Thursday, August 29, 2013

Στην Αθήνα στελέχη της Gazprom για την τιμή του αερίου

Πρόκειται για το δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων, μετά την πρώτη συνάντηση των δύο πλευρών που έγινε στη Μόσχα στις αρχές του καλοκαιριού...

Συνάντηση με στελέχη της Gazprom τα οποία καταφθάνουν στην Ελλάδα θα έχει σήμερα το επιτελείο της ΔΕΠΑ με θέμα την αναθεώρηση των τιμών προμήθειας αερίου.
Πρόκειται για το δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων, μετά την πρώτη συνάντηση των δύο πλευρών που έγινε στη Μόσχα στις αρχές του καλοκαιριού. Σημειώνεται ότι η σημερινή συνάντηση είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις αρχές Αυγούστου ωστόσο, έπειτα όμως από αίτημα των ρώσων για ολιγοήμερη αναβολή, προγραμματίστηκε για σήμερα.



Εκ μέρους της Gazprom στη συνάντηση θα δώσει το «παρών» το μεσαίο στέλεχος Gazpromexport κ. Ονόσοφ, ο οποίος διαχειρίζεται τις προμήθειες αερίου προς τη χώρα μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πρώτη συνάντηση που έγινε στη Μόσχα, το «παρών» από την πλευρά της ρωσικής εταιρείας έδωσε το υψηλόβαθμο στέλεχος της μητρικής Gazprom Τσερμάνοφ.

Τα «δυνατά» χαρτιά της Ελλάδας
Στο μεταξύ, προχθές η ελληνική πλευρά απέκτησε και έναν ακόμη «σύμμαχο»: η ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού προχωρά στη σύνταξη επίσημης καταγγελίας κατά της Gazprom για παραβίαση των όρων ανταγωνισμού. Η καταγγελία αφορά σε πιθανή κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης της Gazprom στην ευρωπαϊκή αγορά αερίου και μπορεί να πάρει επίσημη μορφή σε περίπτωση που Gazprom και ΕΕ αποτύχουν να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για τη διευθέτηση του θέματος μέχρι το τέλος του έτους.

Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μοναδική ανάλογη υπόθεση που έφτασε σε διεθνή διαιτησία (RWE) κατέληξε σε δικαίωση του πελάτη με τη Gazprom να υποχρεώνεται σε επιστροφή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ υπό τη μορφή εκπτώσεων στο αέριο. Και σε άλλες περιπτώσεις ωστόσο, όπως πχ της γερμανικής Eon, τα αιτήματα οδεύουν προς ικανοποίηση.

Η ελληνική πλευρά πάντως διαμηνύει με κάθε τρόπο ότι η μείωση της τιμής προμήθειας αερίου αποτελεί «εθνική υπόθεση», κάτι το οποίο καταδεικνύει με τον πλέον σαφή τρόπο και η πρόσφατη επιστολή Σαμαρά προς το Ρώσο Πρόεδρο για το συγκεκριμένο ζήτημα.

protothema.gr
29/8/13
---
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:
 

1 comment:

  1. Ukrainischer Präsident: Moskaus Vorschläge zu Gaspreis demütigend...

    Laut dem ukrainischen Präsidenten Viktor Janukowitsch hat Kiew bei Verhandlungen mit Russland über eine Preissenkung für russisches Gas „demütigende“ Vorschläge bekommen.

    Die Ukraine ist seit Jahren bemüht, die Gasabkommen mit Russland zu revidieren. Kiew bezeichnet den geltenden Gaspreis als überhöht und die diesbezüglichen Abkommen als räuberisch und sucht nach alternativen Gaslieferquellen.

    „Die uns unterbreiteten Vorschläge sind demütigend. Wir können nicht unser Land verkaufen“, so Janukowitsch am Freitag in einem Interview mit ukrainischen Fernsehsendern.

    Janukowitsch gab zu, Kiew sei bedauerlicherweise bei den Verhandlungen nicht in der Überlegenheit und habe keine Argumente, die den Gasverhandlungen zugrunde gelegt werden könnten.

    Nach Angaben des ukrainischen Präsidenten hat sein Land wegen des unvorteilhaften Gasgeschäfts mit Russland 20 Milliarden US-Dollar verloren.
    http://de.rian.ru/politics/20130830/266771741.html
    30/9/13

    ReplyDelete

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin