Thursday, September 05, 2013

Αναψε η φλόγα φυσικού αερίου στο Οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ. -Οι Τούρκοι βγάζουν πάλι το «Μπαρμπαρός» στην Αν. Μεσόγειο.

Εύλογες απορίες προκαλούν όχι μόνον στη Λευκωσία, αλλά και στην Αθήνα η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να στείλει το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος «Μπαρμπαρός» στην Αν. Μεσόγειο, κοντά στην Κύπρο με εντολή να διεξάγει έρευνες για τους υδρογονάνθρακες.

Και τούτο γιατί, σήμερα άναψε η φλόγα στο Οικόπεδο 12 εντός της κυπριακής ΑΟΖ (με διεθνές ενδιαφέρον για τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων) και επειδή στην περιοχή όπου θα διεξάγει έρευνες το τουρκικό σύγχρονο ερευνητικό σκάφος υπάρχει συνωστισμός πολεμικών πλοίων διαφόρων χωρών λόγω της αναμενόμενης πυραυλικής επίθεσης κατά της Συρίας.

Επιπλέον η Άγκυρα είχε προγραμματίσει να διεξάγει το σκάφος τις έρευνες αυτές, στο τέλος Σεπτεμβρίου, όταν θα ολοκλήρωνε τις σεισμικές έρευνες που διεξήγαγε στη Μαύρη Θάλασσα. Γιατί, λοιπόν, τώρα αυτή η σπουδή των Τούρκων;

Αυτή την ώρα οι Τούρκοι στέλνουν το «Μπαρμπαρός» ανοιχτά της Μερσίνας και δεν υπάρχει καμία πληροφορία για τις επόμενες κινήσεις του πλοίου (ούτε και εκδόθηκε NAVTEX, όπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος»), αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τις επόμενες ημέρες το ερευνητικό αυτό σκάφος προφανώς θα κινηθεί στη θαλάσσια περιοχή κοντά στην Κύπρο.
 

Εάν τελικά το σκάφος προχωρήσει σε έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ, τότε εκτιμάται από τη Λευκωσία, θα επιβεβαιωθούν οι εξαγγελίες της τουρκικής κυβέρνησης ότι: «οι θαλάσσιοι τομείς που αναφέρονται στον διαγωνισμό που ξεκίνησε η ελληνοκυπριακή διοίκηση της νοτίου Κύπρου (σ.σ. εννοεί την Κυπριακή Δημοκρατία) στο ένα μέρος τους δυτικά του νησιού συμπίπτουν με τον τομέα της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας στη Μεσόγειο».

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος (που στοίχισε 130 εκατ. δολ και το επισκέφθηκε και ο κ. Ερντογάν) μπορεί να πραγματοποιεί έρευνες σε βάθος 6 χιλιομέτρων με τρισδιάστατη μορφή, διαθέτει μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, έχει μήκος 85 μέτρων και διαθέτει και ελικοδρόμιο.
tovima.gr
5/9/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

4 comments:

  1. Κύπρος: Περιμένουν τη φλόγα...

    Δεν έχει ανάψει ακόμη η φλόγα στην πλατφόρμα της Noble Energy, στο θαλάσσιο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, αν και, σύμφωνα με πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων , η διαδικασία έχει ξεκινήσει από το πρωί.

    Η διαδικασία (drill stem test) είναι σε εξέλιξη, όμως το «άναμμα της φλόγας», η καύση δηλαδή του φυσικού αερίου που έρχεται από τα έγκατα του κοιτάσματος στην επιφάνεια, παίρνει κάποιο χρόνο.Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η φλόγα δεν αναμένεται να είναι μπλε χρώματος, αλλά πορτοκαλοκίτρινη, ενώ οι μετρήσεις για το μέγεθος του κοιτάσματος «Αφροδίτη» θα σταλούν για ανάλυση στο Χιούστον, έδρα της εταιρείας Noble, με τα αποτελέσματα να αναμένονται σε δύο με τρεις εβδομάδες. Το άναμμα της φλόγας είναι πιθανότατα θέμα ωρών να συμβεί, καθώς η διαδικασία απαιτεί χρόνο, αν και επισημαίνεται ότι, από τεχνικής απόψεως, το σημαντικό στοιχείο παραμένει η επικείμενη ανάλυση των δεδομένων του κοιτάσματος.
    http://www.enet.gr/?i=news-room.el&id=384135
    5/9/13

    ReplyDelete
  2. Δεν άναψε η φλόγα της Αφροδίτης...

    Δεν κατέστη δυνατό το άναμμα φλόγας στο τεμάχιο 12 λόγω μηχανικών επιπλοκών, αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Ενέργειας.

    "Η διαδικασία της παραγωγικής δοκιμής στη γεώτρηση έχει ξεκινήσει σήμερα. Οι εργασίες που περιλαμβάνουν τη ροή και καύση παραγόμενου φυσικού αερίου δεν κατέστη δυνατόν να ολοκληρωθούν σήμερα λόγω μηχανικών επιπλοκών και θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες σύμφωνα με το πρόγραμμα", σημειώνεται στην ανακοίνωση.

    Ακολούθως, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η πλατφόρμα γεώτρησης ENSCO 5006 θα ξεκινήσει τις εργασίες σφράγισης και αναχώρησής της από την περιοχή μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου 2013.

    Σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου, η παραγωγική δοκιμή θα συμβάλει στην εξαγωγή συμπερασμάτων αναφορικά με την ικανότητα παραγωγής του ταμιευτήρα, τη διαπερατότητα, τη σύσταση του φυσικού αερίου, καθώς και άλλα τεχνικά χαρακτηριστικά του ταμιευτήρα.

    Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της επιβεβαιωτικής γεώτρησης, που ξεκίνησε στις 7 Ιουνίου, αναμένεται να ανακοινωθούν το συντομότερο δυνατόν, εκτιμώντας περί τα τέλη Σεπτεμβρίου 2013, καταλήγει η ανακοίνωση.
    http://www.sigmalive.com/inbusiness/news/financials/63642
    5/9/13

    ReplyDelete
  3. Διαψεύδονται οι πληροφορίες για τουρκικό σεισμογραφικό πλοίο στην κυπριακή ΑΟΖ....

    Η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει πληροφόρηση ότι τουρκικό σεισμογραφικό πλοίο, προσεγγίζει την κυπριακή ΑΟΖ, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης.

    Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση συνεχίζει με συνέπεια το πρόγραμμά της για το φυσικό αέριο και εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί.

    ΑΜΠΕ
    http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=64903&category_id=541
    6/9/13

    ReplyDelete
  4. Κύπρος: To φυσικό αέριο έφθασε στην επιφάνεια...

    Το φυσικό αέριο από το οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ έφθασε στην επιφάνεια και αυτό σημαίνει ότι άναψε η φλόγα, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΚΡΕΤΥΚ), Χαράλαμπος Έλληνας. Ο κ. Έλληνας διευκρίνισε ότι το άναμμα της φλόγας γίνεται καθαρά για λόγους ασφαλείας, καθώς είναι επικίνδυνο να αφεθεί φυσικό αέριο στην πλατφόρμα εξόρυξης.

    Σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ, ο πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ ανέφερε ότι θα γίνουν μετρήσεις για τη ροή του φυσικού αερίου, διαδικασία η οποία θα ολοκληρωθεί σε μερικές ημέρες, ενώ λήφθηκαν δείγματα για να μετρηθούν η πίεση και η ποιότητα του αερίου. Πρόσθεσε, δε, ότι όταν γίνουν όλες οι μετρήσεις και ολοκληρωθεί η δοκιμαστική παραγωγή, στα τέλη ή τις αρχές του ερχόμενου μήνα, θα γίνουν γνωστά και τα αποτελέσματα της επιβεβαιωτικής γεώτρησης.
    http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=187375
    11/9/13

    ReplyDelete

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin