Tuesday, July 16, 2013

Μεγάλη περιβαλλοντολογική καταστροφή στα Κατεχόμενα. Επηρεάζει πολλά χιλιόμετρα στα βόρεια παράλια από εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτ. ενέργειας


                                                                         ΦΩΤΟ: kathimerini.cy

   -
Η μεγάλη περιβαλλοντολογική καταστροφή στα Γαστριά φέρνει τα Κατεχόμενα με μια μεγάλη κρίση. Οι ειδικοί και οι επιστήμονες κάνουν λόγο για μια ιστορική καταστροφή. Την ίδια στιγμή, η «υπηρεσιακή κυβέρνηση» αδυνατεί να θέσει υπό έλεγχο την μεγάλη κρίση στα παράλια των Κατεχόμενων.


Το μεσημέρι της Τρίτης, ο τ/κ Σύλλογος Βιολόγων ανακοίνωσε ότι η ρύπανση στα νερά της Κύπρου, η οποία έχει προκληθεί εξαιτίας μιας βλάβης στο σύστημα τροφοδοσίας του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της τουρκικής εταιρίας «Άκσα», πλέον απειλεί τα βόρεια παράλια της νήσου. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Συλλόγου, η κηλίδα πετρελαίου στην θάλασσα της Κύπρου κατευθύνεται με μεγάλη ταχύτητα προς τα παράλια της Καρπασίας. Οι Τουρκοκύπριοι αναλυτές τονίζουν ότι βρίσκεται υπό μεγάλη απειλή το οικοσύστημα στο βόρειο κομμάτι του νησιού, πολλές τουριστικές εγκαταστάσεις καθώς και φάρμες ψαριών.

Σύμφωνα με τους Τουρκοκύπριους βιολόγους, το μέγεθος της καταστροφής είναι πολύ μεγάλο. Κατά την άποψη τους, τα τεχνητά μέσα μπορούν να καθαρίσουν μόλις το 20% της μεγάλης ρύπανσης. Για την ολοκληρωτική αποκατάσταση του οικοσυστήματος στα Γαστριά ενδέχεται να χρειαστούν μια περίοδος πολλών δεκαετιών.

Εν τω μεταξύ, η τουρκική εταιρία «Άκσα», η οποία έχει ζητήσει βοήθεια από εταιρίες της Τουρκίας, επιχειρεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Στο επίσημο ανακοινωθέν της, η εταιρία κάνει λόγο για ένα «μικρό λάθος».

Η μεγάλη περιβαλλοντολογική καταστροφή έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην Τουρκοκυπριακή κοινότητα. Τα τ/κ πολιτικό κόμματα κάνουν λόγο για μια ιστορική καταστροφή. Την ίδια στιγμή, η «υπηρεσιακή κυβέρνηση» της Σιμπέλ Σιμπέρ τονίζει ότι θα λάβει όλες τις απαιτούμενες πολιτικές και «νομικές» πρωτοβουλίες για την διαλεύκανση της όλης υπόθεσης.


ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Το πρωί της Τρίτης, τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης καταγγέλλουν μεγάλη περιβαλλοντολογική καταστροφή στα Γαστριά των Κατεχομένων. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, για την μεγάλη ρύπανση ευθύνεται το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της τουρκικής εταιρίας «Άκσα».

Σύμφωνα με τους κύκλους της «κυβέρνησης», τα μεσάνυχτα, ένα πλοίο προσέγγισε τα Γαστριά και άρχισε να τροφοδοτεί με πετρέλαιο το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της τουρκικής εταιρίας «Άκσα». Γύρω στις 02.30, παρουσιάστηκε βλάβη στο σύστημα τροφοδότησης πετρελαίου με αποτέλεσμα το πετρέλαιο να κατευθυνθεί στην παραλία και στην θάλασσα. Για δέκα ολόκληρα λεπτά, περίπου 100 τόνοι πετρελαίου χύθηκαν στην θάλασσα.

Τα ξημερώματα, οι πρώτες ακτίνες του ήλιου ήρθαν να ρίξουν φως στην μεγάλη περιβαλλοντολογική καταστροφή της Κύπρου. Στα Γαστριά, μεγάλες εκτάσεις παραλίας έχουν βαφεί σε μαύρο χρώμα. Τα τουρκοκυπριακά μέσα αναφέρουν ότι η ρύπανση έχει φτάσει ήδη στις γειτονικές παραλίες.

Αντιμέτωπη με μια μεγάλη περιβαλλοντολογική καταστροφή, η «υπηρεσιακή κυβέρνηση» της Σιμπέλ Σιμπέρ, απευθύνθηκε σε μια τουρκική ιδιωτική εταιρία, η οποία έχει ως έδρα την Μεσρίνη και ζήτησε βοήθεια για την αντιμετώπιση των δραματικών επιπτώσεων του νέου συμβάντος. Οι αξιωματούχοι της «κυβέρνησης» δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους απέναντι στην μεγάλη ρύπανση. Το πρωί της Τρίτης, οι εκπρόσωποι της «κυβέρνησης» ευχήθηκαν η ρύπανση να μην φτάσει στην Βοκολίδα, όπου έχουν αναπτυχθεί διάφορες τουριστικές εγκαταστάσεις.

Οι αναλυτές στην άλλη πλευρά της πράσινης γραμμής επισημάνουν ότι νέο περιστατικό ενδέχεται να φέρει εκ νέου στο προσκήνιο την συζήτηση γύρω από την δραστηριοποίηση της τουρκικής εταιρίας Άκσα στο ενεργειακό πεδίο των Κατεχομένων. Πριν λίγο καιρό, η εν λόγω εταιρία βρέθηκε στο προσκήνιο της επικαιρότητας με αφορμή τις «ιδιωτικοποιήσεις» και το σχέδιο περί ανάπτυξης νέας εγκατάστασης για αποθήκευση πετρελαίου στα Κατεχόμενα.

http://www.kathimerini.com.cy
16/7/13

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin