Monday, July 01, 2013

ΥΠΕΞ: Συνάντηση Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου με Επίτροπο Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας Μ. Δαμανάκη (01.07.2013)

Μ. ΔΑΜΑΝΑΚΗ: Εύχομαι στον Υπουργό, μιας και είμαι από τους πρώτους επισκέπτες του, να έχει μία καλή θητεία προς όφελος της Ελλάδας, αλλά, θα έλεγα, και της Ευρώπης. Είμαι πολύ ευτυχής που η Ελληνική Πολιτεία έχει από τώρα αρχίσει την προετοιμασία για το πρώτο εξάμηνο του επόμενου χρόνου, όταν η Ελλάδα θα έχει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, ενημέρωσα τον Υπουργό για τις δυνατότητες που υπάρχουν από τη μεριά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να υπάρξει μία ιδιαίτερη agenda, με θέμα τη θάλασσα. Η Ελλάδα, όπως αντιλαμβάνεστε, έχει το πλεονέκτημα να πρωταγωνιστήσει σε αυτό το χώρο της ναυτιλίας και της λεγόμενης γαλάζιας ανάπτυξης που είναι η καινούρια πρόταση, η καινούρια πολιτική της Επιτροπής για να υπάρξουν θέσεις εργασίας και ανάπτυξη, με την εκμετάλλευση των θαλάσσιων πλουτοπαραγωγικών πηγών.


Στο πλαίσιο αυτό, ενημέρωσα τον Υπουργό και για την απόφαση που θα ανακοινωθεί σήμερα στις Βρυξέλλες, για το γεγονός ότι ο Πειραιάς το 2015 θα είναι η Ναυτική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Η Ελλάδα θα παραλάβει τη σκυτάλη από τη Γερμανία. Το 2014 η Γερμανία θα είναι στην καρδιά της ναυτιλιακής κοινότητας. Η Ελλάδα και ο Πειραιάς τον αμέσως επόμενο χρόνο μπορούν να πρωταγωνιστήσουν και χαίρομαι που αρχίζουμε από τώρα την προετοιμασία, ώστε η Ελλάδα να κάνει πραγματικά τη διαφορά.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ήταν πολύ ευχάριστα τα νέα που μας έφερε η Επίτροπος, η κυρία Δαμανάκη, για την ανακήρυξη του Πειραιά ως ναυτικής πρωτεύουσας της Ευρώπης. Χαίρομαι γιατί αυτό συμπίπτει με την απόφασή μας η θάλασσα, η θαλάσσια πολιτική, να είναι η κορυφαία προτεραιότητα της επικείμενης Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το πρώτο εξάμηνο του 2014. Γιατί θάλασσα σημαίνει πάρα πολλά πράγματα, σημαίνει όλη τη ζωή της Μεσογείου, σημαίνει για την Ελλάδα πως αναδεικνύει το μεγάλο συγκριτικό της πλεονέκτημα. Και όταν φυσικά μιλάμε για θάλασσα, μιλάμε για ασφάλεια, μιλάμε για ενέργεια, μιλάμε για τουρισμό, μιλάμε για αλιεία, μιλάμε για τις τεράστιες δυνατότητες που κρύβουν μέσα στα σπλάχνα τους οι φυσικοί μας πόροι. Αυτό θα το αναδείξουμε από τώρα μέχρι και το τέλος της Ελληνικής Προεδρίας.

Ο Πειραιάς είναι το πρώτο βήμα, υπάρχει η Θεσσαλονίκη που πρέπει να είναι ο άλλος μεγάλος λιμενικός πόλος και τα περιφερειακά μας λιμάνια. Αυτές είναι σημαντικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, τώρα, που η έμφασή μας είναι στην πραγματική οικονομία, στην ανάπτυξη και την απασχόληση. Όλα αυτά αυτόν το σκοπό έχουν, να δώσουν δουλειά, να δώσουν ευκαιρίες, να δώσουν έναν τόνο αισιοδοξίας και ανάκαμψης, μετά από τρία χρόνια σκληρών θυσιών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, όταν η κυρία Δαμανάκη ήταν Επίτροπος και τα πράγματα στην Ελλάδα δεν ήταν καλά, είχε μεταφέρει πρώτη, ίσως, το κλίμα από τους Ευρωπαίους ότι η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα. Θεωρείτε ότι μεμονωμένα περιστατικά, μεμονωμένες δηλώσεις, μπορούν να απειλήσουν αυτήν την πολιτική σταθερότητα που δημιουργήθηκε από τη δικομματική Κυβέρνηση ή όχι;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η πολιτική σταθερότητα είναι ένα αγαθό που το αντιλαμβάνονται και το αποζητούν όλοι οι Έλληνες. Γι’ αυτό και όσοι δεν επικρότησαν ρητά, στην πραγματικότητα σιωπηρά κατανοούν πόσο σημαντική ήταν η απόφαση που πήραμε να σχηματίσουμε την Κυβέρνηση αυτή και να πορευτούμε με σταθερότητα, προοπτική, συναίνεση. Όποιος δεν το καταλαβαίνει αυτό και υπονομεύει τις ψυχολογικές ή συμβολικές προϋποθέσεις σταθερότητας, πλήττει την καρδιά του δημοσίου συμφέροντος και δε βοηθάει ούτε τον εαυτό του ούτε το κόμμα του ούτε τη χώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσω κι εσάς, κυρία Δαμανάκη, μετά τη συγκρότηση της δικομματικής Κυβέρνησης, στην Ευρώπη το κλίμα επανήλθε, με την έννοια ότι μπορεί η Ελλάδα, τελικώς, να τα καταφέρει μέσα από την πολιτική σταθερότητα;

Μ. ΔΑΜΑΝΑΚΗ: Το κλίμα στην Ευρώπη διαμορφώνεται με βάση τις προσπάθειες που γίνονται συνεχώς και πιστεύω και ελπίζω ότι η Ελλάδα θα δώσει τα αποτελέσματα που χρειάζονται και που ζητούν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, ώστε όλα να πάνε καλά. Μπορούμε να αισιοδοξούμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστούμε πολύ.
http://www.mfa.gr
---------------
ΣΧΕΤΙΚΟ:

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin