Monday, May 20, 2013

Στο «μικροσκόπιο» της ΕE αρκετά έργα για την πληρότητα των μελετών τους

Στο «μικροσκόπιο» της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται αρκετά έργα, εξαιτίας σοβαρών αμφισβητήσεων που διατυπώνονται, σε ότι αφορά την πληρότητα των μελετών τους. Για ορισμένα από αυτά έχει, ήδη, παρέμβει η Επιτροπή Αναφορών της ΕE, μέλη της οποίας, 28 Μαΐου, θα έλθουν στην χώρα μας και μετά τις συναντήσεις στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, θα διενεργήσουν αυτοψίες, στους χώρους των έργων.

Τα έργα που, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, θα ελέγξουν, αυτή την φορά, είναι των ΧΥΤΑ Γραμματικού και Λευκίμης (Κέρκυρα), ο Χώρος Εναπόθεσης Βιομηχανικών Αποβλήτων της ΔΕΗ, στην Μεγαλόπολη και πιθανότατα ο ΧΥΤΑ Καρβουναρίου, στην Θεσπρωτία. 



Στον Χώρο Εναπόθεσης Βιομηχανικών Αποβλήτων της ΔΕΗ, στην Μεγαλόπολη, θα διερευνηθεί η πληρότητα, αλλά και η εφαρμογή των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ). Για την ακρίβεια θα διερευνηθεί το είδος των εναποτιθέμενων αποβλήτων, που σύμφωνα με την ΜΠΕ, δεν πρέπει να είναι κανενός άλλου είδους, εκτός του αμιάντου. Κάτι, που, όπως καταγγέλλουν φορείς της περιοχής, καταστρατηγείται.

Η πληρότητα και εφαρμογή των μελετών, θα ελεγχθεί και για τα έργα των προαναφερθέντων ΧΥΤΑ, για τους οποίους, επίσης, υπάρχουν, σοβαρές καταγγελίες.

Ένα ακόμη θέμα που έχει απασχολήσει την Επιτροπή Αναφορών, της ΕΕ (έχει κοινοποιήσει, μάλιστα και την σχετική αιτιολογημένη γνώμη) είναι η έλλειψη πλαισίου προστασίας της περιοχής Θίνες, Κυπαρισσίας. Της δεύτερης, σε σπουδαιότητα, περιοχής ωοτοκίας της χελώνας «καρέτα – καρέτα», για την οποία αν και έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές μελέτες, από το 2002, ουδέποτε εκδόθηκε το προβλεπόμενο διάταγμα προστασίας. Και φυσικά, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η έκταση που περιήλθε στα χέρια ιδιώτη είναι τριπλάσια της αρχικής, αφού, ώ του θαύματος, το ελληνικό δημόσιο έχανε όλα τα Δικαστήρια.

Κι εάν ο ιδιοκτήτης, έχει κάθε λόγο να ζητά την αξιοποίησή της έκτασης, μέσω ανέγερσης συγκροτήματος κατοικιών, προς πώληση, σοβαρά είναι τα ερωτήματα που γεννώνται για την στάση του ελληνικού δημοσίου και των φορέων του.

Γιατί αντί να ολιγωρεί, όφειλε να έχει εκδώσει το διάταγμα προστασίας, που εκκρεμεί δώδεκα χρόνια.

Γιατί όφειλε να έχει καταστήσει σαφές στον ιδιώτη εάν μπορεί και τι μπορεί να κάνει στην περιοχή.

Γιατί, μόνον μετά την παρέμβαση της Επιτροπής Αναφορών της ΕΕ και του άμεσου κινδύνου να μας επιβληθεί υψηλό πρόστιμο, αποφάσισαν να ασχοληθούν με το θέμα, συγκροτώντας (σε πρώτη φάση), επιτροπή που θα θέσει τους όρους προστασίας της περιοχής.

Έως τότε, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, θα επιβάλλει εξάμηνη αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών.

Γύρω, όμως από το έργο αυτό –και πέραν των όποιων ενστάσεων, έχουν διαδραματιστεί άκρως τραγελαφικές καταστάσεις.

Όπως, για παράδειγμα η διοργάνωση, στην περιοχή, beach party, την ημέρα που η Επιτροπή Αναφορών, θα διενεργούσε έλεγχο. Πήγαν λοιπόν τα μέλη της στην περιοχή και, όπως αναγράφουν στην αιτιολογημένη γνώμη, έπεσαν επάνω σε beach party, χωρίς να υπάρχει κανένας αρμόδιος για να παρέμβει... 

http://euractiv.gr/periballon/sto-mikroskopio-tis-ee-arketa-erga-gia-tin-plirotita-ton-meleton-toys
 

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin