Wednesday, August 28, 2013

ΥΠΕΚΑ: Απογραφή συσκευών που περιέχουν PCB

ΥΠΕΚΑ, Αθήνα, 28 Αυγούστου 2013
Υλοποιείται από το ΥΠΕΚΑ η Απογραφή και Σύνταξη Καταλόγων συσκευών που περιέχουν PCB και στο Σχεδιασμό διάθεσης/ απολύμανσης. Το έργο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό και πραγματοποιείται προκειμένου να μπορέσει η χώρα μας να ανταποκριθεί στις σχετικές με το ζήτημα αυτό υποχρεώσεις της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και για να διασφαλιστεί η προστασία του περιβάλλοντος από τις επιπτώσεις των PCB.
 
Τα PCB/PCT (συνηθέστερες εμπορικές ονομασίες: Clophen, Askarel, Phyralene κ.α.) είχαν χρησιμοποιηθεί ευρύτατα στο παρελθόν, λόγω των μοναδικών φυσικοχημικών τους ιδιοτήτων, ως διηλεκτρικά υγρά σε μετασχηματιστές (Μ/Σ) και πυκνωτές, σε συστήματα μεταφοράς θερμότητας και σε άλλες εφαρμογές. Όμως, από το 1986 απαγορεύτηκε η κυκλοφορία τους στην αγορά, διότι διαπιστώθηκε ότι είναι τοξικές ενώσεις τόσο για τον άνθρωπο όσο και για τη χλωρίδα και την πανίδα.
 
Για την κατάλληλη διαχείριση και απόσυρση των συσκευών και εν γένει υλικών που περιέχουν PCB, με την κοινοτική οδηγία 96/59/ΕΚ θεσπίστηκαν συγκεκριμένες υποχρεώσεις των κατόχων των εν λόγω συσκευών/ υλικών, οι οποίες έχουν ενσωματωθεί και εξειδικευτεί στην εθνική νομοθεσία με τις ΚΥΑ 7589/731/2000και 18083/1098Ε.103/2003. Εν τούτοις, μέχρι σήμερα η ανταπόκριση των κατόχων PCB στις υποχρεώσεις τους, όσον αφορά στη δήλωση και στο σχεδιασμό διάθεσης /απολύμανσης των συσκευών /υλικών με PCB, ήταν ελάχιστη. Σημειώνεται ότι η προβλεπόμενη στη νομοθεσία καταληκτική ημερομηνία διάθεσης/ απολύμανσης ήταν το τέλος του έτους 2010.    
 
Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω και στο πλαίσιο υλοποίησης του σχετικού έργου, το ΥΠΕΚΑ καλεί όλους τους κατόχους συσκευών/υλικών που περιέχουν PCB να στείλουν άμεσα Δήλωση Καταγραφής των συσκευών και υλικών που περιέχουν PCB. Περισσότερες οδηγίες και τυποποιημένη Δήλωση Καταγραφής υπάρχουν στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ (ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ: http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=853&language=el-GR ).
 
Από 01/01/2014, νέες Δηλώσεις δεν θα γίνονται δεκτές και οι κάτοχοι συσκευών/υλικών που περιέχουν PCB θα ενταχθούν σε κατάλογο για επιλογή διενέργειας ελέγχων από τις αρμόδιες αρχές.
 ypeka.gr
28/8/13

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin