Monday, June 10, 2013

Νέος διαγωνισμός για ΔΕΠΑ

Ο διαγωνισμός για την ΔΕΠΑ θα επαναπροκηρυχθεί δήλωσε το απόγευμα, σε ενημέρωση προς δημοσιογράφους, ο υφυπουργός Ενέργειας Μάκης Παπαγεωργίου. Όπως τόνισε ο υφυπουργός «πιστεύουμε ότι στην επόμενη φάση θα είναι καλύτερες οι προϋποθέσεις για μεγαλύτερη συμμετοχή, αφού έχει απομακρυνθεί το Grexit». Χαρακτήρισε μάλιστα τη ΔΕΠΑ ως σημαντική εταιρεία, με αξία η οποία όχι μόνο έχει μείνει αμετάβλητη σε διάστημα έξι μηνών αλλά που ενδεχομένως να έχει ενισχυθεί.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση δεν είχε ενημέρωση ότι τελικά η  Gazprom δεν θα συμμετείχε στο διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ. Ενώ συμπλήρωσε πως από ρωσικής πλευράς διακινείται (αν και όχι επίσημα) ότι θα υπήρχε πρόβλημα από την Κομισιόν (όπως ανέφερε και νωρίτερα το Capital.gr ορισμένες πληροφορίες συνέδεαν την απόφαση της Gazprom να μην καταθέσει προσφορά για τη ΔΕΠΑ με τις ενστάσεις που εγείρουν οι Βρυξέλλες για την ενίσχυση της μονοπωλιακής θέσης της Gazprom στην ελληνική αγορά).


«Δεν είχαμε μηνύματα αμφισβήτησης της διαγωνιστικής διαδικασίας από την Gazprom, αντίθετα, η Sintez μας ενημέρωσε σήμερα το πρωί ότι δεν θα συμμετάσχει στο διαγωνισμό για τη ΔΕΣΦΑ» δήλωσε ο κ. Παπαγεωργίου.  

Σημείωσε επιπλέον πως επισήμως η κυβέρνηση δεν γνωρίζει αν η Gazprom ήξερε ή είχε προβλέψει ότι θα τεθεί θέμα από την Κομισιόν για την απόκτηση της ΔΕΠΑ, ενώ συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση αναμένει επίσημη ενημέρωση από τον ρωσικό όμιλο. "Περιμένουμε την ανακοίνωση της Gazprom [3]προκειμένου να καταλάβουμε το σκεπτικό τους. Πως άλλαξε το έντονο ενδιαφέρον που υπήρχε μέχρι σήμερα. Προφανώς σκέφτηκαν κάτι διαφορετικό". 

Επιπρόσθετα, υπογράμμισε πως μεταξύ του πρωθυπουργού και της Gazprom έγιναν απλά συζητήσεις και όχι διαπραγματεύσεις. 

Τόνισε παράλληλα πως οι ενδιαφερόμενοι είχαν πλήρη εικόνα για την αγορά και τις κινήσεις της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι δεν μπορούσε να υπάρξει περαιτέρω κρατική εγγύηση. "Υπάρχει και ρίσκο στην ιδιωτική αγορά" ανέφερε ο κ. Παπαγεωργίου.

Πρόσθεσε πάντως πως η Gazprom θα μπορεί να συμμετάσχει στο νέο διαγωνισμό αν και εφόσον το επιθυμεί. 

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα του νέου διαγωνισμού αυτό είναι αβέβαιο. Κατά συνέπεια δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί εντός του 2013. «Μην ξεχνάτε ότι είμαστε στα μισά του έτους» σημείωσε ο κ. Παπαγεωργίου. 

Ερωτηθείς από το Capital.gr αν θα υπάρξει αναπροσαρμογή προς τα κάτω του στόχου των αποκρατικοποιήσεων (ύψους 2,5 δισ. ευρώ) για το 2013 ή αν θα αναζητηθούν άλλες πηγές κάλυψης της τρύπας ύψους 1 δισ. ευρώ που δημιουργούν οι εξελίξεις με τη ΔΕΠΑ ο υφυπουργός Ενέργειας δήλωσε: «υπάρχει καλή συνεργασία με την τρόικα. Θα έχουμε εποικοδομητική συζήτηση για το πώς θα λύσουμε το ζήτημα». 

Ικανοποίηση για ΔΕΣΦΑ

Σε ό,τι αφορά την ΔΕΣΦΑ ο υφυπουργός Ανάπτυξης χαρακτήρισε ευχάριστο το γεγονός ότι υπάρχει προσφορά από την Socar, καθώς –όπως εξήγησε– αυξάνεται και η πιθανότητα επιλογής του TAP για τη μεταφορά αζέρικου αερίου στην Ευρώπη. 

«Ο στόχος για δημιουργία ενεργειακού κόμβου στην Ελλάδα ισχύει. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυξάνονται οι δυνατότητες επιλογής του TAP» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαγεωργίου. 


Επανεξετάζεται η στρατηγική για ΕΛΠΕ

Οι εξελίξεις με τη ΔΕΠΑ όμως αλλάζουν τα δεδομένα και όσον αφορά τα ΕΛΠΕ, καθώς σύμφωνα πάντα με τον υφυπουργό, επανεξετάζονται τα χρονοδιαγράμματα καθώς και η στρατηγική που θα ακολουθηθεί για την αποκρατικοποίησή τους.
www.capital.gr 10/6/13 -- - ΣΧΕΤΙΚΑ:

9 comments:

  1. Συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα .....

    Στο μεταξύ όπως δήλωσε ο ίδιος ο Αλεξάντερ Μεντβέντεφ, νούμερο 2 της Gazprom σε συνέντευξη τύπου στη Μόσχα η ρωσική εταιρεία πουλάει στην Ελλάδα το φυσικό αέριο κατά 30% ακριβότερα από ό,τι στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

    Από τα στοιχεία που έδωσε ο Μεντβέντεφ, προκύπτει ότι οι μέσες τιμές που η Gazprom πουλά το αέριο στις ευρωπαϊκές χώρες το 2013 βρίσκονται στα επίπεδα των 10,30 δολαρίων ΗΠΑ ανά εκατομμύριο Βρετανικές Θερμικές Μονάδες (1 MBTU αντιστοιχεί σε περίπου 27 κυβικά μέτρα), με την τιμή για τα 1.000 κυβικά μέτρα να διαμορφώνεται στα 380 δολάρια.

    Στην Ελλάδα, ωστόσο, οι τιμές είναι τουλάχιστον 30% υψηλότερες, αφού κυμαίνονται από 13,5-15 δολάρια ΗΠΑ το MBTU. Έτσι για τα 1.000 κυβικά μέτρα, η «ελληνική» τιμή κινείται στα 480-540 δολάρια, δηλαδή 100 έως 160 δολάρια περισσότερο. Με δεδομένο δε, ότι η ΔΕΠΑ εισάγει κάθε χρόνο περίπου 2,5 δισ. κυβικά μέτρα ρωσικού αερίου, το καπέλο με το οποίο επιβαρύνονται οι Έλληνες καταναλωτές και η εγχώρια παραγωγή κάθε χρόνο ανέρχεται σε τουλάχιστον 250 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο....http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=517239
    10/6/13

    ReplyDelete
  2. Gazprom: "Δεν πήραμε εγγυήσεις μη επιδείνωσης"....

    Η ρωσική εταιρεία ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να μην συμμετάσχει στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ διότι δεν έλαβε επαρκείς εγγυήσεις ότι η οικονομική κατάσταση της ελληνικής εταιρείας δεν θα επιδεινωθεί...

    "Όλες οι τυπικές διαδικασίες και διατυπώσεις για την ολοκλήρωση της αγοράς της ΔΕΠΑ μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού μπορούν να διαρκέσουν περίπου ένα χρόνο", δήλωσε ο επίσημος εκπρόσωπος της Gazprom Σεργκέι Κουπριάνοφ, συμπληρώνοντας ότι "ήδη τώρα η εταιρεία έχει σοβαρά προβλήματα από μη πληρωμές καταναλωτών, θα απαιτηθεί αναδιάρθρωσή της για την αποκοπή των παραρτημάτων της ΔΕΣΦΑ, ενώ στους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό δεν παρασχέθηκαν εγγυήσεις ότι δεν θα επιδεινωθεί το υπάρχον καθεστώς κρατικών ρυθμίσεων για τη ΔΕΠΑ".

    Όλα τα παραπάνω δημιουργούν σημαντικούς κινδύνους, που επηρεάζουν την αξία της εταιρείας, εκτιμά ο εκπρόσωπος της Γκαζπρόμ, "ενώ το αντίτιμο της συμφωνίας προτείνεται να οριστικοποιηθεί ήδη από τώρα, χωρίς συνυπολογισμό αυτών των παραγόντων".

    Για τους λόγους αυτούς αποφασίστηκε να μην κατατεθεί πρόταση για τη ΔΕΠΑ, καταλήγει η ανακοίνωση του επισήμου εκπροσώπου της Γκαζπρόμ.

    ΑΜΠΕ
    http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=60886&category_id=89
    10/6/13

    ReplyDelete
  3. Πόσα οφείλουν στη ΔΕΠΑ οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί (epikaira.gr)....


    Νέα στοιχεία διαβιβάστηκαν στη Βουλή, από τη ΔΕΠΑ, για τις οφειλές από ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς. Τα στοιχεία για τις συγκεκριμένες εταιρείες είχε ζητήσει η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ραχήλ Μακρή, ζητώντας να ενημερωθεί η Βουλή πόσα οφείλουν στη ΔΕΠΑ εταιρείες που εμφανίζονταν ως ενδιαφερόμενοι επενδυτές.

    Από το έγγραφο της ΔΕΠΑ προκύπτει ότι:

    - Η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΑΕ οφείλει 111.454.999,90 ευρώ (σύμφωνα με στοιχεία, του 2012, η συγκεκριμένη εταιρεία είχε οφειλές ύψους 53.278.665,61 ευρώ).

    - Η ΚΟΡΙΝΘΟΣ POWER AE οφείλει 29.846.389,61 ευρώ (σύμφωνα με στοιχεία του 2012, η εταιρεία όφειλε 54.579.480,75 ευρώ).

    - Η PROTERGIA AE οφείλει 46.445.051,09 ευρώ (το 2012, οι οφειλές ανέρχονταν σε 74.799.501,73 ευρώ).

    - Η ELPEDISON ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕ οφείλει 48.312.591,12 ευρώ (το 2012, η οφειλή ήταν 144.145.504,31 ευρώ).

    - Η MOTOR OIL ΕΛΛΑΣ οφείλει 36.960.017,22 ευρώ (το 2012, οι οφειλές ήταν 34.953.943,72 ευρώ).

    - Η ΗΡΩΝ ΙΙ ΘΕΡΜΟ/ΤΡΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ οφείλει 25.548.825,27 ευρώ (το 2012, η οφειλή ήταν 6.184.610,92).


    Στα έγγραφα που είχαν διαβιβαστεί το 2012 διευκρινιζόταν ότι ο Όμιλος Μυτιληναίου είχε, αθροιστικά, οφειλές ύψους 182.657.648,09 ευρώ. Επίσης, ο όμιλος Μυτιληναίου εμφανιζόταν να κατέχει τις εταιρείες ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΑΕ, ΚΟΡΙΝΘΟΣ POWER AE, PROTERGIA AE και ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να κατέχει την ΗΡΩΝ ΙΙ ΘΕΡΜΟ/ΤΡΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ.


    Η βουλευτής, με ερώτησή της ζητούσε να ενημερωθεί πώς έχουν διαμορφωθεί οι οφειλές σε σχέση με το 2012 και σε ποιες ενέργειες έχει προχωρήσει η ΔΕΠΑ για την είσπραξή τους.


    Η ΔΕΠΑ, στο έγγραφό της που διαβιβάστηκε στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα, δεν αναφέρεται στις ενέργειές της, επισημαίνει όμως ότι «τους δύο τελευταίους μήνες, έχει αυξηθεί ο ρυθμός είσπραξης των οφειλόμενων ποσών από τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τον μήνα Μάρτιο εισπράχθηκαν 80 εκατομμύρια ευρώ, τον μήνα Απρίλιο, 102 εκατομμύρια ευρώ και τον μήνα Μάιο, 235 εκατομμύρια ευρώ».......http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=60863&category_id=89
    10/6/13

    ReplyDelete
  4. Αβάσιμα τα δημοσιεύματα περί ανάμειξης του Ζ. Μπαρόζο στο θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, αναφέρει η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (e.typos.gr)......

    Εν τω μεταξύ σε διάψευση προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχετικά με τον αν θα προέβαλλε veto σε μια επικείμενη πώληση της ΔΕΠΑ στη ρωσική εταιρεία Gazprom.
    Δεν υπήρξε καμία ανάμειξη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στο θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος της Επιτροπής Πια Αρενκίλντε, αναφερόμενη σε δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου, τα οποία χαρακτήρισε αβάσιμα.
    Πηγές της Επιτροπής τόνιζαν ότι δεν είναι αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναμειγνύεται σε αυτή τη φάση σε διαδικασίες ιδιωτικοποίησης, πριν δηλαδή ολοκληρωθούν.......
    http://www.e-typos.com/Post.aspx?id=35245
    10/6/13

    ReplyDelete
  5. ΤΑΙΠΕΔ: Δόθηκαν απόλυτα επαρκείς και δεσμευτικές εξασφαλίσεις....

    Για "απόλυτα επαρκείς και δεσμευτικές εξασφαλίσεις για την μη χειροτέρευση της κατάστασης της ΔΕΠΑ" κάνει λόγο το ΤΑΙΠΕΔ σε ανακοίνωση για τη μη συμμετοχή της GAZPROM στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, προσθέτοντας ότι "σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται η αποχή από τον διαγωνισμό και μάλιστα, όταν έχει προηγηθεί τόσο μεγάλο ενδιαφέρον και ενδελεχείς διαδικασίες μηνών".

    Στην ανακοίνωση του το ΤΑΙΠΕΔ υπογραμμίζει ότι "προκειμένου να πετύχει το μέγιστο δυνατό τίμημα για την ΔΕΠΑ, δεσμεύτηκε ότι θα καλύψει μέχρι ύψους € 180 εκ. τυχόν χρέη ηλεκτροπαραγωγών που θα υπάρχουν προς την ΔΕΠΑ μέχρι τις 31.12.201".

    Eπιπλέον, σημειώνει ότι "δόθηκαν απόλυτα επαρκείς και δεσμευτικές εξασφαλίσεις για την μη χειροτέρευση της κατάστασης της ΔΕΠΑ από την κατακύρωση του διαγωνισμού μέχρι και την απόκτηση των μετοχών από τον αγοραστή. Οι αποφάσεις αυτές του ΤΑΙΠΕΔ καλύπτουν πλήρως τους υποψήφιους αγοραστές, με δεδομένη επίσης την αναμενόμενη ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας στο μέλλον".

    Προσθέτει ότι "επιχειρηματικότητα σημαίνει ανάληψη σχετικών (επιχειρηματικών) κινδύνων. Ένας από αυτούς είναι και τα εισπρακτέα υπόλοιπα κάθε εταιρείας".

    "Επομένως, τα παραπάνω θα μπορούσαν να επηρεάσουν μόνο οριακά το τίμημα. Σε καμία όμως περίπτωση δεν δικαιολογείται η αποχή από τον διαγωνισμό και μάλιστα, όταν έχει προηγηθεί τόσο μεγάλο ενδιαφέρον και ενδελεχείς διαδικασίες μηνών. Aς αναζητηθούν, λοιπόν, αλλού τα αίτια για την μη συμμετοχή της Gazprom και όχι στην ελληνική πλευρά", καταλήγει η ανακοίνωση του Ταμείου.


    Πηγή:www.capital.gr
    http://www.capital.gr/News.asp?id=1814011
    10/6/13

    ReplyDelete
  6. Gazprom Drops Greek Gas Monopoly Purchase Bid....

    MOSCOW, June 10 (RIA Novosti)
    – Russian energy giant Gazprom will not participate in the privatization of the Greek gas monopoly DEPA due to a lack of guarantees that the Greek firm’s financial standing will not decline, a Gazprom spokesman said Monday.

    “Gazprom has decided against filing a bid to participate in the DEPA privatization. We have not received sufficient guarantees that DEPA’s financial position will not deteriorate by the time the transaction is closed,” Gazprom’s Sergei Kupriyanov said in a statement, adding that the procedures for approving such a purchase would take about 12 months after the tender.

    DEPA is already experiencing serious problems with non-payments, which creates “considerable risks affecting the company’s value, while the purchase price is suggested to be set now, without considering these factors,” he said.

    http://en.rian.ru/business/20130610/181600805/Gazprom-Drops-Greek-Gas-Monopoly-Purchase-Bid.html
    10/6/13

    ReplyDelete
  7. Εξηγήσεις για τη ΔΕΠΑ ζητεί ο Ανδ. Λοβέρδος από την κυβέρνηση.....«Η αποκρατικοποίηση ναυάγησε στα ανοιχτά της μαύρης θάλασσας» ....

    Το success story που κατασκεύαζε η κυβέρνηση με μεγάλη επιμέλεια το τελευταίο διάστημα ανατινάχθηκε στους αγωγούς της Gazprom, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα» Ανδρέας Λοβέρδος σημειώνοντας πως η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ ναυάγησε κάπου στα ανοιχτά της μαύρης θάλασσας.

    Σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο, η κυβέρνηση οφείλει να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις καθώς οι εξελίξεις εκθέτουν τόσο την ίδια όσο και τον Πρωθυπουργό.

    Οι ευθύνες είναι μεγάλες καθώς η τελική εξέλιξη ανέδειξε τις λανθασμένες εκτιμήσεις και τους αποτυχημένους σχεδιασμούς, προσθέτει και καταλήγει: «Η μονομερής διαπραγμάτευση αποδείχθηκε λανθασμένη και οι συνέπειες της μη αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ δυστυχώς σημαίνει και αδυναμία της επίτευξης του στόχου για τα έσοδα του 2013».
    http://www.naftemporiki.gr/story/663714
    11/6/13

    ReplyDelete
  8. ΤΑΙΠΕΔ: Ευθύνες στην Κομισιόν για το ναυάγιο με Gazprom......

    Την εκτίμηση ότι «συνεννοήσεις Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ρώσων έκαναν τους δεύτερους να υπαναχωρήσουν» στο ζήτημα της εξαγοράς της ΔΕΠΑ διατύπωσε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιος Σταυρίδης ενώ σημείωσε ότι δεν ενημερώθηκαν για το ναυάγιο της συμφωνίας παρά το μεσημέρι της Δευτέρας.


    Μιλώντας στο Mega, ο Στέλιος Σταυρίδης τόνισε ότι σύντομα θα επαναπροκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την πώληση της ΔΕΠΑ ενώ ερωτηθείς για το σοβαρό κενό που προκύπτει στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων δήλωσε ότι θα βρεθούν εναλλακτικές λύσεις για τα έσοδα.

    "Δεν περιμέναμε να μην εμφανιστούν οι Ρώσοι αλλά δεν πάθαμε σοκ" ανέφερε χαρακτηριστικά και διαβεβαίωσε ότι το ΤΑΙΠΕΔ δεν γνώριζε για το ότι κατέρρευσε η συμφωνία πριν από το μεσημέρι της Δευτέρας.

    Τη διαβεβαίωση ότι θα επαναπροκηρυχθεί ο διαγωνισμός έδωσε και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ασμάκης Παπαγεωργίου. Μιλώντας ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, δήλωσε άγνοια για τους λόγους που οδήγησαν τη ρωσική Gazprom σε αλλαγή στάσης και μη υποβολή προσφοράς αλλά από πηγές της Μόσχας -όπως είπε- προκύπτει ότι πιθανώς η ρωσική εταιρία διέβλεψε πως θα ετίθεντο αυστηροί όροι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εξαγορά της ΔΕΠΑ.

    Η Κομισιόν πάντως απέρριψε κατηγορηματικά τα περί ανάμειξής της στο θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ.
    http://www.enet.gr/?i=news-room.el&id=369062
    11/6/13

    ReplyDelete
  9. Δεν θα υποβάλει προσφορά για τη ΔΕΠΑ η Gazprom .....
    Η Gazprom δεν θα υποβάλει προσφορά για τη ΔΕΠΑ, δήλωσε ο επικεφαλής του εξαγωγικού σκέλους της εταιρείας.....

    Το ρωσικό κρατικό μονοπώλιο του φυσικού αερίου Gazprom δεν πρόκειται να καταθέσει προσφορά για την ελληνική εταιρεία φυσικού αερίου ΔΕΠΑ σ' έναν ενδεχόμενο νέο διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίησή της, ανακοίνωσε ο επικεφαλής του εξαγωγικού σκέλους της Gazprom.

    Ερωτηθείς αν η Gazprom θα υπέβαλε ξανά προσφορά αν γινόταν ένας νέος διαγωνισμός στην Ελλάδα, ο Αλεξάντερ Μεντβέντεφ δήλωσε: «Όχι, δεν θα πάμε».


    Πηγή: AΠE-MΠΕ
    http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_21/06/2013_505298
    21/6/13
    21/6/13

    ReplyDelete

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin