Wednesday, August 07, 2013

ΕΒΙΚΕΝ: Ανεπαρκείς τις μειώσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ

Ανεπαρκείς θεωρούν οι βιομηχανικοί καταναλωτές ενέργειας τις μειώσεις των τιμολογίων που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η ΔΕΗ στη μέση και υψηλή τάση και ζητούν νέες διαπραγματεύσεις προκειμένου το κόστος της ενέργειας να προσεγγίσει τα ευρωπαϊκά επίπεδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν την Τετάρτη εκπρόσωποι της ΕΒΙΚΕΝ (Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας), το κόστος της ενέργειας στη μέση τάση από το 2005 αυξήθηκε κατά 45% ενώ με τις προτάσεις των τιμολογίων που παρουσίασε η ΔΕΗ, οι μειώσεις διαμορφώνονται στις περισσότερες περιπτώσεις στο 5% και κλιμακώνονται μέχρι 10%.

Αντίστοιχα, όπως υποστήριξαν, στην υψηλή τάση με τα νέα τιμολόγια το κόστος της ενέργειας στην καλύτερη περίπτωση παραμένει στα ίδια επίπεδα, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις όπου προκύπτουν αυξήσεις.
Με τα τιμολόγια αυτά, όπως υποστήριξαν, θα συνεχιστεί η αποβιομηχάνιση και η μείωση των θέσεων εργασίας.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, οι εκπρόσωποι της ΕΒΙΚΕΝ τόνισαν ότι, ενώ η ΔΕΗ έχει κάνει σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση της μείωσης του κόστους, δεν έχει γίνει το ίδιο στα λοιπά στοιχεία που συνθέτουν το τελικό τιμολόγιο που πληρώνουν οι βιομηχανίες.
Δηλαδή το κόστος χρήσης των δικτύων, που είναι ρυθμιζόμενο, τους φόρους (Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στην ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο), το τέλος για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΕΤΜΕΑΡ) και για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), που αντικατοπτρίζει κυρίως το κόστος ηλεκτροδότησης των νησιών όπου ισχύουν τα ίδια τιμολόγια με την ηπειρωτική χώρα, αλλά το κόστος παραγωγής με τις πετρελαϊκές μονάδες παραγωγής ρεύματος είναι πολλαπλάσιο.
Η τελική εικόνα, όπως ανέφερε το μέλος του ΔΣ της «Επίλεκτος» Α. Δοντάς, είναι πως η ηλεκτρική ενέργεια στην Ελλάδα είναι η ακριβότερη στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, η τιμή της κιλοβατώρας στην υψηλή τάση διαμορφώνεται στα 70 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ ενδεικτικά στη Γερμανία είναι 49 ευρώ και στη Γαλλία 42.
  • Η ΕΒΙΚΕΝ ανέφερε ακόμη ότι τα νέα τιμολόγια δεν έχουν ακόμη κοινοποιηθεί επίσημα από τη ΔΕΗ στις βιομηχανίες.
tovima.gr
7/8/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin