Saturday, June 29, 2013

Εταιρεία κομποστοποίησης φυκιών εγκαθίσταται στη Ροδόπη. ΦΥΚΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ ΣΑΠΩΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΛΙΠΑΣΜΑ

Την παραχώρηση χρήσης δημοτικής έκτασης 10 στρεμμάτων που βρίσκεται στην περιοχή αναδασμός Μητρικού αγροκτήματος Μέσης, στην εταιρία Compost Hellas Α.Ε. για την επανατοποθέτηση και επεξεργασία φυκιών ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο ...

Στο νομό Ροδόπης θα μεταφέρει μέρος των δραστηριοτήτων της εταιρεία που μετατρέπει τα φύκια σε οργανισμό λίπασμα, κατάλληλο για πολλές χρήσεις. Πρόκειται για την Compost Hellas Α.Ε. η οποία έχει εκφράσει ήδη από τον περασμένο Απρίλιο επίσημα το ενδιαφέρον της να κάνει χρήση του υλικού από τις παραλίες του Δήμου Μαρώνειας – Σαπών και πιο συγκεκριμένα του Ιμέρου για την παραγωγή οργανικού λιπάσματος. Μάλιστα η εκπρόσωπος της εταιρείας Κατερίνα Ξενοπούλου είχε βρεθεί τον Απρίλιο σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Μαρώνειας Σαπών στο συνεδριακό κέντρο Σαπών, όπου ενημέρωσε το σώμα σχετικά με τις προθέσεις τις εταιρείας. 


«ΚΑΘΑΡΗ» ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΥΛΗ ΑΠΟ ΦΥΚΙΑ

Η εταιρεία ασχολείται με την κομποστοποίηση οργανικών αποβλήτων από το 1999, όταν ένα πιλοτικό πρόγραμμα κομποστοποίησης για τοπικές οργανικές ύλες (φύκια, φυσικά πράσινα οργανικά απόβλητα) για την παραγωγή φυσικού λιπάσματος ξεκίνησε με επιτυχία. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του κ. Tom Young, διευθυντή του Ινστιτούτου Οικολογικών Επιστημών στην Αγγλία και τη συνεργασία της Περιβαλλοντικής ΜΚΟ «Κατελειός Όμιλος για την έρευνα και την προστασία της θαλάσσιας και χερσαίας ζωής» στην Κεφαλονιά. Η φιλοσοφία της βασίζεται στην παραγωγή και την ανάπτυξη φυσικών λιπασμάτων σε λογικό κόστος με την ανάκτηση και αξιοποίηση μόνο «καθαρής» οργανικής ύλης. Η εταιρεία προσφέρει βελτίωση της ποιότητας των γεωργικών εκτάσεων, του φυσικού τοπίου και προϊόντων κηπουρικής με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος.

ΠΑΡΑΧΩΡΗΘΗΚΕ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ

Το πρώτο βήμα για τη δραστηριοποίηση της εταιρείας στη Ροδόπη έγινε από το δημοτικό συμβούλιο Μαρώνειας Σαπών, που συνεδρίασε το βράδυ της Πέμπτης 27 Ιουνίου στις Σάπες. Εκεί αποφασίστηκε η παραχώρηση χρήσης δημοτικής έκτασης 10 στρεμμάτων που βρίσκεται στην περιοχή αναδασμός Μητρικού αγροκτήματος Μέσης, στην εταιρία COMPOST A.E. για την επανατοποθέτηση και επεξεργασία φυκιών. Η παραχώρηση μάλιστα γίνεται με αντίτιμο και συγκεκριμένα την καταβολή 2.000 ευρώ ετησίως. Στο χώρο που παραχωρήθηκε αναμένεται να γίνεται η ανοικτή διαδικασία κομποστοποίησης σειραδίων, που αρχίζει με φύκια και κυρίως του φυτού της θάλασσας (Posidonia oceanica) και επιλεγμένων προϊόντων της γεωργίας και της κτηνοτροφίας (απόβλητα ελιάς, κοπριά, σάρκα από σταφύλια), τα οποία ανακατεύονται και τοποθετούνται σε θημωνιές.

Το παραγόμενο κομπόστ μπορεί να εφαρμοστεί σε μια σειρά τελικών χρήσεων, μέσα σε κήπους, σε βιομηχανικές περιοχές, εξωραϊσμού και στην γεωργία. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φυσικό λίπασμα βελτιωτικό του εδάφους. Το λίπασμα που παράγεται από φύκια είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να τοποθετηθεί οργανική ύλη και θρεπτικά συστατικά λίπανσης πίσω στο χώμα. Το παραγόμενο κομπόστ από φύκια είναι πλούσιο σε οργανική ύλη και θρεπτικά συστατικά, χωρίς χημικά πρόσθετα. 

Η ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ ΞΕΡΕΙ ΑΠΟ ΦΥΚΙΑ

Εμπειρία στο θέμα κομποστοποίησης φυκιών διαθέτει η περιοχή της Κυπαρισσίας του Δήμου Τριφυλλιάς. Για πολλά χρόνια η εταιρεία δραστηριοποιείται στην περιοχή. Γι’ αυτό ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Μαρώνειας Σαπών Πέτρος Δουδουλακάκης επικοινώνησε με τους συναδέλφους του αυτοδιοικητικούς, προκειμένου να ενημερωθεί. Κύριο μέλημα του κ. Δουδουλακάκη ήταν αν η διαδικασία επεξεργασίας μπορεί να προκαλέσει αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Αρνητική ήταν η απάντηση που έδωσαν οι αυτοδιοικητικοί της Κυπαρισσίας.  Αξίζει να σημειωθεί ότι το προϊόν της Compost Hellas Α.Ε.  έχει πιστοποιηθεί από την αυστριακή εταιρεία Αυστριακό Κομπόστ – Ανάπτυξη και Σύμβουλοι, ως προϊόν του οποίου η ποιότητα πληροί τα κριτήρια της κατηγορίας A+ ποιότητας σύμφωνα με τις Αυστριακές, Γερμανικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες. 

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος (ΠΑΣΕΠΠΕ) υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και την στήριξη της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος απένειμε  στην εταιρεία COMPOST HELLAS 3ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ 2005-2006 στα πλαίσια των υποψηφιοτήτων του διαγωνισμού καινοτομικών προϊόντων για την προστασία του περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τέλος έχει έγκριση από τον Οργανισμό Πιστοποίησης και ελέγχου ΔΗΩ. Οι διαδικασίες και οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του POSIDONIA είναι συμβατές με τις προϋποθέσεις και τους κανονισμούς της Ε.Ε. που αφορούν στα λιπάσματα και τα βελτιωτικά εδάφους και επιτρέπεται η χρήση τους σε βιολογική γεωργία.

Η πρόθεση της Compost Hellas Α.Ε. να αξιοποιήσει τα φύκια από τις παραλίες του Ιμέρου έγινε αποδεκτή και από τα τοπικά συμβούλια Ιμέρου και Ξυλαγανής.

Δήμητρα Συμεωνίδου
29/6/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

1 comment:

  1. El proceso de solicitud se realiza sin papeleos.

    ReplyDelete

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin