Wednesday, August 07, 2013

Δύο νέοι σεισμοί, μεγέθους 4,8 και 3,6 Ρίχτερ, στην περιοχή της Αμφίκλειας


-- Δύο νέοι σεισμοί, μεγέθους 4,8 και 3,6  Ρίχτερ, σημειώθηκαν στις 16:44 και 17: 36 από τον ίδιο εστιακό χώρο της Αμφίκλειας, απ΄όπου προήλθε το μεσημέρι ο ισχυρός σεισμός των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έγινε αισθητός στην Αθήνα και την ευρύτερη περιοχή της Φθιώτιδας, της Βοιωτίας και της Εύβοιας.


Όπως δήλωσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, έως στιγμής έχουν σημειωθεί περισσότεροι από 60 μετασεισμοί, δύο εκ των οποίων άνω των 4 Ρίχτερ.  

7/8/13  
--
 

---

7:30

23:30 (20:30 UTC)

 

 

 --

9 comments:

  1. Μετρούν τις ζημιές από το σεισμό στη Φθιώτιδα - Στις πλατείες οι κάτοικοι...Συνεχίζουν να μετρούν τις πληγές που άφησε πίσω του ο Εγκέλαδος οι κάτοικοι αρκετών χωριών της Φθιώτιδας....

    Μέχρι αργά το απόγευμα η γη συνέχιζε να τρέμει συνεχώς στα χωριά της Αμφίκλειας αλλά και στο Ρεγγίνι των Καμένων Βούρλων, όπου έχουν προκληθεί σημαντικές ζημιές.

    Παρά τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις των ειδικών για τη μετασεισμική ακολουθία, αλλά και των μηχανικών για την κατάσταση των οικοδομών, οι κάτοικοι των χωριών παραμένουν στις πλατείες, ορισμένοι από αυτούς προετοιμάζονται να περάσουν τη νύχτα τους είτε σε δημοτικά σχολεία που έχουν ανοίξει είτε σε συγγενικά τους πρόσωπα.

    Σε περισσότερα από 300 σπίτια έχουν δηλωθεί ζημιές, αλλού ελαφρές και σε άλλα ιδιαίτερα σημαντικές. Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, δύο σπίτια που ήταν ακατοίκητα έχουν καταρρεύσει στο χωριό Δρυμαία της Αμφίκλειας και άλλο ένα έχει υποστεί σημαντικές ζημιές στην Κάτω Τιθορέα. Μάλιστα, στο τελευταίο την ώρα του σεισμού έμενε μέσα μια οικογένεια αλλοδαπών με ένα μικρό παιδάκι. Σύμφωνα με τους γείτονές, λίγο μετά το σεισμό βγήκαν μέσα από τα ερείπια μόνοι τους, μάζεψαν τα πράγματα τους και εξαφανίστηκαν. Παρά το γεγονός ότι τα σωστικά συνεργεία τους αναζητούσαν μέχρι αργά το απόγευμα δεν μπόρεσαν να τους εντοπίσουν.

    Με βάση τα πρώτα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι δήμοι της περιοχής, περίπου 150 σπίτια έχουν μέχρι στιγμής δηλωθεί ότι έχουν υποστεί ζημιές στον δήμο Μώλου - Αγίου Κων/νου και μάλιστα τα 80 από αυτά είναι στο χωριό Ρεγγίνι.

    Στα χωριά της Αμφίκλειας έχουν προκληθεί ζημιές σε πάνω από 150 σπίτια, αριθμός ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ώρες, καθώς ένα μεγάλο μέρος από τους κατοίκους δεν βρίσκεται στην περιοχή και έτσι θα καθυστερήσει να αποτυπωθεί η συνολική εικόνα της κατάστασης. Οι μηχανικοί του δήμου που έκαναν την πρώτη αυτοψία δεν δείχνουν ιδιαίτερη ανησυχία για την κατάσταση των οικοδομών και σημειώνουν πως «δεν υπάρχουν περιπτώσεις που θα πρέπει να λάβουμε έκτακτα μέτρα για να εκκενωθεί κάποια κατοικία».

    Την ίδια στιγμή μηχανήματα των δήμων προσπαθούν να απομακρύνουν σημάδια που άφησε πίσω του ο Εγκέλαδος σε διάφορους δρόμους όπου σημειώθηκε πτώση βράχων.

    Ηδη στις περιοχές όπου έχουν χτυπηθεί έντονα από τον Εγκέλαδου βρέθηκαν από πολύ νωρίς ο αντιπεριφερειάρχης κ. Σταϊκος, συνεργεία της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας αλλά και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και των κέντρων υγείας, χωρίς όμως να χρειαστούν να παρέμβουν.

    Αργά το απόγευμα στην περιοχή βρέθηκε κλιμάκιο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), που έφθασε από την Αθήνα για να εκτιμήσει την κατάσταση και αύριο αναμένεται νέο κλιμάκιο της Υπηρεσίας Αποκατάστασης. Ακόμη στην περιοχή βρέθηκε πολυμελές κλιμάκιο μηχανικών του ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς, οι οποίοι προχώρησαν ακόμη και σε αυτοψίες όπου χρειάστηκε για να δώσουν τις πρώτες συμβουλές στους κατοίκους των περιοχών, οι οποίοι ανησυχούν ιδιαίτερα, αλλά και να βοηθήσουν τους συναδέλφους τους μηχανικούς των δήμων στις αυτοψίες.....http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_07/08/2013_513208
    7/8/13

    ReplyDelete
    Replies
    1. Λαμία: «Κόκκινα» και ακατοίκητα δεκάδες σπίτια σε χωριά της Φθιώτιδας από τον σεισμό....

      Περισσότερα από 60 σπίτια μέσα σε μια μέρα χαρακτήρισαν ως «κόκκινα» και απαγόρευσαν την είσοδο των κατοίκων, τα συνεργεία των μηχανικών της υπηρεσίας αποκατάστασης σεισμοπλήκτων από την Αθήνα που έκαναν χθες τις πρώτες αυτοψίες. Ήδη, ζήτησαν ενίσχυση από μηχανικούς του ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς για να συγκροτήσουν περισσότερα συνεργεία ελέγχου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του τμήματος στη Λαμία, «18 μηχανικοί έχουν τεθεί στη διάθεση της υπηρεσίας αποκατάστασης σεισμοπλήκτων έτσι ώστε να ολοκληρώσουν γρήγορα τις πρώτες αυτοψίες και να υπάρξει μια συνολική εικόνα για ολόκληρη την περιοχή».

      Χθες, οι μηχανικοί έκαναν αυτοψίες και στο Ρεγγίνι των Καμένων Βούρλων. Από τα 50 σπίτια στα οποία κλήθηκαν να κάνουν ελέγχους, τα 42, μεταξύ των οποίων και πολλές νέες οικοδομές, χαρακτηρίστηκαν «κόκκινα» αφού είχαν πολύ σημαντικές βλάβες. Στο χωριό Δρυμαία το ίδιο απελπιστικά είναι τα ευρήματα τα οποία επιβεβαιώνει με δηλώσεις του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς Απόστολος Καραναστάσης: «Με βάση τα συγκεκριμένα στοιχεία το 68% των οικοδομών που έχουν ελεγχθεί από τους μηχανικούς την πρώτη μέρα έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινα» δηλαδή υποδεικνύεται στους ιδιοκτήτες τους ότι δεν θα πρέπει να μείνουν στα κτίσματα αυτά καθώς κρίνονται επικίνδυνα».

      Τα συνεργεία των μηχανικών συνεχίζουν από το πρωί τους ελέγχους κάτω από μεγάλη πίεση, καθώς τα αιτήματα που δέχονται είναι πάρα πολλά. Οι αυτοψίες θα συνεχιστούν και στα υπόλοιπα χωριά, και θα παραδώσουν την έκθεσή τους στα αρμόδια υπουργεία έτσι ώστε να κινηθεί η διαδικασία έκδοσης Κοινής Υπουργικής Απόφασης στην οποία θα προσδιορίζονται οι σεισμόπληκτες περιοχές όπως επίσης και τα μέτρα για τους σεισμόπληκτους.

      Οι έλεγχοι έχουν πλέον επεκταθεί έτσι ώστε να προσδιοριστεί με σαφήνεια η κατάσταση σε ολόκληρη την περιοχή, αλλά σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, περισσότερα από 12 με 15 χωριά έχουν υποστεί ζημιές. Οι μηχανικοί ωστόσο, αναμένεται να έχουν σαφή άποψη μετά το τέλος της αυτοψίας σε όλα τα κτίσματα των οποίων οι ιδιοκτήτες έχουν δηλώσει ζημιές.

      Για δεύτερη νύχτα πάντως, δεκάδες οικογένειες στα χωριά που χτύπησε ο Εγκέλαδος πέρασαν τη νύχτα τους στο ύπαιθρο. Μεγάλες αυλές σπιτιών, προαύλια σχολείων και εκκλησιών αλλά και πλατείες γέμισαν με κρεβάτια. Στα χωριά Δρυμαία και Ρεγγίνι που έχουν πάθει τις μεγαλύτερες καταστροφές, με παρεμβάσεις των δήμων και της περιφέρειας, αποκαταστάθηκαν οι βασικές τους λειτουργίες στο οδικό δίκτυο, τις τηλεπικοινωνίες και στο δίκτυο ύδρευσης.

      ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
      http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=185367
      9/8/13

      Delete
  2. M 4.8 - GREECE - 2013-08-09 11:49:22 UTC ....local time: 14:49...8 km NW of Elátia....

    Magnitude mb 4.8
    Region GREECE
    Date time 2013-08-09 11:49:22.0 UTC
    Location 38.69 N ; 22.70 E
    Depth 10 km
    Distances 118 km NW of Athens, Greece / pop: 729,137 / local time: 14:49:22.0 2013-08-09
    32 km SE of Lamía, Greece / pop: 47,246 / local time: 14:49:22.0 2013-08-09
    8 km NW of Elátia, Greece / pop: 2,449 / local time: 14:49:22.0 2013-08-09

    ReplyDelete
  3. M 4.8 - GREECE - 2013-08-09 13:10:09 UTC....local time: 16:10...8 km NE of Amfíklia...

    Magnitude mb 4.8
    Region GREECE
    Date time 2013-08-09 13:10:09.0 UTC
    Location 38.68 N ; 22.66 E
    Depth 10 km
    Distances 120 km NW of Athens, Greece / pop: 729,137 / local time: 16:10:09.0 2013-08-09
    31 km SE of Lamía, Greece / pop: 47,246 / local time: 16:10:09.0 2013-08-09
    8 km NE of Amfíklia, Greece / pop: 3,674 / local time: 16:10:09.0 2013-08-09

    ReplyDelete
  4. Another earthquake in Fthiodida...Sixty buildings declared uninhabitable after previous quake...

    Another earthquake, measuring 4.9 on the Richter scale, struck Central Greece on Friday, two days after a 5.1-magnitude quake caused extensive damage to homes.

    The epicentre of the earthquake, which struck at 2.50pm, was at the village of Elatia, at about a depth of 10km.

    Meanwhile, teams of engineers are continuing to survey damage after Wednesday's earthquake in Fthiodida prefecture have warned the owners of over 60 dwellings not to return to their homes.

    Inspections in the villages of Drymea and Regkini revealed that 68% of the surveyed buildings were found to have serious structural damage and were unsafe for habitation.

    The damage was not limited to old buildings, with many newly constructed homes among the structures deemed dangerous. ....http://www.enetenglish.gr/?i=news.en.article&id=1352
    9/8/13

    ReplyDelete
  5. Μετασεισμός 4,9 Ρίχτερ στην Ελάτεια Φθιώτιδας...

    Αισθητή στην Αθήνα έγινε η σεισμική δόνηση μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των σεισμολόγων, που σημειώθηκε στις 14:50, με επίκεντρο την Ελάτεια της Φθιώτιδας.

    Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των σεισμολόγων το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10 χιλιόμετρα και πρόκειται για μετασεισμό.

    Η περιοχή της Ελάτειας βρίσκεται κοντά στην Αμφίκλεια, επίκεντρο του προχθεσινού σεισμού μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και είχαν ακολουθήσει εκατοντάδες μετασεισμοί.

    Περισσότερα από 60 σπίτια χαρακτήρισαν «κόκκινα» τα συνεργεία των μηχανικών της υπηρεσίας αποκατάστασης σεισμοπλήκτων που έκαναν χθες τις πρώτες αυτοψίες.
    http://www.enet.gr/?i=news-room.el&id=379432
    9/8/13

    ReplyDelete
  6. Λαμία: Εκατοντάδες τα "κόκκινα" σπίτια ...

    Πάνω από 250 σπίτια έχουν κριθεί ακατάλληλα από τα συνεργεία του Υπουργείου τα οποία συνεχίζουν τις αυτοψίες στα χωριά της Φθιώτιδας που έχουν πληγεί από τους σεισμούς.

    Τα δύο τελευταία εικοσιτετράωρα τα συνεργεία ενισχύθηκαν ιδιαίτερα από προσωπικό, από άλλα σημεία της Ελλάδας, έτσι ώστε να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες αποτίμησης των ζημιών μέχρι αύριο Δευτέρα όπως άλλωστε είναι και οι διαβεβαιώσεις του Υπουργείου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου του ΤΕΕ Ανατ. Στερεάς κ. Αποστόλη Καραναστάση «ο αριθμός των σπιτιών που έχουν πάθει σοβαρές ζημιές και αναμένεται να κριθούν «κόκκινα» τελικά θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 350 σπίτια».

    Είναι χαρακτηριστικό ότι στα χωριά Ρεγγίνι, Μόδι, Ξυλικοί, Τιθρώνιο, Μενδενίτσα η γη κυριολεκτικά τρέμει ακόμη κάτω από τα πόδια των κατοίκων από την πληθώρα των μετασεισμών. Παρά το γεγονός ότι δίνονται καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις από όλη την επιστημονική κοινότητα στους κατοίκους οι περισσότεροι από 300 μετασεισμοί δεν τους αφήνουν να ηρεμήσουν. Οι περισσότεροι από κατοίκους είτε έχουν φιλοξενηθεί σε συγγενικά τους πρόσωπα, εγκαταλείποντας τα σπίτια τους που έχουν χαρακτηριστεί ακατοίκητα από τους μηχανικούς είτε προσπαθούν να μαζέψουν τα υπάρχοντά τους και έχουν κατασκηνώσει είτε σε μεγάλες αυλές είτε σε κοινόχρηστους χώρους.

    Σε όλους τους ναούς της περιοχής η Κυριακάτικη λειτουργία έγινε σε υπαίθριο χώρο από το φόβο του σεισμού σε συνδυασμό με τις ζημιές στις εκκλησίες ενώ έξω από τις εκκλησίες γίνονται και οι βραδινές παρακλήσεις λόγω του 15Αύγουστου με εντολή του Μητροπολίτη Φθιώτιδας.

    Οι επισκέπτες των χωριών ήδη έχουν απομακρυνθεί ενώ την ίδια στιγμή η πληθώρα των μετασεισμών σε συνδυασμό με εκτιμήσεις των σεισμολόγων για την «μετασεισμική ακολουθία» έχουν σπείρει φόβο μεταξύ των κατοίκων που όμως διατηρούν την ψυχραιμία τους.

    Εκτός από σπίτια έχουν πληγεί και επαγγελματικές εγκαταστάσεις και ήδη πυκνώνουν οι φωνές για άμεσα μέτρα από την πλευρά της Πολιτείας. Οι διαβεβαιώσεις που έδωσαν τόσο ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, οι οποίοι επισκέφτηκαν τα χωριά την περασμένη Παρασκευή, είναι ότι ο κρατικός μηχανισμός θα ανταποκριθεί άμεσα. .....Πηγή:www.capital.gr
    11/8/13

    ReplyDelete
    Replies
    1. Number of Fthiotida homes damaged in quakes seen rising to 500...

      It is thought that more than 500 homes in Fthiotida, central Greece, suffered damage as a result of last week’s 5.1-Richter earthquake.

      By Monday, inspectors found that 350 out of 830 houses checked had been damaged and were declared temporarily uninhabitable.

      Secondary checks will have to be carried out to decide whether these homes can be repaired or need to be rebuilt and what level of state compensation owners will receive.

      “I believe that the total number of buildings with serious damage will exceed 500,” said Costas Spyrakos of the National Technical University of Athens’s Anti-Seismic Technology Laboratory.

      Five churches, a school and Mendenitsa castle were also damaged in the earthquake.
      http://www.ekathimerini.com/4dcgi/_w_articles_wsite1_1_12/08/2013_513805
      12/8/13

      Delete
  7. Συνεχίζεται με φθίνουσα πορεία η μετασεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Αμφίκλειας...

    Περισσότεροι από 100 μετασεισμοί, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, έχουν υπάρξει στην ευρύτερη περιοχή της Αμφίκλειας, μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε το Σάββατο.

    Οι περισσότεροι μετασεισμοί έχουν μέγεθος από 2 έως 3 Ρίχτερ, έχουν γίνει 10 με μέγεθος έως 4 Ρίχτερ, ενώ χθες το απόγευμα έγινε ο ισχυρός μετασεισμός με μέγεθος 4,7 Ρίχτερ.

    Οι επιστήμονες εξηγούν ότι η μετασεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται, τα μεγέθη των σεισμών έχουν φθίνουσα πορεία, όμως ασφαλή συμπεράσματα για το εάν η δόνηση των 5,1 Ρίχτερ είναι η κύρια, θα έχουν μέχρι αύριο το απόγευμα.

    Όπως προκύπτει από τα στοιχεία των μηχανικών, ζημιές έχουν υποστεί περίπου 300 σπίτια και όπως διευκρινίζεται οι ιδιοκτήτες τους θα αποζημιωθούν με βάση τα όσα προβλέπει ο νόμος.
    http://www.tanea.gr/news/greece/article/5034593/synexizetai-me-fthinoysa-poreia-h-metaseismikh-drasthriothta-sthn-perioxh-ths-amfikleias/
    11/8/13

    ReplyDelete

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin