Friday, June 21, 2013

Υπογράφηκε η "Συμφωνία Φιλοξενούσας Χώρας" με την κοινοπραξία του αγωγού TAP

Υπογράφηκε αργά χθες το βράδυ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, μεταξύ της κυβέρνησης και της Κοινοπραξίας κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου TAΡ η "Συμφωνία Φιλοξενούσας Χώρας" (Host Government Agreement-HGA).
Η συμφωνία ήταν η μοναδική βασική εκκρεμμότητα για την ολοκλήρωση του φακέλου υποψηφιότητας του αγωγού που έχει ήδη υποβληθεί στην Κοινοπραξία εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν προκειμένου να επιλεγεί ο αγωγός που θα μεταφέρει το αέριο προς την Ευρώπη. Εκτός από τον TAP, που ακολουθεί τη διαδρομή από τα ελληνοτουρκικά σύνορα μέχρι την Ιταλία μέσω Αλβανίας και υποθαλάσσιου αγωγού, υποψήφιος είναι και ο αγωγός Ναμπούκο, που διέρχεται εκτός Ελλάδας, μέσω Τουρκίας και Βουλγαρίας προς την κεντρική Ευρώπη.



Η "Συμφωνία Φιλοξενούσας Χώρας" περιλαμβάνει τις τεχνικές και οικονομικές πτυχές του έργου. Έχει ήδη υπογραφεί αντίστοιχη συμφωνία με την Αλβανία ενώ με την Ιταλία δεν απαιτείται, καθώς ο αγωγός δεν διασχίζει το ιταλικό έδαφος, αλλά θα συνδεθεί με το υφιστάμενο δίκτυο κοντά στις ακτές.

Τις ημέρες αυτές βρίσκεται σε εξέλιξη διπλωματικός μαραθώνιος στις Βρυξέλες και στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η απόφαση της Κοινοπραξίας του Σαχ Ντενίζ αναμένεται πριν το τέλος του μήνα.

Μέτοχοι του αγωγού TAP είναι η νορβηγική Statoil (42,5%), η ελβετική AXPO (42,5%) και η γερμανική Ε.ΟΝ (15%). Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ο αγωγός θα έχει μεταφορική ικανότητα 10 δισ. κυβικών μέτρων αερίου τον χρόνο, με δυνατότητα επέκτασης στα 20 δισ. αργότερα. Αποτελεί επένδυση ύψους 1,5 δισ. ευρώ και προβλέπεται να δημιουργήσει 2.000 άμεσες και 10.000 έμμεσες θέσεις εργασίας.

Ορισμένες πηγές της κυβέρνησης συνδέουν την απόφαση για τον TAP με την αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, που είναι σε εξέλιξη με μοναδικό υποψήφιο την αζέρικη εταιρία φυσικού αερίου SOCAR.

Η βελτιωμένη προσφορά της εταιρίας είναι ήδη υπό αξιολόγηση από το ΤΑΙΠΕΔ.

 e-typos.com
21/6/13
---
-
ΣΧΕΤΙΚΑ TAP:
 

--------------

ΣΧΕΤΙΚΑ ΔΕΣΦΑ:

1 comment:

  1. Κοινοπραξία του αγωγού ΤΑΡ για τη συμφωνία με το ΥΠΕΚΑ: Σημαντικό έργο για την Ελλάδα....

    Η συμφωνία, όπως ανακοινώθηκε από την Κοινοπραξία του ΤΑΡ, καθορίζει το πλαίσιο υλοποίησης και λειτουργίας του έργου επί ελληνικού εδάφους.

    «Με την παρεχόμενη υποστήριξη από την Ελληνική Κυβέρνηση, καθώς και από την Ελληνική Βουλή, θεωρώ ότι είμαστε σε καλό δρόμο για να παραδώσουμε ένα έργο που θα έχει σημαντικές θετικές συνέπειες για την Ελλάδα, την περιοχή καθώς και τους Ευρωπαϊκούς ενεργειακούς στόχους», δήλωσε σήμερα ο κ. Rikard Scoufias, Διευθυντής του αγωγού φυσικού αερίου TAP για την Ελλάδα, μετά τη συμφωνία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για το κείμενο της Συμφωνίας Φιλοξενούσας Χώρας (Host Government Agreement).

    Η συμφωνία, όπως ανακοινώθηκε από την Κοινοπραξία του ΤΑΡ, καθορίζει το πλαίσιο υλοποίησης και λειτουργίας του έργου επί ελληνικού εδάφους, δηλαδή τις διαδικασίες που σχετίζονται με τη διέλευση και την απόκτηση γης, την εφαρμογή των τεχνικών, περιβαλλοντικών, κοινωνικών προτύπων και προτύπων ασφάλειας καθώς και των σχετικών αδειοδοτήσεων.

    «Το μεγαλύτερο τμήμα του αγωγού TAP θα διέρχεται από το ελληνικό έδαφος. Ο αγωγός θα ξεκινήσει από τους Κήπους στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και θα καλύψει περίπου 550 χιλιόμετρα διερχόμενος στην Αλβανία βορειοδυτικά της Διποταμίας. Ως εκ τούτου, το έργο θα υποστηρίξει τη φιλοδοξία της Ελλάδας να καταστεί ένας σημαντικός «Διάδρομος Ενέργειας». Επιπλέον, τα σχεδιαζόμενα σημεία διασύνδεσης και δυνατότητας αντίστροφης ροής του TAP θα υποστηρίξουν, επίσης, την ασφάλεια του εφοδιασμού και άλλων χωρών της περιοχής», τονίζει η Κοινοπραξία.

    Πηγή: AMΠE
    http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_21/06/2013_505383
    21/6/13

    ReplyDelete

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin