Wednesday, July 24, 2013

Κίνα: Σχέδιο «Αντιστροφής» των Ποταμών για Ύδρευση των Ξηρών Περιοχών του Βορρά

Photo: pruned.blogspot.gr
Με επιτυχία έχουν ολοκληρωθεί οι πρώτες δοκιμές για τον ανατολικό δίαυλο του νέου «συστήματος» ποταμών της Κίνας, που με εκτροπές και ανύψωση ρευμάτων στοχεύει να τροφοδοτεί με νερό από το Νότο τον ξηρό Βορρά. Το πρώτο τμήμα του ανατολικού διαύλου του εξαιρετικά φιλόδοξου σχεδίου αναμένεται να εγκαινιαστεί το φθινόπωρο.

Πρόκειται για μέρος του σχεδίου με το ταπεινό όνομα «Σχέδιο μεταφοράς νερού από το νότο στο βορρά», τα έργα για το οποίο είχαν ξεκινήσει πριν από δέκα περίπου χρόνια. Προβλέπεται η δημιουργία τριών διαύλων (ανατολικού, κεντρικού και δυτικού) υδάτων που θα εφοδιάζουν με καθαρό, πόσιμο, νερό τη βόρεια Κίνα.


«Η πρώτη δοκιμή πραγματοποιήθηκε πριν από έναν μήνα και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία» ανέφερε, όπως γράφει ο γαλλικός Monde, Ζιανγκ Γινσόνγκ, ένας από τους επικεφαλείς μηχανικούς για τον ανατολικό δίαυλο.

Το πρώτο τμήμα του ανατολικού διαύλου, το οποίο και θα εγκαινιαστεί το φθινόπωρο, αναμένεται να ολοκληρωθεί νωρίτερα επειδή αναβαθμίζει το ήδη υπάρχον Μεγάλο Κανάλι. Η λογική του σχεδίου είναι η εκτροπή υδάτων του Γιανκτσέ στο νότο με διοχέτευσή τους σε σταθμούς άντλησης υδάτων, και ανύψωσης της στάθμης προς διαύλους στο Βορρά.

Για την ολοκλήρωση του ανατολικού διαύλου πάντως, ο οποίος θα καταλήγει στο Τιάνγιν, δεν υπάρχει ακόμη χρονοδιάγραμμα. 

  • Η πρόκληση δεν είναι μόνο η τεράστιας κλίμακας εκτροπή αλλά και η διασφάλιση ότι τα ύδατα θα είναι καθαρά, καθώς μέχρι στιγμής η υλοποίηση του σχεδίου έχει συνοδευτεί με μόλυνση υδάτων στην υπάρχουσα πορεία των ποταμών.
 http://www.energia.gr
24/7/13
--
-

VIDEO: China, Sending Water North

The Chinese government has embarked on a massive engineering project to transfer water from the wet south to the dry north.

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin