντικό ρόλο του Ελληνο-Ρωσικού Κοινωνικού Φόρουμ, θα ήθελα να τονίσω εν όψει της προσεχούς Ελληνικής Προεδρίας το πρώτο εξάμηνο του 2014, ότι στις ενεργειακές μας προτεραιότητες περιλαμβάνονται η προστασία των οικονομικά ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, καθώς και η περαιτέρω ανάπτυξη της διεθνούς συνεργασίας με χώρες παραγωγής, διαμετακόμισης και κατανάλωσης ενέργειας. Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται ο Ενεργειακός Διάλογος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ρωσική Ομοσπονδία, τον οποίο και θα προωθήσουμε.
Εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο σας.

 ypeka.gr
16/9/13

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin