Friday, June 28, 2013

Shah Deniz: Επελέγη οριστικά το σχέδιο του αγωγού TAP

Η κοινοπραξία Shah Deniz επέλεξε το σχέδιο του αγωγού TAP για την αποστολή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, επιβεβαίωσε το πρωί της Παρασκευής ο περιφερειακός διευθυντής της βρετανικής BP Γκόρντον Μπιρέλ. 
"Βρεθήκαμε ενώπιον δύο ισχυρών, ανταγωνιστικών μεταξύ τους σχεδίων. Τελικά, επιλέξαμε το ισχυρότερο", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γκόρντον Μπιρέλ.

 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αμέσως μετά η κοινοπραξία Nabucco West αναφέρει ότι θα επιδιώξει "την ανάπτυξη προοπτικών που θα βασίζονται σε εναλλακτικές πηγές φυσικού αερίου".
 
"Η ανάγκη εναλλακτικών επιλογών παραμένει πρόκληση για την ευρωπαϊκή αγορά, ιδιαίτερα για τις χώρες της κεντρικής και της νοτιο-ανατολικής Ευρώπης. Παραμένουμε πεπεισμένοι ότι η διαδρομή του Nabucco είναι η μόνη εναλλακτική επιλογή που δίνει απάντηση σε αυτήν την ανάγκη", αναφέρεται στην ανακοίνωση της κοινοπραξίας. Η κοινοπραξία Nabucco απαρτίζεται από τις εταιρείες OMV (Αυστρία), MOL (Ουγγαρία), Transgaz (Ρουμανία), Burlgargas (Βουλγαρία) Botas (Τουρκία), GDF Suez (Γαλλία).
 
Η κοινοπραξία Shah Deniz, η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες BP, Statoil (Νορβηγία), Total (Γαλλία) και Socar (Αζερμπαϊτζάν) προτίμησε το σχέδιο TAP, που παρακάμπτει τη Ρωσία, από το ανταγωνιστικό σχέδιο του αγωγού Nabucco West.
 

Την Παρασκευή αναμενόταν η επίσημη ανακοίνωση από το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν για την επιλογή του αγωγού μεταφοράς του αζερικού φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά, καθώς την Τετάρτη είχε προηγηθεί στην Αθήνα η επίσημη τελετή υπογραφής της Συμφωνίας Φιλοξενούσας Χώρας με την Κοινοπραξία του αγωγού. 

 

Ο αγωγός ΤΑP έχει σχεδιαστεί να ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, θα διασχίζει τη Βόρεια Ελλάδα, θα περνά από την Αλβανία και θα καταλήγει στην Ιταλία μέσω Αδριατικής. τα οικονομικά στελέχη της κυβέρνησης σημείωναν τα οικονομικά οφέλη της ελληνικής πλευράς, όπως νέες θέσεις εργασίας, άμεσα ξένες επενδύσεις και η χώρα ενεργειακός κόμβος για την ευρύτερη περιοχή. 

 

Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Α. Παπαγεωργίου μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στη Βουλή. «Η σημερινή ημέρα είναι ιδιαίτερη διότι θα ανακοινωθεί, αν δεν έχει ήδη ανακοινωθεί, στο Μπακού η επιλογή του αγωγού ΤΑP. Η εξέλιξη αυτή δείχνει πως όταν λειτουργούμε συστηματικά και οργανωμένα μπορούμε να πετύχουμε σημαντικά πράγματα για τη χώρα», δήλωσε ο υφυπουργός.
 
Νωρίτερα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος είχε αναγνωρίσει ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος είχε υποστηρίξει την υπόθεση ενώ και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Ιωάννης Τραγάκης χαρακτήρισε μεγάλη επιτυχία την επιλογή του ΤΑP η οποία πιστώνεται στο υπουργείο και στον παριστάμενο υφυπουργό.
28/9/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:


 ----------------


 


2 comments:

  1. Samaras satisfied about TAP’s agreement....

    By Christos T. Panagopoulos

    Greek Prime Minister, Antonis Samaras, has declared pleased on Friday by the Shah Deniz II consortium’s agreement about the Trans-Atlantic Pipeline (TAP) system as the preferred conveyor of natural gas from Azerbaijan to Europe.

    From Brussels, where he is currently participating at the EU Leaders Summit, Mr. Samaras said: “This is the biggest financial agreement for the last ten years. With this investment, Greece is converted into a major energy front hub, with more than 2.000 new jobs for the Greek citizens”.

    In addition, he clearly stated that “all scenarios about a potential Greek exit from the Eurozone are definitely out of discussion”.

    Greek Energy and Climate Change Minister, Assimakis Papageorgiou, had told earlier at the Parliament “this is a special day for our country”. He, along with Finance Minister, Yannis Stournaras, signed on Wednesday the Host Government Agreement with TAP, which will pass through Turkey, Greece and Albania to Italy, with a pipeline section crossing the Adriatic Sea.

    The Shah Deniz II consortium, which is monitoring this project, consists of BP (UK), Statoil (Norway), Total (France) and Socar (Azerbaijan).
    - See more at: http://www.balkaneu.com/samaras-satisfied-taps-agreement/#sthash.CeCU1I1O.dpuf
    28/6/13

    ReplyDelete
  2. Η Κομισιόν χαιρετίζει την επιλογή του αγωγού TAP...

    Η απόφαση αποτελεί ένα σημαντικό σταθμό στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο...

    Την ικανοποίησή της για την επιλογή του αγωγού TAP από την κοινοπραξία του Shah Deniz II εξέφρασε με σημερινή ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


    Η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της σημείωσε ότι η κοινοπραξία Shah Deniz επέλεξε την Trans-Adriatic Pipeline (TAP) να φέρει το φυσικό αέριο από τα τουρκικά σύνορα μέσω της Ελλάδας και της Αλβανίας προς την Ιταλία.


    Πρόσθεσε, επίσης, ότι με το νέο αγωγό TANAP που κατασκευάζεται στην Τουρκία, μια νέα υποδομή φυσικού αερίου θα συνδέσει άμεσα την Κασπία Θάλασσα με την Ευρώπη.


    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δήλωσε: «Χαιρετίζω την απόφαση του Shah Deniz Consortium II να επιλέξει την Trans-Adriatic Pipeline (TAP) ως την ευρωπαϊκή οδό για το Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου. Αυτό είναι μια κοινή επιτυχία για την Ευρώπη και ένα ορόσημο για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ. Είμαι βέβαιος ότι η σημερινή απόφαση, η οποία βασίζεται στη στρατηγική Κοινής Διακήρυξης που υπέγραψα με τον πρόεδρο (Ιλχάμ) Αλίεφ του Αζερμπαϊτζάν τον Ιανουάριο του 2011, θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην πλήρη και ταχεία υλοποίηση ολόκληρου του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, ως άμεση και αποκλειστική σύνδεση από την Κασπία Θάλασσα προς την ΕΕ, η οποία θα πρέπει να επεκταθεί με το χρόνο».


    Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Γκίντερ Έτινγκερ, δήλωσε: «Υπάρχει σαφής δέσμευση από το Αζερμπαϊτζάν ότι το φυσικό αέριο θα φτάνει άμεσα στην Ευρώπη, μέσω ενός νέου ειδικού συστήματος αγωγών φυσικού αερίου. Είτε το σύστημα αποτελείται από δύο αγωγούς φυσικού αερίου –τον TANAP και τον ΤΑP– είτε από ένα μόνο αγωγό, όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί, δεν έχει καμία διαφορά όσον αφορά στην ενεργειακή ασφάλεια. Τώρα έχουμε ένα νέο εταίρο για το φυσικό αέριο, και είμαι βέβαιος ότι στο μέλλον θα φτάνει περισσότερο φυσικό αέριο στην ΕΕ».


    Εξάλλου, η ανακοίνωση της Επιτροπής υπενθυμίζει ότι μετά την κρίση του φυσικού αερίου το 2009, η ΕΕ επεδίωξε να διαφοροποιήσει την προμήθεια του φυσικού αερίου. ......http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=61745&category_id=541
    http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=61745&category_id=541
    28/6/13

    ReplyDelete

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin