Thursday, July 04, 2013

Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών: Δεν εμπνέει ανησυχία η σεισμική δραστηριότητα της Κοζάνης

«Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας για το σεισμικό φαινόμενο των τελευταίων ημερών στην περιοχή της Κοζάνης, όμως θα πρέπει να παρακολουθηθεί», ανέφερε σήμερα ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γιώργος Δρακάτος, στην ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε για το θέμα ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Δακής.
 
Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) που μετέβησαν στην Κοζάνη αλλά και επιστήμονες από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ανέφεραν ότι οι σεισμοί των τελευταίων ημερών δεν σχετίζονται με τη δημιουργία της τεχνητής λίμνης του Ιλαρίωνα και διευκρίνισαν ότι το μέγεθος των δύο μεγαλύτερων σεισμικών δονήσεων βρίσκεται σε απόλυτη αναλογία με το ρήγμα που τους προκάλεσε. Ωστόσο ο κ. Δακής σχολίασε ότι υπήρξε εύλογη ανησυχία των κατοίκων επειδή οι σεισμοί έγιναν έντονα αισθητοί στον τοπικό πληθυσμό.

Εξάλλου υπογραμμίστηκε ότι υπάρχει ένα πλήρες δίκτυο καταγραφής των σεισμών στην ευρύτερη περιοχή ενώ τοποθετήθηκε στην Αιανή μηχάνημα που καταγράφει τις σεισμικές επιταχύνσεις. Σε ό,τι αφορά τις ζημιές που προκλήθηκαν ο κ. Δακής γνωστοποίησε ότι έχουν ελεγχθεί από τον Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΤΑΣ) 106 σπίτια στην περιοχή της Αιανής και από αυτά τα δύο χαρακτηρίστηκαν μη κατοικήσιμα. Ζημιές έχουν προκληθεί σε πολλές ακόμη κατοικίες όμως μπορούν να αποκατασταθούν. Σε κάθε περίπτωση, γνωστοποιήθηκε ότι θα προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων.
Επιπλέον ο περιφερειάρχης, με αφορμή ανάλογα φαινόμενα στην περιοχή της Φλώρινας, δήλωσε ότι η Περιφέρεια έχει προχωρήσει στη λήψη αποφάσεων για την σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια του φαινομένου.
www.ethnos.gr
4/7/13 -- - ΣΧΕΤΙΚΑ:

-----


----- 
----



No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin