Wednesday, May 15, 2013

ΥΠΕΚΑ: Κατατέθηκα​ν οι Προμελέτες του "Rethink Athens" - Δήλωση Υπουργού Αναπληρωτή ΠΕΚΑ, Σταύρου Καλαφάτη


Αθήνα, 15 Μαΐου 2013
Σε συνέχεια του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που προκήρυξε το Ίδρυμα Ωνάση, για το  πρόγραμμα «Ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας με άξονα την οδό Πανεπιστημίου» και την ανάθεση εκπόνησης  της αρχιτεκτονικής μελέτης στη βραβευμένη ομάδα μελέτης «ΟΚRA LANDSCARE ARCHITECTS», κατατέθηκαν οι απαιτούμενες προμελέτες  του έργου στις αρμόδιες υπηρεσίες του δημοσίου, εκπρόσωποι των οποίων απαρτίζουν την Επιτροπή Παρακολούθησης και Έγκρισης των μελετών. Παράλληλα, έχουν ήδη ολοκληρωθεί και κατατεθεί αρμοδίως στις αντίστοιχες υπηρεσίες η κυκλοφοριακή και συγκοινωνιακή μελέτη, καθώς και οι φάκελοι προμελέτης επέκτασης τραμ μέχρι την πλατεία Αιγύπτου (οδοποιίας και ηλεκτρομηχανολογκή) .
Η ακολουθούμενη διαδικασία εκπόνησης μελετών πραγματοποιείται με  δαπάνη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, με σκοπό τη δωρεά αυτών στο Ελληνικό Δημόσιο, με βάση την Κοινή Υπουργική Απόφαση Υπουργών ΠΕΚΑ και ΥΠΥΜΕΔΙ (ΦΕΚ 1648Β-11/5/2012).
Εντός του τρέχοντος μηνός, πρόκειται να συγκληθεί η Επιτροπή Καθορισμού Γενικών Κατευθύνσεων και Συντονισμού για την Υλοποίηση του Προγράμματος, στο πλαίσιο των κατευθύνσεων του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, «για την ανασυγκρότηση περιοχών του κέντρου της Αθήνας», στο πλαίσιο του από 4/3/2011  Μνημονίου Συνεργασίας ΥΠΕΚΑ, ΥΠOΜΕΔΙ, ΥΠΠΟΤ, ΟΡΣΑ, ΕΑΧΑ ΑΕ, ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ, ΟΑΣΑ. Έργο της Επιτροπής, η οποία συντονίζεται από τον Γενικό  Γραμματέα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ, είναι η παρακολούθηση της συνεργασίας των συμβαλλομένων φορέων, αλλά και κάθε σημαντική κατεύθυνση που αφορά στη συνολική παρέμβαση.
Η άρτια τεκμηρίωση των μελετών και η ωρίμανσή τους, μέσα από στοχευμένες διαδικασίες, θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για έγκαιρη ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ,  με προοπτική ολοκλήρωσης της παρέμβασης το έτος 2015.
 
Σχετικά με τις εξελίξεις, ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, δήλωσε:
 
«Η ανάπλαση της οδού Πανεπιστημίου μπορεί να λειτουργήσει ως θρυαλλίδα μετασχηματισμού του δημόσιου χώρου του κέντρου της Πρωτεύουσας. Το ζητούμενο είναι να οργανώσουμε κατάλληλα τη βασική ιδέα της ανάπλασης. Με τεκμηριωμένο και λειτουργικό σχεδιασμό για την πόλη. Με συνολική προσέγγιση των περιβαλλοντικών, άρα και κυκλοφοριακών, επιπτώσεων. Με συνεκτίμηση των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων στην ευρύτερη περιοχή. Οι αστικές αναπλάσεις άλλωστε, σε κάθε πόλη, έχουν ως στόχο ο δημόσιος χώρος να μπορεί να γίνει υπόθεση του καθενός. Να είναι πεδίο συνευθύνης όλων, αλλά και πεδίο ισότιμης πρόσβασης σε δραστηριότητες που συνάδουν με τους κανόνες της έννομης Πολιτείας και της βιώσιμης ανάπτυξης».
15/5/13 
--
-
ΣΧΕΤΙΚΟ:

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin