Sunday, September 01, 2013

Η ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΣΤΕΝΑ ΜΕ ΤΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ. -Κατά 15% αυξάνονται τα κρούσματα βίας με την άνοδο 2 βαθμών Κελσίου


Του Κοσμά Ζακυνθινού (imerisia.gr)
Σε αύξηση 15% της βίαιης και εγκληματικής συμπεριφοράς κατά προσώπων αναμένεται να οδηγήσει η άνοδος της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου, ενώ, σύμφωνα με τους επιστήμονες, υπό τις ίδιες συνθήκες αναμένεται αύξηση άνω του 50% της μαζικής βίας (εμφύλιοι πόλεμοι κ.λπ.) μεταξύ ομάδων του πληθυσμού σε ορισμένες περιοχές, έως τα μέσα του αιώνα μας.
Οπως αποδεικνύει πρόσφατη μελέτη, με επικεφαλής τον Σόλομον Χσιάνγκ του Πανεπιστημίου Πρίνστον, ακόμα και μικρές μεταβολές στις θερμοκρασίες ή στις βροχοπτώσεις έχουν στο παρελθόν οδηγήσει σε αύξηση των επιθέσεων, φόνων και βιασμών, καθώς και των πολέμων.
Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, προσπαθούν να εξηγήσουν γιατί υπάρχει αυτή η στενή σχέση ανάμεσα στην κλιματική αλλαγή και την αυξημένη βία. Ένας από τους βασικούς μηχανισμούς φαίνεται πως είναι οι αλλαγές στις οικονομικές συνθήκες που φέρνουν οι κλιματικές μεταβολές, ιδίως στις αγροτικές περιοχές. Όμως, παράλληλα, φαίνεται πως υπάρχει και μια φυσιολογική - ψυχολογική βάση γι' αυτή τη συσχέτιση, καθώς η άνοδος της θερμοκρασίας κάνει τους ανθρώπους περισσότερο αγχώδεις, νευρικούς και επιθετικούς.
Οι ερευνητές αξιολόγησαν και ανέλυσαν συγκριτικά 60 μελέτες από όλο τον κόσμο (η λεγόμενη «μετα-ανάλυση»), οι οποίες καλύπτουν μια ιστορία 12.000 ετών. «Η σχέση κλιματικής αλλαγής - βίας παρατηρείται σε όλες τις εποχές και τις ηπείρους του κόσμου», υπογράμμισε ο ερευνητής Μάρσαλ Μπερκ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια - Μπέρκλεϊ. Μεταξύ άλλων, η έρευνα αναφέρει τα αυξημένα περιστατικά βίας στην Ινδία κατά τις πρόσφατες περιόδους ξηρασίας και την αύξηση των ανθρωποκτονιών, βιασμών και άλλων εγκλημάτων στις ΗΠΑ στη διάρκεια των πρόσφατων περιόδων καύσωνα, καθώς επίσης τις αυξημένες εθνοτικές συγκρούσεις στην Αφρική, αλλά και στην Ευρώπη, όταν αυξάνονται οι θερμοκρασίες.


Ωστόσο, μερίδα επιστημόνων εμφανίζονται περισσότερο αισιόδοξοι, δηλώνοντας πως θεωρούν υπερβολικά απαισιόδοξες τις νέες εκτιμήσεις για τη σχέση κλίματος - βίας. Μάλιστα, όπως επισήμαναν, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι κατά καιρούς και κατά τόπους (π.χ. στην Αφρική) έχει υπάρξει άνοδος της θερμοκρασίας, αλλά οι ένοπλες συγκρούσεις μειώθηκαν αντί να αυξηθούν.
Την ίδια στιγμή, μια δεύτερη μελέτη, με επικεφαλής τους καθηγητές περιβαλλοντικών επιστημών Νόε Ντίφενμπο και Κρις Φιλντ του Πανεπιστημίου Στάνφορντ και του Ινστιτούτου Carnegie, προειδοποιεί ότι η αναμενόμενη ταχύτητα της κλιματικής αλλαγής σε αυτόν και τον επόμενο αιώνα θα είναι τουλάχιστον δεκαπλάσια από οποιαδήποτε άλλη κλιματική μεταβολή κατά τα τελευταία 65 εκατ. χρόνια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων.

Οι Αμερικανοί επιστήμονες, μεταξύ άλλων, προβλέπουν ότι, αν οι εκπομπές «αερίων του θερμοκηπίου» (διοξειδίου του άνθρακα κ.α.) συνεχιστούν με τον τωρινό ρυθμό, οι μέσες ετήσιες θερμοκρασίες στην Ευρώπη και της ΗΠΑ θα αυξηθούν κατά δύο έως τέσσερις βαθμούς Κελσίου έως το 2046-65, ενώ έως το τέλος του 21ου αιώνα η αύξηση της θερμοκρασίας στο βόρειο ημισφαίριο μπορεί να φθάσει τους πέντε έως έξι βαθμούς. Οταν αυτό συμβεί, λένε, τότε το πιο καυτό καλοκαίρι των τελευταίων 20 ετών θα συμβαίνει πλέον κάθε χρόνο, σε συνδυασμό με άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως πλημμύρες.
Ανοδο της στάθμης
Όπως προβλέπει μάλιστα μελέτη του Ινστιτούτου του Πότσδαμ για την κλιματική αλλαγή, κάθε ένας βαθμός Κελσίου που αυξάνεται η παγκόσμια θερμοκρασία σημαίνει άνοδο της στάθμης των θαλασσών κατά 2,3 μέτρα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που συνδυάζει στοιχεία από τα κλιματικά αρχεία με προσομοιώσεις παραγόντων που είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στην άνοδο της στάθμης των θαλασσών, όπως για παράδειγμα η θερμική διαστολή των ωκεανών, το λιώσιμο των πάγων στις ορεινές περιοχές και το λιώσιμο των παγετώνων σε Γροιλανδία και Ανταρκτική.
Οι επιστήμονες αποδίδουν το λιώσιμο των πάγων στην παγκόσμια υπερθέρμανση, η οποία προκαλείται από την καύση των ορυκτών καυσίμων. Μερίδα επιστημόνων, ωστόσο, αμφισβητεί την άποψη ότι η κλιματική αλλαγή προκαλείται από ανθρωπογενείς δραστηριότητες, υποστηρίζοντας ότι προκύπτει από τις φυσικές κλιματικές διακυμάνσεις. Σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), η στάθμη των θαλασσών ανέβηκε κατά 17 εκατοστά τον τελευταίο αιώνα με τον ρυθμό της αύξησης να επιταχύνεται κατά 3 χιλιοστά ετησίως.
Το 2009 περίπου 200 κυβερνήσεις συμφώνησαν να περιορίσουν την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα και στοχεύουν να συμφωνήσουν ως το 2015 σε ένα σχέδιο για τη μείωση των εκπομπών. Η παγκόσμια μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια του πλανήτη αυξήθηκε κατά 0,8 βαθμούς Κελσίου από τη Βιομηχανική Επανάσταση και ως το 2035 ενδέχεται να αυξηθεί άλλον ένα βαθμό Κελσίου.
  • Οι ερευνητές αξιολόγησαν και ανέλυσαν συγκριτικά 60 μελέτες από όλο τον κόσμο, οι οποίες καλύπτουν μια ιστορία 12.000 ετών
  • Η αναμενόμενη ταχύτητα της κλιματικής αλλαγής σε αυτόν και τον επόμενο αιώνα, θα είναι τουλάχιστον
  • 10πλάσια Έως το τέλος του 21ου αιώνα η αύξηση της θερμοκρασίας στο βόρειο ημισφαίριο μπορεί να φθάσει τους
  • 5 έως 6 βαθμούς Η άνοδος της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου θα προκαλέσει αύξηση άνω του 50% της μαζικής βίας
  • Οι μέσες ετήσιες θερμοκρασίες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ θα αυξηθούν κατά δύο έως τέσσερις βαθμούς Κελσίου έως το 2046-65
 imerisia.gr
31/8/13
--
-
 
ΣΧΕΤΙΚΟ

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin