Saturday, May 18, 2013

ΑΞΕΠΕΡΑΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΟΡΦΙΑ ΣΤΗ ΡΟΔΟΠΗ.... Στον πηγεμό για τα Σύμβολα


ΦΩΤΟ  xronos.gr
-
Το ποτάμι αυτό πηγής ζωής και ενός ολόκληρου σχεδιασμού για την τροφοδοσία της πόλης, από μόνο του δημιουργεί τοπία εξαιρετικής ομορφιάς με μαιάνδρους και δένδρα στις όχθες του που καθρεφτίζονται στα νερά


Όλα κινούνται νομοτελειακά. Η πανίδα ξεχωριστή. Ήρεμες αγελάδες πίνουν νερό κι απολαμβάνουν το χώρο τους, αγριοκάτσικα σκαρφαλώνουν στα πετρώδη υψώματα και τα ψάρια του ποταμού κολυμπούν στα καθάρια νερά. Από εκεί υδρομαστεύεται η Κομοτηνή. Το «μπάνιο απαγορεύεται» γράφουν οι ειδικές πινακίδες της ΔΕΥΑΚ..



Σε απόσταση ανάσας από την Κομοτηνή είναι το μειονοτικό χωριό Σύμβολα που ξεχωρίζει με το ποτάμι που κυλά δίπλα του ερχόμενο από την ορεινή Ροδόπη και καταλήγοντας στο υδραγωγείο της πόλης αφού από εκεί τροφοδοτείται η Κομοτηνή με το καθάριο νερό. Οι πηγές του βουνού,  ο τάφος των Συμβόλων, η ορεινή διαδρομή με θέα το ποτάμι κάνουν την απόδραση τόσο κοντά από την πόλη πραγματικά αναζωογονητική για όποιον την επιλέξει. Στον πηγεμό για τα Σύμβολα λοιπόν έχετε να δείτε πολλά, αρκεί νάχετε χρόνο και καλή διάθεση. Πανέμορφη χλωρίδα, λουλούδια λογής λογής, εξαιρετικά σκηνικά του ποταμού με βαθυπράσινα νερά, με λειασμένες πέτρες από το νερό σε διάφορα σχήματα, με κατάφυτες όχθες όπου τα δένδρα που ρουφούν την ατέλειωτη υγρασία καθρεφτίζονται και παραμένουν το φυσικό σκηνικό. Τα μάτια δεν χορταίνουν να εισπράττουν εικόνες. 
Οι ανάσες γεμάτες καθάριο αέρα, η αίσθηση της απόλυτης ομορφιάς δεδομένη. Εκεί κοπάδια με ισχνές και ήρεμες αγελάδες βόσκουν χωρίς να ενοχλούνται από την παρουσία των ανθρώπων.

 Τα αγριοκάτσικα σκαρφαλώνουν στα πέτρινα βράχια, ενώ κάποια αυτοσχέδια μαντριά με ότι υλικό βρίσκει κανείς στο βουνό θυμίζουν Αφγανιστάν κι άλλες εποχές που δεν συμβιβάζονται με νόρμες και κανόνες νομιμοποίησής τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι ρυθμοί αργοί, ο δρόμος σχεδόν στην αποκλειστικότητά μας, κινείται μόνο ένα μηχανάκι, ο οδηγός ξαφνιάζεται από την παρουσία μας. Εκεί κινούνται κυρίως ορειβάτες και κυνηγοί, αφού οι κοινοί θνητοί  της πόλης εκδράμουν μόνο σε κοσμικά στέκια πέριξ της πλατείας στην Βενιζέλου κλπ χωρίς να ανακαλύπτουν τοπικά καφενεία, όπου τρεις καφέδες με απόδειξη και την ανάλογη περιποίηση κοστίζουν μόλις 2 ευρώ! Οι άνθρωποι στο χωριό φιλόξενοι θέλουν να πιάσουν κουβέντα μαζί μας. Να μας καλέσουν και για ουζάκι και μεζεδάκι που προτείνουν στο μαγαζάκι που έφτιαξε γυρνώντας από την Γερμανία ο ιδιοκτήτης.
Σε απόσταση 600 μέτρων βόρεια του χωριού Σύμβολα, στη δεξιά πλευρά του χωματόδρομου που οδηγεί σε χαράδρα και στο εσωτερικό της Ροδόπης, ανακαλύφθηκε αρχαιοελληνικός τάφος του τέλους του 4ου – αρχών 3ου αιώνα π.Χ., χτισμένος από κιτρινωπό πωρόλιθο με δρόμο, προθάλαμο και κυρίως θάλαμο. Ο τοίχος του στολιζόταν με χρωματιστά σχέδια, υπολείμματα των οποίων διατηρούνται στις παραστάδες και τα υπέρθυρα των εισόδων. Στην ίδια περιοχή, σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις, υπάρχουν και άλλοι τάφοι που φτάνουν χρονολογικά έως τη βυζαντινή εποχή και υποδηλώνουν την παρουσία κάποιου άγνωστου μέχρι στιγμής οικισμού.   
Να  λοιπόν που μια εξόρμηση στα βόρεια στα Σύμβολα θα σας ανταμείψει πολλαπλά αρκεί να σας αρέσουν αυτά τα πρωτόγονα κι αυθεντικά τοπία, να βολεύεστε με τα λίγα και τα αυθεντικά.
 
Μ.Μ.
18/5/13
--
-

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin