Friday, June 28, 2013

Την Ανοιξη του 2014 ξεκινούν οι εργασίες κατασκευής του αγωγού ΤΑΡ

Την άνοιξη του 2014 προβλέπεται να ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες για τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ, με προοπτική ολοκλήρωσης μετά από τρία με τέσσερα χρόνια. Η ΔΕΠΑ έχει ήδη ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την κοινοπραξία εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν για προμήθεια ενός δισεκατομμυρίου κυβικών μέτρων αερίου (περίπου το ένα τέταρτο της συνολικής κατανάλωσης της χώρας μας) από τον αγωγό για την ελληνική αγορά, σε ανταγωνιστικές τιμές, ενώ στη συμφωνία προβλέπεται και δυνατότητα κατασκευής διασυνδέσεων του ΤΑΡ για την τροφοδοσία της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας με αζερικό φυσικό αέριο.


Αυτά προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από την ενημέρωση που έκαναν σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ι. Μανιάτης και ο υφυπουργός, Α. Παπαγεωργίου για τον αγωγό ΤΑΡ, μετά την επίσημη ανακοίνωση της Κοινοπραξίας του Σαχ Ντενίζ για την επιλογή του συγκεκριμένου αγωγού για τη μεταφορά του αζερικού αερίου προς την ΕΕ.

Ανακοινώθηκε επίσης ότι υπάρχει κατ' αρχήν συμφωνία για συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στην Κοινοπραξία του ΤΑΡ, με ποσοστό 5%, η οποία θα ενεργοποιηθεί όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή και ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία του αγωγού. Ήδη, στο αρχικό σχήμα του ΤΑΡ στο οποίο συμμετείχαν η ελβετική ΑΧΡΟ, η νορβηγική Statoil και η γερμανική Ε.ΟΝ εισέρχονται τα μέλη της κοινοπραξίας του Σαχ Ντενίζ (ΒΡ, Total και η αζέρικη Socar).

Η διαδρομή του ΤΑΡ, υπενθυμίζεται, ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, όπου θα φθάνει το αζερικό αέριο μέσω του αγωγού ΤΑΝΑΡ και θα καταλήγει στην Ιταλία, μέσω Ελλάδας, Αλβανίας και υποθαλάσσιου αγωγού στην Αδριατική.

Τόσο ο υπουργός όσο και ο υφυπουργός ΠΕΚΑ δεσμεύθηκαν για ταχεία (fast track) ολοκλήρωση των διαδικασιών που απαιτούνται για την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών, δηλαδή μεταξύ άλλων τις απαλλοτριώσεις και την περιβαλλοντική αδειοδότηση. Ήδη, έχει συμφωνηθεί η συγκρότηση κοινής ομάδας εργασίας με εκπροσώπους της Κοινοπραξίας και των συναρμόδιων υπουργείων, η οποία σε δυο μήνες θα έχει καταλήξει στο χρονοδιάγραμμα του έργου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, τα έσοδα του Δημοσίου από τη λειτουργία του αγωγού εκτιμώνται σε 320 εκατ. ευρώ, σε ορίζοντα δεκαπενταετίας. Δεν προβλέπεται, πάντως, η είσπραξη τελών διέλευσης.

Σε ό,τι αφορά τις διακλαδώσεις του αγωγού, από την ενημέρωση των δύο υπουργών προκύπτει ότι αποτέλεσαν βασικό επιχείρημα για την επιλογή του ΤΑΡ. Εκτός από τη Βουλγαρία- Ρουμανία και την Αλβανία, υπάρχουν συζητήσεις και κατ' αρχήν συμφωνίες για τροφοδοσία, συνολικά, των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων με αζερικό αέριο.

Για τις τιμές του φυσικού αερίου, ο υφυπουργός Α. Παπαγεωργίου υπενθύμισε ότι έχουν ξεκινήσει ήδη διαπραγματεύσεις με τη ρωσική Gazprom για μείωση των τιμών, ενώ η διεύρυνση των πηγών προμήθειας, στην προκειμένη περίπτωση με τον ΤΑΡ, ενισχύει τον ανταγωνισμό προς όφελος των καταναλωτών.

  • Ο υπουργός ΠΕΚΑ, Ι. Μανιάτης επισήμανε ακόμη ότι η διακομματική υποστήριξη του έργου, οι προσπάθειες που κατέβαλαν τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλιας που επισκέφθηκε, το 2011 το Μπακού, όσο και ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, που βρέθηκε επίσης πρόσφατα στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν και η προεργασία από το ΥΠΕΚΑ ήταν παράγοντες που συνέβαλαν αποφασιστικά στην επιλογή του ΤΑΡ, αλλά και στην αλλαγή του κλίματος στις Βρυξέλες, όπου υπήρχε σαφής τάση υποστήριξης του ανταγωνιστικού αγωγού «Ναμπούκο».
 http://www.agelioforos.gr
28/6/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 ----------------

 

2 comments:

  1. Για «ενταφιασμό» του Ναμπούκο Ουέστ κάνει λόγο η Gazprom....

    Το σχέδιο κατασκευής του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Ναμπούκο έχει «ενταφιαστεί» μετά την επιλογή του ανταγωνιστικού Trans Adriatic Pipeline (TAP) για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων Σαχ Ντενίζ ΙΙ στο Αζερμπαϊτζάν από την ομώνυμη κοινοπραξία, εκτίμησε σήμερα ι πρόεδρος της ρωσικής εταιρείας Gazprom, Αλεξέι Μίλερ.

    «Το σχέδιο Ναμπούκο δεν υπάρχει πια. Έχει ενταφιαστεί», δήλωσε ο Μίλερ σε συνέντευξη Τύπου μετά τη γενική συνέλευση των μετόχων της επιχείρησης.

    Ο επικεφαλής της γιγαντιαίας δημόσιας ρωσικής εταιρείας του τομέα του φυσικού αερίου ερωτήθηκε σχετικά με την επιλογή της κοινοπραξίας να μεταφέρει το αζέρικο αέριο στην Ευρώπη παρακάμπτοντας το ρωσικό έδαφος, μέσω του αγωγού TAP.

    Το σχέδιο για τον αγωγό, που θα περνάει από την Ελλάδα και την Αδριατική καταλήγοντας στην Ιταλία ανταγωνίζεται το σχέδιο Ναμπούκο Ουέστ, που υποστηριζόταν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Τα δύο σχέδια είχαν στόχο να μειωθεί η εξάρτηση από την Ευρώπη από το ρωσικό αέριο.

    Η Γκάζπρομ έχει αρχίσει από τον Δεκέμβριο την κατασκευή του αγωγού South Stream για την μεταφορά αερίου στην Ευρώπη, που θα περάσει κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα.

    Το έργο αυτό «προχωράει», είπε ο Μίλερ, προσθέτοντας ότι δεν επηρεάζεται σε τίποτα από τον πολύ μικρότερης χωρητικότητας TAP.
    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63849763
    28/6/13

    ReplyDelete
  2. Fitch: Ο TAP δύσκολα θα μειώσει τις τιμές στην Ευρώπη, σε αντίθεση με τον Nabucco...

    Βασικό μειονέκτημα του TAP, τονίζει ο οίκος αξιολόγησης, είναι η μικρή χωρητικότητά του, κάτω από το 50% της δυνητικής χωρητικότητας του Nabucco West.....
    http://www.skai.gr/news/finance/article/236208/fitch-o-tap-duskola-tha-meiosei-tis-times-stin-europi-se-adithesi-me-ton-nabucco
    28/6/13

    ReplyDelete

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin