Saturday, June 01, 2013

ΥΠΕΞ: Σημεία συνέντευξης ΥΦΥΠΕΞ Δ. Κούρκουλα στο πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ (Μόσχα 30.05.2013) ..... (Ενέργεια....ιδιωτικοποιήσεις....αγωγοί)

Παρασκευή, 31 Μάιος 2013

1) Διεξαγωγή διαγωνισμών για ιδιωτικοποιήσεις ελληνικών εταιριών

Η Ελλάδα εγγυάται, ότι ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση της ελληνικής εταιρείας φυσικού αερίου θα είναι διαφανής.
Η ιδιωτικοποίηση της ελληνικής κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ είναι μέρος ενός τεράστιου προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο καλύπτει όχι μόνο τον τομέα της ενέργειας, αλλά και πολλούς άλλους τομείς της ελληνικής οικονομίας. Η διαδικασία ιδιωτικοποίησης βασίζεται σε εντελώς διαφανείς διεθνείς διαδικασίες. Η απόφαση θα ληφθεί με βάση τα τεχνικά και οικονομικά κριτήρια. Γνωρίζουμε, ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από ρωσικές εταιρείες. Στις επόμενες εβδομάδες, περιμένουμε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.


Τώρα που είναι εμφανές, ότι ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη έχει υποχωρήσει, οι προϋποθέσεις για τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης διαφόρων υποδομών, όπως αεροδρόμια και λιμάνια είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές.


  • 2) Αναφορές περί δήθεν αμερικανικών πιέσεων προς την Αθήνα σε βάρος ρωσικών εταιρειών.
Ως Υπουργείο Εξωτερικών δεν μπορούμε να σχολιάσουμε φημολογίες. Το γεγονός είναι, ότι η Ρωσία είναι ένας σημαντικός προμηθευτής ενέργειας για την Ελλάδα και για την Ευρώπη στο σύνολό της. Στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη λαμβάνουν χώρα μεγάλες αλλαγές, που συνδέονται με την εκμετάλλευση του σχιστολιθικού φυσικού αερίου και άλλες τεχνολογικές εξελίξεις. Στις ΗΠΑ, αυτό έχει οδηγήσει σε μείωση των τιμών της ενέργειας σε σύγκριση με την Ευρώπη. Επίσης, οι αλλαγές που σχετίζονται με την ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, στη θαλάσσια ζώνη μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ είναι εξίσου ουσιώδεις, οπότε είναι σημαντικό να αναπροσαρμόσουμε τις παραδοσιακές αντιλήψεις μας, για την παγκόσμια αγορά ενέργειας.
  • 3) Έτος Ελλάδας στη Ρωσία και έτος της Ρωσίας στην Ελλάδα
Το 2012, η Ελλάδα, στην πραγματικότητα, επέζησε από μία πολιτική κρίση: υπήρξαν δύο εκλογικές αναμετρήσεις και ως εκ τούτου, προτείναμε στους Ρώσους φίλους μας να μεταφερθεί ο εορτασμός του πολιτιστικού έτους, από το 2014 στο 2016, προκειμένου να γίνει καλύτερη προετοιμασία.
Ειδικά, το 2014, συμπίπτει με την Ελληνική Προεδρία στην ΕΕ, για την οποία η χώρα θα καταβάλει μεγάλες προσπάθειες.

Το περιεχόμενο του Πολιτιστικού έτους δεν θα έχει μόνο πολιτιστική, αλλά και οικονομική διάσταση.
  • 4) Περί κατάργησης καθεστώτος θεωρήσεων με Ρωσία, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ το 2014.

Η Ελλάδα επιδιώκει, όχι μόνο την απλοποίηση του καθεστώτος θεωρήσεων με τη Ρωσία, αλλά και την πλήρη κατάργησή του.
Μια τέτοια απόφαση βέβαια δεν μπορεί να ληφθεί μονομερώς από την Ελλάδα, καθώς πρέπει να είναι μία κοινή απόφαση των χωρών μελών της Ε.Ε.

Δεν πιστεύουμε ότι η κατάργηση των θεωρήσεων μπορεί να οδηγήσει σε μαζική άνοδο της παράνομης μετανάστευσης. Μέχρι την πλήρη κατάργηση των θεωρήσεων, λαμβάνουμε όλα τα μέτρα, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία χορήγησής τους στους Ρώσους πολίτες. Εξακολουθούμε να προωθούμε, στο πλαίσιο των επαφών μας στις Βρυξέλλες, την κατάργηση του καθεστώτος θεωρήσεων. Αυτό γίνεται και τώρα και αυτό θα συμβεί και κατά την Προεδρίας μας στην ΕΕ.
  • 5) Πετρελαιαγωγός «Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη»
Η Ελλάδα είναι έτοιμη να προωθήσει κατασκευή αγωγού «Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης», αν η Βουλγαρία αλλάξει τη στάση της.
Η προηγούμενη κυβέρνηση της Βουλγαρίας είχε εκφράσει αμφιβολίες, για τη σκοπιμότητα του έργου και είχε χάσει το ενδιαφέρον της.
Η Ελλάδα εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για αυτό το έργο και είναι έτοιμη να συνεχίσει τις εργασίες, σε περίπτωση που η Βουλγαρία αλλάξει τη στάση της.
  • 6) Κρίση στην Συρία
Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη συριακή κρίση, διότι καμία από τις πλευρές δεν θα καταφέρει να επικρατήσει.
Για εμάς, είναι προφανές, ότι το καθεστώς της Δαμασκού έχει χάσει τη νομιμοποίησή του. Ωστόσο, συνεχίζουμε να επιμένουμε, ότι το πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί μόνο με πολιτικά μέσα.
Η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στην φλόγα της συριακής εστίας και αυτό που συμβαίνει είναι μια τεράστια ανθρώπινη τραγωδία, μια τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή.
  • 7) Επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου στην Ελλάδα
Ο Πρόεδρός μας έχει στείλει επίσημη πρόσκληση στον Βλαντίμιρ Πούτιν. Περιμένουμε τον Ρώσο ηγέτη στην Ελλάδα. Αποδίδουμε μεγάλη σημασία στην ενίσχυση και την αναβάθμιση των σχέσεων με τη Ρωσία. Έχουμε πολύ φιλικά αισθήματα απέναντι στον ρωσικό λαό.
31/5/13

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin