Tuesday, July 23, 2013

Οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ προωθούν τη «διπλωματία για το νερό»

Οι υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ τόνισαν χθες (22 Ιουλίου) ότι οι συγκρούσεις για την πρόσβαση σε πόσιμο νερό αναμένεται να αυξηθούν την επόμενη δεκαετία και να θέσουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα σε πολλά μέρη του κόσμου. Έκαναν λόγο επίσης και για «διπλωματία για το νερό» καθώς και για την ανάγκη προώθησης της συνεργασίας βασισμένη στην ευρωπαϊκή εμπειρία.
Η ασφάλεια του νερού ήρθε στο τραπέζι ύστερα από προηγούμενη απόφαση των υπουργών να εξετάζουν περιοδικά μακροπρόθεσμα ζητήματα μέγιστης σημασίας.
Καθώς η υπουργική ατζέντα επικεντρώθηκε σε ζητήματα όπως η ένταξη της Χεζμπολάχ στην ευρωπαϊκή λίστα τρομοκρατικών οργανώσεων και η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, δεν υπήρξε καμία συζήτηση περί «διπλωματίας για το νερό».


Διπλωματική πηγή είπε στην EurActiv ότι οι υπουργοί υιοθέτησαν τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου που προετοιμάστηκαν πριν την συνάντηση.
Οι υπουργοί αναγνωρίζουν ότι οι συγκρούσεις που συνδέονται με την πρόσβαση σε νερό θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα σε πολλά μέρη του κόσμου, επηρεάζοντας τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια. Η κλιματική αλλαγή και οι δημογραφικές εξελίξεις θεωρούνται ότι επιδεινώνουν την κατάσταση.
Περίπου 783 εκ άνθρωποι, ή 11% του παγκόσμιου πληθυσμού, δεν έχουν πρόσβαση σε βελτιωμένες πηγές πόσιμου νερού, δείχνουν τα στοιχεία του ΟΗΕ.
Οι υπουργοί τονίζουν ότι το νερό θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στο σχεδιασμό των νέων Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας, που λήγουν το 2015. Υπογραμμίζουν επίσης την ανάγκη ενίσχυσης των γυναικών, της κοινωνίας των πολιτών και των τοπικών κοινοτήτων- δίδοντάς τους ισχυρότερη φωνή στη διπλωματία για το νερό.
Χαιρέτησαν επίσης το αποτέλεσμα της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Χαρτογράφησης της Ασφάλειας Νερού, η οποία όπως είπαν, παρείχε μια εικόνα της συμμετοχής των επιμέρους κρατών μελών σχετικά με τις διασυνοριακές προκλήσεις για την ασφάλεια του νερού σε όλον τον κόσμο.
Η λεκάνη του Νείλου, η Μέση Ανατολή, η περιοχή του Σαχέλ, ο ποταμός Μεκόνγκ και η Κεντρική Ασία είναι οι περιοχές που προκαλούν ανησυχία. Κάλεσαν επίσης την επικεφαλής εξωτερικής δράσης της ΕΕ, Catherine Ashton, να συνεχίσει να εργάζεται με τις εμπλεκόμενες χώρες προκειμένου να βρεθούν συμβιβαστικές λύσεις.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι τρέχουσες διακρατικές συγκρούσεις για τους υδάτινους πόρους λαμβάνουν χώρα κυρίως στη Μέση Ανατολή (συγκρούσεις για την περιοχή από τον Ευφράτη μέχρι τον ποταμό Τίγρη μεταξύ Τουρκίας, Συρίας και Ιράκ, καθώς και για τον Ιορδάνη Ποταμό μεταξύ Ισραήλ, Λιβάνου, Ιορδανίας και Παλαιστινίων), στην Αφρική (διαφωνίες για τον ποταμό του Νείλου μεταξύ Αιγύπτου, Αιθιοπίας και Σουδάν) καθώς και στην Κεντρική Ασία (για την Λίμνη Αράλη μεταξύ Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Τουρκμενιστάν, Τατζικιστάν και Κιργιστάν).
Οι υπουργοί τόνισαν επίσης ότι η πολιτική της ΕΕ στην προώθηση της συνεργασίας για το νερό σε όλο τον κόσμο θα μπορούσε να οικοδομηθεί πάνω στην μακροχρόνια εμπειρία και γνώση στη διαχείριση των διασυνοριακών υδάτων στην Ευρώπη.
 EurActiv.gr 
 




 --------------

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin