Wednesday, July 10, 2013

Συνέντευξη: Τα βιοκαύσιμα πρέπει να αποφέρουν πραγματική μείωση των εκπομπών ρύπων

Μια δεκαετία τώρα, η ΕΕ στηρίζει οικονομικά την παραγωγή καυσίμων από καλλιέργειες με βασικό στόχο τη μείωση της ρύπανσης. Ωστόσο, μόλις πέρυσι η Επιτροπή πρότεινε τη μείωση των επιδοτήσεων για βιοκαύσιμα που αντικαθιστούν τρόφιμα στην παραγωγή λόγω και αμφιβολιών ως προς τον αντίκτυπό τους στο περιβάλλον. Εμείς μιλήσαμε με την εισηγήτρια του ΕΚ για τις οδηγίες περί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ποιότητας καυσίμων, Γαλλίδα ευρωβουλευτή των Φιλελευθέρων, Corinne Lepage.

Σύμφωνα με την κ. Lepage, η προώθηση βιοκαυσίμων της λεγόμενης πρώτης γενιάς, όπως το φοινικέλαιο ή η κόλτζα είχε ολέθριες επιπτώσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες, αυξάνοντας τις τιμές των τροφίμων, υποκαθιστώντας την παραγωγή τροφίμων, καταστρέφοντας δάση και βιοτόπους και, εν τέλει, παράγοντας περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από ότι ήταν το υποτιθέμενο κέρδος…


Είναι ένα φαινόμενο γνωστό ως έμμεση αλλαγή της χρήσης της γης.

"Είναι αναγκαίο να μπει πλαφόν στα βιοκαύσιμα πρώτης γενιάς αλλά όχι σε όλα αδιακρίτως όπως πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή" μας σημείωσε η κ. Lepage., σημειώνοντας ότι δεν είναι όλα εξίσου ολέθρια.

"Πρότασή μου είναι να ενταχθούν οι εκπομπές ρύπων από την έμμεση αλλαγή χρήσης γης στον υπολογισμό της συνολικής μείωσης της εκπομπής ρύπων που οφείλονται στη χρήση βιοκαυσίμων, ώστε να τονωθεί η παραγωγή εκείνων που, όπως η εθανόλη, έχουν ουσιώδες θετικό αποτέλεσμα στο κλίμα.

Αυτό είναι κάτι, θύμισε που το ΕΚ έχει ζητήσει από το 2008

"Το να αγνοήσουμε το πρόβλημα θα υπονομεύσει τις επιδόσεις της ΕΕ στη μάχη κατά του φαινομένου του θερμοκηπίου αλλά θα υπονομεύσει και την πολιτική νομιμοποίηση των επιδοτήσεων των κρατών μελών (σ.σ. ύψους περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως) προς τον τομέα".

Η κ. Lepage επεσήμανε στο πλαίσιο αυτό ότι η εμμονή στη λιτότητα κάνει δύσκολη την πολιτική στήριξη των επιδοτήσεων μέχρι το 2020 όμως "οι υπάρχουσες επενδύσεις θα πρέπει να προστατευθούν και η παραγωγή βιοκαυσίμων πρώτης γενιάς θα πρέπει να επιτραπεί για κάποια χρόνια ακόμα, ώστε να γίνει απόσβεση των επενδύσεων που έχουν γίνει και να ετοιμασθεί ο τομέας για τη μετάβαση σε πιο σύγχρονα βιοκαύσιμα", ιδίως από πηγές άσχετες προς τα τρόφιμα όπως τα λύματα και τα υπολείμματα ζωοτροφών.

Η έκθεση της κ. Lepage εγκρίνεται από την επιτροπή Περιβάλλοντος του ΕΚ στις 11 Ιουλίου πριν φθάσει στην ολομέλεια στις 10 Σεπτεμβρίου 2013.
 http://www.europarl.europa.eu
10/7/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin