Monday, July 15, 2013

Στον αέρα 1,5 εκατομμύριο αυθαίρετα και 5 δισ. ευρώ. Ο μεγάλος όγκος των αυθαιρέτων είναι αυτά που κατασκευάστηκαν μετά το 1983

Το νομοσχέδιο προβλέπει πάγωμα κατεδαφίσεων για 30 χρόνια για τα μετά το 1983 αυθαίρετα κτίσματα, προβληματική όμως παραμένει η εναρμόνισή του με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. 
Περισσότερα από τα μισά αυθαίρετα, δηλαδή πάνω από 1,5 εκατομμύριο ιδιοκτησίες, αντιμετωπίζονται με εξαιρετικά επισφαλείς ρυθμίσεις, που εγκυμονούν οικονομικές και πολεοδομικές περιπέτειες, στο νέο νομοσχέδιο που καταθέτει το υπουργείο Περιβάλλοντος την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή, με στόχο την ψήφισή του πριν από το τέλος Αυγούστου.
Πρόκειται για τις δύο από τις πολυπληθέστερες κατηγορίες αυθαιρέτων, τα κτίσματα που έχουν ανεγερθεί μετά το 1983 σε εκτός σχεδίου περιοχές, χωρίς οικοδομική άδεια, και τα κτίσματα εντός σχεδίου, με μεγάλες πολεοδομικές παραβάσεις.

Τα αυθαίρετα των δύο αυτών «δημοφιλών» κατηγοριών εντάσσονται κανονικά στη νέα εισπρακτική επιχείρηση προστίμων, συνολικού ύψους άνω των 5 δισ. ευρώ, που δρομολογεί η κυβέρνηση, για να γεμίσει τα άδεια κρατικά ταμεία. Ταυτοχρόνως όμως οι ιδιοκτήτες τους καλούνται να ακολουθήσουν μία τουλάχιστον δύσκολη, μακρυά και πολύπλοκη διαδικασία τακτοποίησης και πολεοδομικής νομιμοποίησης, χωρίς να είναι βέβαιη η έξοδός τους από την καραντίνα και τις συνέπειες της αυθαίρετης δόμησης.
Οι προϋποθέσεις
Ειδικότερα λοιπόν για τα αυθαίρετα χωρίς άδεια και τις μεγάλες πολεοδομικές παραβάσεις (υπέρβαση συντελεστή δόμησης άνω του 40%, ή επιτρεπόμενου ύψους άνω του 20%), με την πληρωμή του προβλεπόμενου παραβόλου και προστίμου θα δίνεται κατ' αρχάς αναστολή κυρώσεων, δηλαδή εξαίρεση από την κατεδάφιση και «πάγωμα» των προστίμων αυθαιρέτων για 30 έτη.
Για την οριστική εξαίρεσή τους από την κατεδάφιση, δηλαδή τη νομιμοποίησή τους, προβλέπονται προϋποθέσεις οι οποίες είναι:
**Μετά την ολοκλήρωση του νέου γύρου δηλώσεων αυθαιρέτων, που προβλέπεται στο νομοσχέδιο για το τέλος του 2014, ο υπουργός Περιβάλλοντος θα επιλέγει περιοχές αυθαιρέτων οι οποίες θα πολεοδομηθούν εντός 5ετίας. Το αυθαίρετο θα πρέπει να βρίσκεται σε περιοχή που να συγκεντρώνει προϋποθέσεις οικιστικής καταλληλότητας, ώστε να νομιμοποιηθεί μέσω της ένταξής του σε σχέδιο πόλης. Διαφορετικά, θα μένει εσαεί εκτός σχεδιασμού.
**Εντός 10 ετών ο ιδιοκτήτης του αυθαιρέτου πρέπει να ζητήσει από την Πολεοδομία να ελεγχθεί το κτίσμα του από ελεγκτή δόμησης, καταβάλλοντας ο ίδιος το κόστος του ελέγχου, προκειμένου να πιστοποιηθεί ότι τα στοιχεία που δήλωσε για την «τακτοποίηση» ήταν ακριβή.
**Επίσης εντός δέκα ετών ο ιδιοκτήτης του αυθαιρέτου πρέπει να ανταλλάξει ή να εξαγοράσει από την «Τράπεζα Γης» συντελεστή δόμησης, ίσης αξίας με την αξία που αντιστοιχεί στα τετραγωνικά μέτρα της πολεοδομικής υπέρβασης του κτηρίου.
Και βέβαια αν πρόκειται για αυθαίρετο χωρίς άδεια, για το σύνολο της επιφάνειας του ακινήτου. Δηλαδή στις περισσότερες περιπτώσεις το κόστος προστίμων και μεταφοράς συντελεστή θα υπερβαίνει κατά πολύ ακόμη και την ίδια την αξία του ακινήτου.
Μετά το σίριαλ συνολικά έξι παρατάσεων, που ίσχυσαν τα τελευταία δυόμισι χρόνια για τις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων, το υπουργείο Περιβάλλοντος δηλώνει ότι θα εναρμονιστεί με τις επιταγές του ΣτΕ, που έκρινε τον προηγούμενο νόμο 4014/2011, για τις τακτοποιήσεις αυθαίρετων, αντισυνταγματικό.
Ο Ανδρέας Δ. Παπαπετρόπουλος, δικηγόρος, δρ Χωροταξικού Δικαίου, που προσέφυγε κατά του νόμου 4014/11 στο ΣτΕ, δηλώνει προς την «Κ.Ε.» ότι: «Πράγματι, η νομολογία του ΣτΕ θέτει τη διαχωριστική γραμμή, μεταξύ επιτρεπτής ή μη νομιμοποίησης των αυθαιρέτων, στο 1983. Στο πλαίσιο αυτό, το νέο νομοσχέδιο αντιμετωπίζει ορθά τη δυνατότητα νομιμοποίησης όσων αυθαιρέτων κατασκευάστηκαν πριν από το 1983, τα οποία μπορούν, υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, να νομιμοποιηθούν.
»Το πρόβλημα, όμως, παραμένει, διότι ο μεγάλος όγκος των αυθαιρέτων είναι αυτά που κατασκευάστηκαν μετά το 1983 και για τα αυθαίρετα αυτά δεν υφίσταται πλέον η παραμικρή δυνατότητα νομιμοποίησης ή, έστω, προσωρινής "τακτοποίησής" τους με νομοθετική ρύθμιση». 
 http://www.enet.gr
14/7/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin