Wednesday, August 14, 2013

Μαύρα πτερύγια ανεμογεννητριών για την προστασία των πτηνών;

Ένα από τα επιχειρήματα των πολεμίων των ανεμογεννητριών είναι ότι σκοτώνουν ανυποψίαστα – και σε κάποιες περιπτώσεις σπάνια - πτηνά. Τέσσερις όμιλοι που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της αιολικής ενέργειας σκοπεύουν να δοκιμάσουν εάν το πρόβλημα μπορεί να περιοριστεί αλλάζοντας το χρώμα των ανεμογεννητριών.

Υπό την αιγίδα του Ερευνητικού Συμβουλίου της Νορβηγίας και της Energy Norway, οι εταιρείες άρχισαν ήδη τις δοκιμές στο αιολικό πάρκο Smøla, στα βόρεια της χώρας. Σύμφωνα με τη Statkraft, η οποία διαχειρίζεται το συγκεκριμένο πάρκο, στην περιοχή εντοπίζονται συχνά νεκροί αετοί.

Σε τέσσερις από τις 68 ανεμογεννήτριες του πάρκου, το ένα πτερύγιο θα βαφτεί μαύρο προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η χρωματική αντίθεση με το φόντο θα μειώσει τον αριθμό των... συγκρούσεων. Το πρότζεκτ INTACT θα μελετήσει επίσης κατά πόσο η ενίσχυση της συνολικής ορατότητας των πύργων θα αποτρέψει τα χτυπήματα πτηνών που πετούν χαμηλότερα από τους αετούς.

Σε ορισμένες ανεμογεννήτριες θα τοποθετηθούν υπεριώδεις λάμπες, καθώς τα μάτια των πτηνών έχουν ευαισθησία στο υπεριώδες φως. Εάν αποδειχθούν αποτελεσματικές, οι ερευνητές του INTACT θα δοκιμάσουν την εφαρμογή αντίστοιχης βαφής, η οποία μάλιστα έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να τοποθετηθεί κατά τη διαδικασία παραγωγής της ανεμογεννήτριας.

«Σήμερα υπάρχουν ορισμένες μέθοδοι στην αγορά – οι περισσότερες σε πειραματικό στάδιο – οι οποίες έχουν ως στόχο να απομακρύνουν τα πτηνά από τις ανεμογεννήτριες. Το πρόβλημα είναι ότι συνήθως εξαρτώνται από την παροχή ενέργειας και την προηγμένη τεχνολογία και αυτό τις καθιστά λιγότερο πρακτικές για χρήση σε θαλάσσια πάρκα, για παράδειγμα», δήλωσε στο CleanTechnica ο περιβαλλοντικός σύμβουλος της Statkraft Μπιέρν Λούελ. «Η μπογιά είναι πολύ απλούστερη, καθώς μπορεί να εφαρμοστεί στο στάδιο της παραγωγής, χωρίς να χρειάζονται επιπλέον πόροι για λειτουργία και συντήρηση.»
www.naftemporiki.gr
13/8/13

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin