Wednesday, May 22, 2013

Οι δασμοί στα κινεζικά πάνελ θα πλήξουν την ελληνική αγορά φωτοβολταϊκών;

Η πρόσφατη απόφαση της Κομισιόν να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές ηλιακών πάνελ από την Κίνα θα εντείνει την κρίση που βιώνει ο κλάδος και θα οδηγήσει στην απώλεια χιλιάδων ελληνικών θέσεων εργασίας και νέων επενδύσεων, σύμφωνα με τον ελληνικό Σύνδεσμο Εταιριών Φωτοβολταϊκών. 
Η Κομισιόν έδωσε την στήριξή της στην πρόταση του Επιτρόπου Εμπορίου, Karel De Gucht, περί επιβολής προσωρινών δασμών μέχρι τις 6 Ιουνίου, προκειμένου να καταστούν λιγότερο ελκυστικές οι κινεζικές εξαγωγές ηλιακών πάνελ.
Η έρευνα για τις κατηγορίες ντάμπινγκ αποτελεί τη μεγαλύτερη έρευνα που έχει διεξάγει ποτέ η Κομισιόν, ωστόσο οι Βρυξέλλες θέλουν να είναι προσεκτικές γνωρίζοντας ότι έχουν ανάγκη την Κίνα, η οποία και αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο τους, της οποίας τη βοήθεια περιμένουν προκειμένου  να βγουν από την ύφεση. Οι Βρυξέλλες έχουν ανοίξει ήδη 31 έρευνες σε θέματα εμπορίου που βρίσκονται σε εξέλιξη, 18 εκ των οποίων αφορούν στην Κίνα.

Οι δασμοί της ΕΕ επί των κινεζικών ηλιακών πάνελ, που θα τεθούν σε ισχύ από τη στιγμή που θα δημοσιεύσει η Κομισιόν την απόφαση στην Επίσημη Εφημερίδα, θα κυμανθούν κατά μέσο όρο στο 47%. 
Έκκληση Πεκίνου για «διάλογο» 
Στις 9 Μαΐου το κινεζικό υπουργείο εμπορίου κάλεσε την Κομισιόν να λάβει «προσεκτικές» αποφάσεις ώστε να μην πληγεί το διμερές εμπόριο ΕΕ-Κίνας. Σημειώνεται ότι Η ΕΕ αποτελεί τον πιο σημαντικό εμπορικό εταίρο της Κίνας, ενώ για την ίδια την ΕΕ, η Κίνα είναι ο δεύτερος εμπορικός εταίρος μετά τις ΗΠΑ. Οι κινεζικές εξαγωγές αγαθών στην ΕΕ ήταν πέρυσι αξίας 290δις €, ενώ οι ευρωπαϊκές προς την Κίνας ήταν 144δις €.
«Δεν θέλουμε να δούμε έναν εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο μερών και ελπίζουμε η ΕΕ να μπορέσει να λάβει μια προσεκτική απόφαση για τα προϊόντα ηλιακών πάνελ της Κίνας», είπε ο εκπρόσωπος Yao Jian.
«Θα στείλει το λάθος μήνυμα στον υπόλοιπο κόσμο ότι έρχεται ο προστατευτισμός», είπε πρόσφατα ο Κινέζος Πρέσβης στο Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, Yi Xiaozhun στο Reuters. 
Φόβοι Βερολίνου για «εμπορικό πόλεμο» 
Οι κύριες αντιδράσεις μέχρι στιγμής σε κρατικό επίπεδο έχουν έρθει από τη Γερμανία, δια στόματος του Υπουργού Οικονομικών Philipp Roesler, ο οποίος χαρακτήρισε την περασμένη εβδομάδα «σοβαρό λάθος» την επιβολή τιμωρητικών δασμών στις εισαγωγές κινεζικών ηλιακών πάνελ. 
«Είναι ένα σοβαρό λάθος», δήλωσε ο Roesler στην εφημερίδα Welt am Sonntag την Κυριακή.
Πρόσθεσε ότι η Κίνα έχει ήδη προειδοποιήσει ότι οι δασμοί επί των ηλιακών πάνελ θα πλήξουν το διμερές εμπόριο και κάλεσε την Κομισιόν να «κάνει τα πάντα» προκειμένου να αποφευχθούν δυνητικά αντίποινα στο διμερές εμπόριο ΕΕ-Κίνας, καθώς η Γερμανία είναι από τις μεγαλύτερες χώρες στον τομέα των εξαγωγών παγκοσμίως.
«Η γερμανική βιομηχανία είναι πολύ και σωστά ανήσυχη», δήλωσε ο Roesler. «Περιμένω από την Κομισιόν να κάνει τα πάντα για να αποφευχθεί η σύγκρουση στο εμπόριο. Η Κομισιόν πρέπει να αναζητήσει μια απόφαση μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων αντί απειλών». 
«Θα χαθούν ελληνικές θέσεις εργασίας» 
Ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών σχολιάζοντας στην EurActiv.gr πιθανές συνέπειες από την απόφαση της Κομισιόν να επιβάλει δασμούς στα κινεζικά ηλιακά πάνελ, υπογράμμισε ότι έρχεται την «πιο ακατάλληλη στιγμή» για την πορεία της αγοράς, η οποία ήδη συνθλίβεται από τη ραγδαία μείωση των κινήτρων. 
«Πρόκειται για μια δράση που είναι  σαφώς αντίθετη με την επιθυμία των κυβερνήσεων για την ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση των καταναλωτών, οι οποίοι επιδοτούν, τελικώς, τις εγγυημένες τιμές πώλησης ενέργειας […]Και είναι, εν τέλει, ενάντια στον κοινοτικό στόχο για μια διευρυμένη συμμετοχή των ΑΠΕ στην κατανάλωση ενέργειας, που πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό και με το ελάχιστο δυνατό κόστος».
«Η επιβολή δασμών στα φωτοβολταϊκά panels κινέζικης προέλευσης, που πρωταγωνιστούν στη μείωση των τιμών πώλησης, απλώς θα αυξήσει δραματικά το μέσο κόστος των συστημάτων και θα καταστήσει μη βιώσιμο το σύνολο των επενδύσεων, δεδομένων των χαμηλών πλέον εγγυημένων τιμών πώλησης της παραγόμενης ενέργειας, μηδενίζοντας τις ήδη μειωμένες πωλήσεις και οδηγώντας στην οριστική χρεοκοπία το σύνολο του κλάδου. Εναλλακτικά οι εγγυημένες τιμές πώλησης θα πρέπει να αυξηθούν εκ νέου, αυξάνοντας την επιβάρυνση των καταναλωτών», συνέχισε.
Πρόσθεσε επίσης ότι θα ακυρωθεί κάθε προοπτική νέων επενδύσεων:
«Η επιβολή δασμών, που θα οδηγήσει σε αύξηση του μέσου κόστους των συστημάτων κατά 200-250 €/kWp, καθιστά μη βιώσιμες τις επενδύσεις από δω και μπρος, στο σύνολό τους, εκτός και εάν η περικοπή των εγγυημένων τιμών αναστραφεί, οδηγώντας στην ανάγκη για περαιτέρω αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ που βαρύνει τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας».
Σαράντης Μιχαλόπουλος
 EurActiv.gr   
 



ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin