Friday, May 17, 2013

«Πράσινο» από Κομισιόν για εξαίρεση TAP από την πρόσβαση τρίτων


Την εξαίρεση του TAP από την πρόσβαση τρίτων εξασφάλισε από την Κομισιόν η κοινοπραξία του αγωγού, μετά από σχετική αίτηση που είχαν υποβάλει οι Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας των χωρών Ελλάδας, Ιταλίας και Αλβανίας.

Βάσει της απόφασης, η εξαίρεση αφορά τόσο την αρχική φάση που είναι 10 δισ. κυβικά μέτρα αερίου το χρόνο και της επέκτασής του σε 20 δισ. κυβικά, ενώ καλύπτει χρονική περίοδο 25ετίας.


Σημειώνεται ότι με την κοινοτική νομοθεσία, όλα τα μεγάλα έργα μεταφοράς ενέργειας (δίκτυα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου) διέπονται από κανόνες πλήρους ρύθμισης σε ό,τι αφορά την πρόσβαση τρίτων χρηστών στη χωρητικότητά τους, με επίσης ρυθμιζόμενες ταρίφες. Για να υπάρξει εξαίρεση από τους κανόνες θα πρέπει να υφίστανται ειδικοί λόγοι όπως υψηλό κόστος και αβεβαιότητες, οι οποίοι θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική βιωσιμότητα της επένδυσης.

Με αφορμή την υπογραφή της απόφασης από την ΕΕ, ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΡ Kjetil Tungland, σε δηλώσεις του σημειώνει ότι με την εξέλιξη αυτή «καλύπτουμε όλες τις απαιτήσεις που έχει θέσει η κοινοπραξία του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ στην Κασπία, η οποία και θα αποφασίσει τον ερχόμενο μήνα για τον αγωγό που θα μεταφέρει το αέριο της στην Ευρώπη».
.energypress.gr
17/5/13
--
-

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin